Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
informacio@aj-cornella.cat

Activitats ambientals

Deixalleria

Compostatge

Programa_Entitats

Aprofita_els_aliments

Cornella_Natura

Bicibox

contacte online

Cornellà aprofita els aliments

alimentsEl malbaratament alimentari

A Catalunya l’any 2010 es van malbaratar 262.471 tones corresponents al 22% del total de residus alimentaris generats. El 78% restant son residus alimentaris inevitables, íntimament lligats al procés d’elaboració i al consum del menjar. Segons aquesta estimació, cada català malbarata prop de 35 kg de menjar anualment, un 6,3% del total de residus municipals de Catalunya.

1. CORNELLÀ ACTUA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI
2. PER QUÈ ES MALBARATEN ELS ALIMENTS?
3. QUINES CONSEQÜÈNCIES TÉ EL MALBARATAMENT ALIMENTARI?
4. TRUCS I CONSELLS PER PREVENIR EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS
   

1. Cornellà actua contra el malbaratament alimentari

Per tal d’actuar contra el malbaratament d’aliments, l’Ajuntament de Cornellà posa en marxa la campanya “Cornellà aprofita els aliments”. Aquesta campanya es fonamenta en dos eixos:

Eix ciutadania
Es tracta d’un seguit d’accions destinades a conscienciar a la ciutadania sobre el malbaratament d’aliments a la llar i ajudar a prevenir-lo mitjançant un seguit de bones pràctiques.

Algunes de les accions que s’han desenvolupat han estat tallers teòric-pràctics per evitar el malbaratament alimentari domèstic, punts informatius en fires i mercats, un concurs de receptes de cuina d’aprofitament o un àpat d’aprofitament d’aliments, cuinat amb aliments recuperats en bon estat que haurien esdevingut residus.

Eix comerços
Les actuacions emmarcades dins d’aquest eix se centren en la canalització d’aliments procedents de donacions de comerços cap a la Botiga Solidària de Cornellà. Es tracta de productes que per les seves característiques estètiques o per motius comercials ja no es poden vendre però que es troben en bon estat pel seu consum.

L’any 2012 es va posar en funcionament la canalització d’aliments del Mercat Centre de Cornellà i altres botigues properes, cap a la Botiga Solidària. En aquest establiment es  recullen productes frescos sobrants i es traslladen, amb la col·laboració de Creu Roja Cornellà, a la Botiga Solidària, des d’on es fan arribar a les famílies en risc d’exclusió social de Cornellà, que prèviament han estat derivades per Serveis Socials.

Aquest vídeo, elaborat per la fundació ENT i l’associació Espai Ambiental dins el projecte Malbarates i aprofites, il·lustra el procés de canalització que es porta a terme a Cornellà.

El projecte compta amb la participació de la Fundació Banc dels Aliments, que va facilitar el contacte amb alguna de les cadenes de supermercats que participa en la donació dels seus excedents.

Des de l’inici del projecte fins desembre de 2016, s’ha aconseguit recuperar més de 28.800 kg d’aliments frescos, que d’altra manera haurien esdevingut residus.

 

2. Per què es malbaraten els aliments?

Les espigadores, de François Millet- Producció: Els residus d’aliments es comencen a produir a les primeres etapes de la cadena de producció. A l’agricultura, l’ús de maquinària pesada a l’hora de fer la collita provoca grans quantitats de residus, ja que aquesta es incapaç de discernir els productes immadurs, així com de recollir tot el producte en estat òptim. Paral•lelament, l’antiga costum d’espigolar els camps (recollir a mà tot allò que queda un cop feta la collita) ha anat perdent força progressivament degut a la disminució de la població rural i el canvi d’hàbits de la societat.

Els factors econòmics també juguen un paper molt important, principalment degut a les normatives i estàndards en relació a la qualitat i aparença dels aliments. Molts d’aquests són simplement descartats dels circuits comercials per no tenir una determinada forma, ja sigui perquè això dificulta el seu transport o perquè el consumidor ho podria associar a la seva qualitat.

verdures- Processament i distribució: El malbaratament d’aliments continua durant les etapes posteriors a la seva producció. El processament dels aliments mitjançant processos industrials provoca sovint desperfectes als productes, els quals són llençats. Durant la distribució a gran escala també poden produir-se danys als embalatges i productes.

