Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
informacio@aj-cornella.cat

Activitats ambientals

Deixalleria

Compostatge

Programa_Entitats

Aprofita_els_aliments

Cornella_Natura

Bicibox

contacte online

Compostatge


compostador_domestic
QUÈ ÉS EL COMPOSTATGE?
VOLS FER COMPOSTATGE A LA TEVA LLAR?
COMPOSTADORS INSTAL·LATS A LA CIUTAT

Què és el compostatge?

El compostatge domèstic és una mesura per reduir els residus orgànics que habitualment aboquem als contenidors de recollida d’aquests residus (restes de fruita, verdura, closques d’ou, tovallons usats, restes de poda...). Els compostadors són eines per poder reciclar aquesta matèria orgànica de forma domèstica i poder fer compost (adob) per a les plantes ornamentals o hortícoles que tenim a les nostres llars.

El compost és un substrat que aporta aliment a les plantes. A més a més:

  • N'estimula el creixement
  • Millora els sòls i els protegeix contra l’erosió
  • Augmenta la resistència de les plantes a les malalties

La tranquil·litat que dóna saber que no hi ha productes químics a la terra fa que se’n pugui gaudir sense perill per a nens ni per a adults.

A la natura ens trobem un equivalent al compost, l’humus, que és aquesta mena de terra negra que trobem al bosc, sota els arbres. S’origina a partir de la fullaraca, les branques i altres restes orgàniques que s’acumulen al sòl. Els organismes que hi viuen són els encarregats de portar a terme aquest procés.

compostA casa, el compostador és el recipient més adient per dipositar-hi les restes de les nostres plantes i de la cuina. Està dissenyat per mantenir les millors condicions perquè el procés de compostatge es produeixi de forma eficient i còmoda.

A més, amb el compostatge reduïm les emissions dels gasos que poden contribuir al canvi climàtic. Si no transportem els nostres residus a grans distàncies estalviem energia i contaminem menys.

Vols fer compostatge a la teva llar?

L’Ajuntament de Cornellà ofereix gratuïtament a la ciutadania els materials per fer compostatge, així com la formació necessària i el seguiment indefinit. És una condició indispensable que el compostador s’instal·li en un habitatge del terme municipal de Cornellà de Llobregat.

compostUn cop que la persona mostri interès a fer compostatge s’estudiarà quin és el model que s’ajusta millor a les seves necessitats. No és necessari gaire espai, ja que els compostadors tenen una mida petita. N’hi ha de dos tipus: el de terrassa i el de jardí. També es pot utilitzar el de jardí amb base per a terrasses grans amb moltes plantes.

Les persones interessades han d’adreçar-se al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cornellà (dcalabuig@aj-cornella.cat i 93 475 87 18).

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, pertany a l’entitat “Composta en Red”, que coordina entitats locals de tot l’Estat per desenvolupar experiències de compostatge domèstic i comunitari.

Compostadors instal·lats a la nostra ciutat

compostador_hortA Cornellà fem compostatge des del novembre de 2008 i a principis de 2017 hi havia repartits més de cent seixanta-vuit vermicompostadors i dos-cents un compostadors de jardí a veïns i veïnes de Cornellà. També hi ha cent vint-i-nou compostadors de jardí en les parcel·les d’horts municipals.

Una de les característiques destacables és que Cornellà és un dels municipis que disposa de més vermicompostadors de tot l’Estat espanyol.

Calculem que amb tots aquests compostadors gestionem prop de 20.000 kg de residus orgànics que es transformen en prop de 5.000 kg de compost, ja que en el procés de compostatge es perd gran quantitat d’aigua, que també esdevé, diluïda, un aliment perfecte per a les nostres plantes.

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
14984 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.