Història

La Biblioteca Marta Mata és un equipament cultural i d’informació de creació recent, però que està ubicat a l’antic cinema Titán, un edifici ple d’història que ha esdevingut un símbol del barri Centre i del conjunt de la ciutat. La façana principal del cinema Titán està inclosa en el catàleg de Protecció del Patrimoni Històric, Artístic i Arquitectònic de Cornellà.

La inauguració del cinema Titán, l’any 1926, va significar per a Cornellà  poder disposar d’una sala moderna i ben dotada amb la tecnologia de l’època, en un moment en què el cinema esdevenia un dels principals referents culturals de la societat. L’edifici, d’estil i orientació noucentistes, va ser projectat per l’arquitecte municipal Bienvenido Marin Espinosa, tècnic que també va impulsar i dirigir moltes de les reformes i transformacions urbanístiques de la ciutat. 

El cinema es va convertir, en els anys durs de la postguerra i el franquisme, en la gran distracció i activitat lúdica d’una població sotmesa a moltes penúries i dificultats. És per això que el cinema Titán, durant molts anys l’única sala estable de  projecció de la ciutat, es va convertir en un centre de relació i convivència social molt important.

A partir de les dècades de 1950 i 1960, la ciutat va viure una gran transformació urbanística i social, especialment amb la consolidació del barri de la Gavarra i el naixement del barri de Sant Ildefons. Amb l’augment de la població també van anar sorgint altres sales de projecció, més modernes i aptes per  projectar els nous formats de la indústria cinematogràfica. La sala del Titán va entrar en una lenta i progressiva davallada, fins que va tancar les seves portes a la darreria de la dècada de 1960.

Posteriorment l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Cornellà, que hi instal·là una sala d’actes polivalent i altres serveis públics. Actualment, i després d’una acurada rehabilitació, és la seu de la Biblioteca Marta Mata.

La  Biblioteca Marta Mata de Cornellà (BMM) és una biblioteca de proximitat que dóna servei als barris de la zona sud de la ciutat, concretament als barris Centre i Riera. Per la seva situació de centralitat geogràfica i la seva bona comunicació amb transport públic, també estendrà la seva àrea d’influència a altres barris de la ciutat, com ara els de Fatjó-Fontsanta o Almeda.

La Biblioteca Marta Mata està integrada en la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC), servei cultural i d’informació municipal gestionat directament per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, amb conveni amb la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La BMM és un equipament modern en un espai de 1.600 m², ampli i lluminós, que disposarà d’un fons de lliure accés de 40.000 documents, tot i que el seu fons inicial d’obertura serà de 20.000 unitats. El fons inclou documents en tots els formats, especialment llibres, però també disposa de CD, DVD i publicacions periòdiques.

 

A la planta baixa de la biblioteca Marta Mata podem veure una escultura que vol representar un llibre obert. Aquesta obra, anomenada Ignot pel seu autor, és una creació de l'artista de la nostra ciutat Ricard Vaccaro.

IGNOT. Escultura en polimetacrilat. 2009

IGNOT. Escultura en polimetacrilat. 2009

"Ignot vol dir no conegut, i això és el que aquesta escultura vol representar. Tot llibre és un viatge a un món desconegut abans no el llegim. I aquest llibre (l'escultura representa un llibre) té les pàgines en blanc, cadascun de nosaltres hi pot veure un món diferent. Crec que en cada obra d'art hi podem llegir com en un llibre, no només el que hagi volgut dir l'autor sinó que podem deixar-nos portar per la pròpia sensibilitat i veure i viure a partir de les sensacions que ens pugui transmetre. O simplement constatar que per nosaltres aquell llibre segueix en blanc.
Fins i tot aquesta petita presentació del significat de l'escultura no té perquè ser immutable, possiblement l'any vinent o d'aquí sis mesos o qualsevol nit d'estiu, hi vegi coses diferents. La llibertat de pensament ens fa ser, si més no, més lliures.
En tot cas, la peça té un suport d'acer inoxidable tipus mirall i polimetacrilat negre que es relaciona directament amb el mirall de l'Alicia de Lewis Carroll. A l'altre banda del mirall hi trobareu una visió totalment diferent i que per molt que ho sembli mai torna una imatge real. És el problema dels miralls, sempre tornen una imatge no real.
Potser l'ignot, el mirall i l'art són la mateixa cosa." Ricard Vaccaro

La Biblioteca Marta Mata compta amb un equip de set professionals que atén i resol totes les qüestions relacionades amb la informació, la formació i el lleure dels seus usuaris.

 

Ayuntamiento de CornellÓ Pla Ciutat de la Lectura Grup de Biblioteuqes Catalanas asociades a la UNESCO Diputaciˇ de Barcelona. Xarxa de Municipis. Area de Cultura. Servei de Biblioteques
© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212
19374 visites | Un/una usuari/a connectat/tada | carregat en  seg.