- Comercialització: Els punts de venda són també responsables d’una gran quantitat de residus d’aliments. Molts d’aquests, a més, són llençats quan encara són perfectament comestibles, degut a les polítiques de reposició i sobrestoc que provoquen que es llencin aliments diversos dies abans de la seva data de caducitat.

restes

- Consum: Aproximadament, el 15% dels aliments que comprem acaben esdevenint residus. Això significa uns 60 kg de menjar comestible llençats per persona i any. Les causes són diverses, des dels hàbits de compra a la forma d’emmagatzemar els aliments, passant per  l’aprofitament de les sobres a l’hora de cuinar (veure trucs i consells per prevenir el malbaratament d’aliments).

 

 

 

 

 

 

3. Quines conseqüències té el malbaratament d’aliments?

- Ambientals: Una de les principals conseqüències és la generació de residus, la gestió dels quals implica nombrosos impactes sobre el medi. D’entre aquests, cal destacar les emissions d’efecte hivernacle generades, en especial d’aquelles emeses als abocadors com a conseqüència de la biodegradació dels residus orgànics, les quals poden arribar a suposar el 40% de les emissions totals produïdes en aquests. A més, cal no oblidar els impactes ambientals i el consum de recursos que suposa la producció, processament, distribució i venda de nous aliments. S’estima que si s’aprofitessin tots els aliments, la reducció en les emissions d’efecte hivernacle equivaldria a treure un de cada quatre cotxes de les carreteres catalanes.

abocador- Socials: Malbaratar aliments té implicacions sobre la pobresa a escala mundial, ja que l’augment de la demanda d’aliments als països en desenvolupament provoca l’increment dels preus dels aliments. Es calcula que l’augment dels preus del aliments ha provocat que més de 100 milions de persones hagin creuat l’obrall de la fam crònica.

- Econòmiques: El malbaratament d’aliments també té conseqüències econòmiques a nivell domèstic, ja que implica comprar més menjar del que realment necessitem. S’estima que el cost de malbaratar aliments d’una família mitjana amb nens i nenes és de quasi 800€ anuals.

4. Trucs i consells per prevenir el malbaratament d’aliments

En aquest apartat s’ofereixen un seguit de trucs i consells pràctics per aprofitar al màxim el menjar que comprem, tant en el moment de comprar els aliments, com a l’hora d’emmagatzemar-los i de cuinar-los.

Compra amb seny

Prevenir el malbaratament d’aliments comença quan anem a comprar. Fent ús d’aquests senzills consells podem reduir significativament la quantitat d’aliments que desaprofitem a la llar:

Font: http://www.delish.com/recipes/cooking-recipes/save-money-groceries-food- Abans d’anar a comprar, planifiqueu els àpats que voleu preparar al llarg de la setmana. Un cop planificats els àpats, prepareu una llista de la compra amb els aliments necessaris per a preparar-los. Presteu especial atenció a l’hora de comprar aliments que es fan malbé ràpidament (per exemple, la carn, el peix i els ous), per tal de que no se us acumulin a la nevera i es facin malbé. Podeu utilitzar aquest planificador per tal de preparar les vostres llistes d’àpats i de la compra.

- Presteu atenció a les indicacions referents a les dates de caducitat i consum preferent dels productes i interpreteu-les correctament:

  • Font: http://www.bebloggera.com/2011/04/fecha-de-vencimiento.htmlLes dates de caducitat indiquen la data a partir de la qual els aliments que es fan malbé ràpidament no s’haurien de consumir donat que poden suposar un risc per a la salut. Respecteu aquestes dates especialment pel que fa a la carn, el peix i els ous.
  • Les dates de consum preferent es tracta de dates orientatives que indiquen el moment a partir del qual el fabricant d’un determinat aliment deixa de garantir que algunes característiques com l’olor, el sabor o la textura seran òptimes. Si bé aquests aliments no es poden comercialitzar un cop expirada la data de consum preferent, el seu consum no comporta cap efecte negatiu des del punt de vista sanitari.

