Buscar

On estem?

Manteniment i Serveis
Carrer Energia, 97-101
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 474 29 04
Fax. 93 474 44 04

Projectes d'Espai Públic
Carrer Energia, 97-101
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 474 29 04
Fax. 93 474 44 04
informacio@aj-cornella.cat

Cornella Més Neta

A prop teu

tramits

Esporga de l'arbrat viari

L'esporga de l'Arbrat Viari de Cornellà es realitza a l'hivern durant els mesos de novembre a gener.

Els arbres ornamentals els hem d'esporgar donat el compromís de situació que tenen en cada cas. El volum aeri del que pot disposar l'arbre es veu reduït amb freqüència per la presencia de construccions properes, de vies de circulació, de cables elèctrics, de serveis públics, d'enllumenats, semàfors que limiten el desenvolupament dels arbres.

El mateix succeeix amb la part soterrada doncs el volum de les arrels es veu limitat freqüentment per la qualitat del sòl i per tant l'alimentació oferida durant els primers anys és insuficient desprès. Per tant disminueix el creixement essent aquest menys vigorós i per tant més sensible a les malalties. Tot això unit a la situació de l'arbre, ens porta a l'esporga.

Per enfocar el tema de com s'han d'esporgar els arbres correctament, hem d'entendre inicialment que l'arbre i el seu creixement és un procés d'equilibri entre la capçada i l'arrel, així a mida que adquireix una capçada més gran, el desenvolupament dl sistema radicular creix de forma equilibrada per alimentar totes les parts verdes. L'ús de l'esporga mal aplicada és el primer factor que trenca aquest equilibri i determina un paper molt important en el futur de l'arbre.

El tipus d'esporga aplicada en la nostra població bé determinada per el tipus d'arbre, la seva situació i del que volem aconseguir. Aquesta és de quatre tipus:

  • Esporga de formació: l'apliquem en arbres petits per afavorir el desenvolupament més adequat per la seva estructura i port natural.  
  • Esporga de manteniment, neteja i seguretat: l'apliquem a arbres adults que estan situats en carrers amples o en jardins. Aquesta esporga comporta suprimir branques mortes, trencades i mal orientades, conservant en tot moment el volum i forma natural de l'arbre. 
  • Esporga de "refaldado": l'apliquem en arbres que per la seva ubicació és necessari pujar en alçada la seva copa. Aquests conserven la capçada però més alta que altres arbres.
  • Esporga de brocada: és fa en arbres que per estar mal ubicats i per tant tenir poc espai, es deforma la seva copa, provoquen molèsties al veïnat, toquen els cables de la llum, etc. En aquests el que fem és rebaixar la part de la copa fent una reducció de branques intentant mantenir l'estructura de la capçada. 

Formes particulars obtingudes per l'esporga i adaptades a les limitacions de l'espai
'Huso'
'Cortina'
'Tunel'
'Bóveda' 'Marquesina' En V
     
Formes naturals adaptades a la situació de l'arbre

ę Ajuntament de CornellÓ de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaša de l'EsglÚsia, 1 | 08940 CornellÓ de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
13964 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.