Cornellà activa una funció d’alerta immediata sobre violència masclista a l’app M7 de Seguretat Ciutadana

Cornellà activa una funció d’alerta immediata sobre violència masclista a l’app M7 de Seguretat Ciutadana

22.11.2019

Es tracta d’un sistema pioner que s’activa des del telèfon mòbil i que compta amb dos nivells de seguretat: un per a dones afectades de violència de gènere i una altra per a dones que es poden veure assetjades

Es tracta d’un sistema de cooperació interterritorial de darrera generació,  al qual s’han sumat, fins ara, 13 municipis i que promou apoderar la ciutadania en temes de seguretat

En el que portem d’any, 102 dones de Cornellà han estat ateses al CIRD per primera vegada com a nous casos de violència masclista. D’aquestes, 28 han interposat denúncies i 20 disposen d’una ordre d’allunyament com a mesura de seguretat

L’Ajuntament de Cornellà i l’empresa Einsmer posen en marxa un innovador sistema d’alerta immediata de l’app de Seguretat Ciutadana per millorar l’assistència a les dones en situacions  de violència masclista  o qualsevol persona que es trobi en situació d’assetjament.
Es tracta d’una iniciativa pionera que té com a objectiu impulsar mesures que millorin les actuacions de prevenció i atenció immediata en matèria de violència masclista. Per activar el servei totes les persones interessades s’han de registrar a l’app M7 de Seguretat Ciutadana.

Dos nivells de seguretat

Aquest procediment té dos nivells de seguretat. El nivell 1 de seguretat és exclusivament per a dones en situació de violència masclista i amb ordres d’allunyament per part de les seves parelles o exparelles. L’alerta s’activa per diferents mecanismes depenent de l’smartphone, o bé pressionant el botó d’engegar/ o emergència, sense necessitat de desbloquejar-lo. 

En el nivell 2 de seguretat, l’alerta s’activa des de la pantalla d’inici del mòbil, amb un widget (estri) que quan es toca contacta directament a la central de comandament de la Guàrdia Urbana, sense necessitat de fer res més.

En tots dos casos, les alertes arriben de forma immediata a la Guàrdia Urbana i a través d’un geolocalitzador i  de rastreig s’activa un protocol d’assistència que porta a terme l’agent que es troba més proper a la persona afectada per atendre-la de la manera més ràpida possible. Les dades de l’usuari, mai es comparteixen. Només son visibles quan el ciutadà demana assistència i sempre per poder-li donar tota l’ajuda necessària.

Possibilitat d’alertes preventives

Una altra funcionalitat que ofereix aquest nou desenvolupament és l’activació d’alertes preventives. Una variant en la qual no és necessària la intervenció dels cossos de seguretat públics o privats, però que es poden combinar.

Es tracta d’una alerta temporitzada que, prèvia programació i activació informa de que l’ usuari pot trobar-se en una situació crítica. Si l’alerta preventiva no ha sigut cancel•lada, envia a altres usuaris, informació útil per la seva localització.

En període de proves des de principis d’any

Aquest protocol i funcionalitats preventives contra la violència de gènere i assetjament han estat en període de proves des de principis d’any. En aquest temps, en el nivell de seguretat 2 (del nivell 1 de seguretat no es poden donar dades per temes de seguretat i confidencialitat) s’han registrat un total de 41 emergències relacionades amb violència masclista i assetjament.

Segons dades del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones de Cornellà (CIRD), en el que portem d’any un total de 102 dones de la ciutat han estat ateses per primera vegada com a nous casos de violència masclista. D’aquestes, 28 han interposat denúncies i 20 disposen d’ordres d’allunyament. I en total, actualment a la ciutat hi ha actives 80 ordres d’allunyament.

Sistema M7 de cooperació interterritorial, molt més que una APP

Es tracta d’un sistema d’organització i cooperació interterritorial amb un component tecnològic de darrera generació en constant evolució, que permet la optimització de recursos i serveis entre els municipis i les forces de seguretat en matèria de seguretat ciutadana i urbana, i que potencia la cooperació entre administracions, a més de promoure l’apoderament de la ciutadania en aquest àmbit.
Actualment un total de 13 municipis, (Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Castelldefels, Gavà, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramanet, Vic i Santpedor)  formen part del Sistema M7 de Seguretat Ciutadana i Urbana.

Aquesta disponibilitat interterritorial també suposa un avantatge per a les persones registrades a l’App de Seguretat, ja que els protocols també s’activen en funció de la localització de la persona. És a dir, una dona de Cornellà que emet una alerta des de l’Hospitalet, per exemple, es veurà atesa amb la mateixa agilitat, en aquest cas pels cossos de seguretat de la localitat on està desplaçada.

Cornellà de Llobregat, 22 de novembre  de 2019
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00