- Compreu aliments de temporada. D’aquesta manera us assegurareu que estiguin en condicions òptimes de qualitat i us duraran més temps (veure calendari de temporada)

De la nevera al plat

La conservació i l’emmagatzematge dels aliments és un punt clau a l’hora de prevenir el malbaratament d’aliments a la llar. Aquests consells generals us ajudaran a que tots els vostres aliments vagin al plat i no a la brossa:

  • Programeu el termòstat de la nevera a una temperatura adequada (de +3 ºC a +5 ºC)
  • Col·loqueu els aliments que es fan malbé més ràpidament (especialment la carn i el peix) a la zona més freda de la nevera (acostuma a ser la zona inferior)
  • Prioritzeu el consum dels aliments amb data de caducitat més propera. Si teniu una acumulació excessiva d’aquests aliments, congeleu-los (es pot congelar gairebé tot). Etiqueteu i indiqueu la data de congelació de tot allò que congeleu, prioritzant el consum dels aliments amb dates més llunyanes (els aliments congelats també es fan malbé)
  • neveraFeu porcions dels aliments més peribles i congeleu-ne part d’aquestes. Per exemple, congelant part del contingut dels pots de salses en carmanyoles
  • No col•loqueu a la nevera menjars calents o tebis
  • Tapeu correctament les begudes amb gas i els pots i carmanyoles. Si disposeu d’una nevera amb sistema no frost, evitareu d’aquesta manera que se us ressequin els aliments
  • Guardeu els aliments que no necessiten estar dins la nevera en un lloc fresc, sec i fosc
  • Netegeu freqüentment la nevera amb aigua i detergent suau o aigua i vinagre. D’aquesta manera evitareu la proliferació de bacteris responsables de fer malbé el menjar

 

Alguns consells específics:

- Emmagatzemeu la fruita a la nevera

- Conserveu les peces de fruita i verdura que estiguin a mitges en carmanyoles, bosses o paper film

Font: http://tupperwarebintulu.blogspot.com.es/- Separeu la fruita que s’estigui fent malbé més ràpidament que la resta. Així evitareu que les peces en bon estat es vegin afectades més ràpidament.

- Si només feu servir un tros d’una peça de verdura, com pot ser un pebrot, deixeu la tija i les llavors. D’aquesta manera es conservarà durant més temps

- No renteu mai amb aigua la closca dels ous frescos, donat que d’aquesta manera eliminareu una capa protectora anomenada cutícula que protegeix l’ou de l’acció dels fongs

Tens algun truc o consell que trobes a faltar? Col•labora enviant-nos els teus trucs i consells a l’adreça oficina21.cornella@gmail.com

Cuinar per menjar

Els nostres hàbits a l’hora de cuinar poden influir en gran mesura en la quantitat de menjar que acabem llençant. Calcular adequadament la quantitat de menjar que necessitem i aprofitar les sobres per fer altres plats són una bona forma d’evitar el malbaratament d’aliments.

Tria les racions adequades

Calcular les racions adequades pot ser una eina molt útil per tal de no cuinar més menjar del compte i evitar així que acabi fent-se malbé. A continuació teniu diversos enllaços per tal d’ajudar-vos a calcular-les:

  Calculadora de porcions aliments
  Guia de quantitats per no cuinar en excés
  Calculadora de porcions perfectes (en anglès)

   

Un munt de receptes

Un cop hem cuinat els àpats, podem utilitzar les sobres que ens han quedat per preparar-ne d’altres, evitant així llençar a les escombraries aliments que encara es poden aprofitar. A continuació es faciliten alguns enllaços amb algunes de les moltes receptes de cuina existents per tal d’aprofitar aquests aliments sobrers:

  Recull de receptes presentades al 1r Concurs de Receptes de Cuina d’Aprofitament de l'Ajuntament de Cornellà
  Recicla't a la cuina. Les receptes per gaudir de la cuina reciclant. Consell Comarcal de l'Anoia
  Concurs de receptes de cuina per escurar el plat i la nevera. Ajuntament de Castellar del Vallès
  Receptes creatives i d’aprofitament. Espai ambiental
  Comunitat de San Marcos. Receptari “Para no dejar ni las migas”
  Para repañar o prato!. Sociedade Galega do Medio Ambiente (en gallec)
  Love Food Hate Waste. Waste & Resources Action Programme (en anglès)

Planificador d’àpats

apats

Planificar els àpats i elaborar llistes de compra ens pot ajudar a estalviar temps i diners, així com haver de llençar aliments.

El nostre planificador us ajudarà a tenir un major control sobre els aliments que emmagatzemeu a la vostra llar, per d’aquesta manera no haver d’anar a comprar massa sovint o haver de llençar massa menjar.

  Planificador d’àpats i llista de la compra (plantilla)
  Planificador d’àpats i llista de la compra (exemple)

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
27764 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.