Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
informacio@aj-cornella.cat

Activitats ambientals

Deixalleria

Compostatge

Programa_Entitats

Aprofita_els_aliments

Cornella_Natura

Bicibox

contacte online

Educació ambiental: àmbit escolar


hort_escolar
XARXA D'ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT
PROPOSTES EDUCATIVES
PUBLICACIONS I MATERIALS DIDÀCTICS

Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà de Llobregat

El curs 2009-2010 es va constituir la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà de Llobregat, que té com a objectius:

- Disposar d'un espai d'intercanvi i reflexió sobre la pràctica educativa dels diferents centres educatius de la ciutat, tot incorporant-hi criteris socioambientals.

- Incentivar i assessorar els centres educatius per a la implantació de projectes educatius que relacionin sostenibilitat i ciutat.

Per formar part del programa, els centres han de complir tres requisits:

1) Fer una diagnosi de l'estat de l'educació ambiental en el seu centre per tal de detectar-ne el nivell d'ambientalització.
2) Participar en les sessions de formació del grup d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà (amb els altres centres de la ciutat), que tenen lloc al Centre de Recursos Pedagògics de Cornellà.
3) Dur a terme un projecte educatiu, cada curs escolar, que tingui com a eix central la sostenibilitat.

El programa ofereix als centres:
- Assessorament tècnic i pedagògic, continuat i personalitzat.
- Material de suport variat, amb orientacions pràctiques per realitzar el procés.
- Reunions de contacte i seguiment amb els centres.
- Formació específica adreçada al professorat.
- Dinamització i seguiment del procés participatiu.
- Un marc comú de treball que relaciona els reptes d'una ciutat i la sostenibilitat.
- Creació d'un projecte comú d'acció educativa per i amb la ciutat.

A més a més, gràcies al conveni signat al novembre de 2010 amb la Generalitat de Catalunya, totes les escoles que formen part del programa Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà de Llobregat formen part de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d'escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d'educació per la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya, que fou creada l'any 2009.

La XESC es pot definir com una xarxa de xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d'educació per la sostenibilitat.

Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya   Per a més informació sobre la XESC podeu consultar la web http://www.xesc.cat/

Centres que formen part de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà de Llobregat:

  • Escoles: Ignasi Iglesias, Antoni Gaudí, Dolors Almeda, Mare de Déu de Montserrat, Martinet, Sant Miquel, Betània i Sant Ildefons.
  • Instituts: Esteve Terradas, Miquel Martí i Pol.

Aquesta no és una xarxa tancada, sinó que es vol ampliar a tots aquells centres escolars que vulguin incorporar el concepte de sostenibilitat en la seva pràctica educativa.

Escoles verdes de la ciutat

Alguns centres de Cornellà, a més a més de formar part de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà, formen part del programa Escoles Verdes. Vuit centres, concretament les escoles Mare de Déu de Montserrat, Ignasi Iglesias, Sant Miquel, Betània, Martinet i Antoni Gaudí, i els instituts Miquel Martí i Pol i Esteve Terrades, disposen del distintiu d'Escoles Verdes atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Logo escoles verdes

 

Aquest certificat es concedeix als col·legis que hagin elaborat l'avaluació inicial del seu centre i aprovat el seu Pla de Cohesió ambiental i el seu primer Programa d'Acció. Un cop atorgat, el distintiu té una validesa de tres anys, renovable.

El reconeixement s'atorga a la Trobada d'Escoles Verdes, un acte oficial on els representants dels centres reben una placa i un diploma acreditatiu.

     

Propostes d'educació ambiental als centres docents de Cornellà

Els centres de la Xarxa tenen preferència a l’hora d’accedir a les propostes d'educació ambiental que s'inclouen en les Propostes Educatives Municipals del Departament d'Educació. Les activitats que s'ofereixen abasten els diferents vectors ambientals (residus, aigua, energia, medi natural, etc.)i tenen diferents formats: tallers, jocs, sortides, etc., on s’intenta que el contingut pràctic tingui el màxim de pes possible.

  Consulta les propostes educatives de l'Ajuntament de Cornellà
     

Publicacions i materials didàctics

Aprenem dels nostres residus a Cornellà de Llobregat

material_didacticPer treballar des dels centres escolars la temàtica dels residus es van crear els materials didàctics "Aprenem dels nostres residus a Cornellà de Llobregat", format per sis propostes educatives que van  des d'educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius. Aquest material va ser pensat pel professorat participant en el curs de formació d'Escoles per la Sostenibilitat de Cornellà durant el curs 2010-2011.

Es tracta d'un conjunt de recursos educatius sobre els residus municipals per ser usats amb el grup classe: contes, jocs, llibres, experiments, treballs de recerca i d'investigació,etc., classificats per diferents nivells educatius.

Tots aquests materials els podeu descarregar als següents enllaços, així com els vídeos elaborats pels alumnes:

  Cicle infantil
  Cicle inicial
  Cicle mitjà
  Cicle superior
  Joc Invers
  Videos elaborats pels alumnes

Agendes i calendaris escolars del medi ambient i el desenvolupament

Les agendes escolars, publicades per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, de la Diputació de Barcelona, es plantegen com una eina didàctica per introduir els i les estudiants de secundària en el nou marc internacional de sostenibilitat i els nous conceptes de desenvolupament sostenible. La seva publicació es va iniciar el curs 2002-2003 i s'ha reeditat de forma continuada.

El fil conductor de l'agenda i el calendari sempre són diverses temàtiques relacionades amb la sostenibilitat, com l'energia, el canvi climàtic, l'entorn urbà, els productes i el consum, la mobilitat, el cicle de l'aigua, etc., tot això sense perdre de vista el vessant social i econòmic, requisits indispensables per a un desenvolupament sostenible. Per a més informació podeu entrar al web http://agendaescolar.diba.cat/ o seguir les novetats i les propostes lúdiques que es van actualitzant a la seva pàgina de facebook  o al seu twitter.

Des del curs 2015-2016 s’ofereix també un altre model d’agenda escolar amb un format adreçat a les escoles de primària, que també aporten continguts de medi ambient com el riu Llobregat o l’hort escolar.

Les agendes tenen el cost d’un euro per unitat i les escoles que en volen poden triar el model que més s’ajusti a les seves necessitats.

"Renova... què? Coneix les renovables de Cornellà"

La proposta educativa "Renova... què? Coneix les renovables de Cornellà" sorgeix de la necessitat detectada per la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Cornellà de disposar de materials didàctics que treballin l’energia de forma quotidiana i relacionant-la amb espais propers del territori.

La proposta consta d'una activitat monitorada dirigida a alumnes de cicle superior de primària que es realitza a les instal·lacions Gremi d’Instal·ladors del Baix Llobregat, ja que l’edifici disposa de pràcticament totes les tecnologies renovables.

L'activitat es complementa amb una guia, que té l'objectiu de donar a conèixer la informació bàsica sobre l’energia, les fonts renovables i no renovables, els efectes que l’ús de l’energia té sobre el medi ambient i la importància de fer-ne un consum responsable en la nostra vida diària. També dóna a conèixer les accions que s’han dut a terme en els darrers anys al municipi de Cornellà de Llobregat.

  Guia d'energies renovables
     
© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
5720 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.