Buscar

On som?

Departament de Joventut i Solidaritat
C. Mn. Jacint Verdaguer 16-18 (baixos interior)
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 377 02 12
Fax. 93 474 33 42
informacio@aj-cornella.cat

contacte online

 Experimenta

 

 1.- Introducció

El projecte es crea amb la finalitat d’apropar la cultura els joves, no com a consumidors i part passiva, sinó des de la participació directa, passen a ser productors de cultura, amb una implicació real en el procés, tant en la creació artística com en l’elaboració del projecte.
La qualitat i quantitat  de les creacions juvenils no han de suposar un impediment pels joves, aquests aspectes es situen en un segon plànol. La prioritat del projecte és  la creació d’una xarxa on els propis joves creadors puguin mostrar els seus treballs i  potenciar la fusió i intercanvi de diferents arts, fomentant així les pràctiques col·lectives  i donant a conèixer els treballs dels altres.
Per aquesta raó s’han d’oferir el suport i els recursos  existents, per tal d’aprofitar el potencial creatiu dels joves, ajudant al desenvolupament de la imaginació i la creativitat, i la interrelació dels joves. Qualsevol jove ha de saber que pot formar part del teixit social experimentant amb la cultura, no com un concepte abstracte sinó com una possibilitat real de manifestació.

Inici

 2.- Què hem fet fins ara?

Ja fa molts anys que es treballa per la promoció artística juvenil des del nostre departament, de manera transversal. Fa 3 anys va ser el moment en què vam veure la necessitat d’unificar aquestes accions i activitats sota un mateix paraigües per acabar de donar sentit a tot el que s’estava fent. Així va néixer Experimenta com a projecte unificat.

Còmics
Joventut va impulsar un concurs de còmics per a joves fa ara 28 anys, i a conseqüència del concurs (per tal de mostrar les obres dels participants al mateix) va néixer la mostra de còmics. Els darrers anys s’ha fet un esforç important, per tal de fomentar la participació del jovent de la nostra ciutat, a través de tallers que s’han portat a terme als Instituts, dins de l’horari lectiu (en les assignatures de dibuix, de visual i plàstica...), amb professionals del sector. No es tracta sinó de l’intent d’apropar el món del còmic al jovent de la ciutat, com a expressió artística, per fomentar desprès, la seva participació al concurs.
 També en aquesta mateixa línia es vol treballar amb els joves creadors de la ciutat i de fora de la ciutat, vinculats al nostre concurs, dedicant un espai exclusiu de joves talents durant la mostra de còmics. Un espai on puguin exposar i mostrar el seu treball.
 
Música/Espai Nova/Concert Festa Major
El treball de la vessant musical des del departament de joventut sempre s'ha dut a terme des dels bucs d'assaig musical municipals, La Factoria Musical.
Actualment l’espai s’adreça a tot músic, tant de la ciutat com de fora, sense fer distincions d'edat ni procedència.
La línia de treball ha estat sempre la de permetre l'assaig de grups, fer-los un seguiment i oferir la oportunitat d’actuacions en directe, tant en campanyes del departament de joventut com d’entitats de la ciutat i altres departaments de l'ajuntament de Cornellà que així ho demanin.
Ja fa 11 anys que col·laborem estretament amb el departament de cultura proporcionant grups tel.loners per a les seves campanyes musicals, tant per la festa major de la ciutat com per les Nits d'Estiu.
Enguany hem encetat el projecte Espai Nova, on hi ha un seguit de requeriments i limitacions en qüestions com l’edat i la localitat de residència de la banda. Aquest nou espai dona la possibilitat d'assajar durant sis mesos de manera gratuïta a grups musicals de joves amb edats compreses entre els 14 i 25 anys i que al menys la meitat siguin o visquin a Cornellà. Com a contraprestació prenen el compromís de:

• Realitzar un retorn a la ciutat en forma d’un o més concerts.
• Participar en algun dels cicles de formació musical que oferim.
• Fer la producció tècnica dels seus concerts i la difusió de totes les activitats que es facin dintre del marc de l'espai nova o de l'apartat musical d’Experimenta, d'aquesta manera donem suport d’una banda, a la promoció del grup o grups del programa, i d’altra, al seu enriquiment com a músics.

Grups de joves del CRAJ
El CRAJ fa anys que ofereix espais i recursos per a què el jovent pugui portar a terme les seves iniciatives.  Aquesta línia d’acció pretén potenciar la seva participació a la ciutat i visualitzar les seves expressions artístiques. Tot i això, hem anat més enllà i les persones joves s’han implica’t en l’”alfabetització” artística d’altres joves mitjançant tasts de balls coordinats per ells mateixos, ja que valorem que l’educació entre iguals, en molts casos, és una estratègia educativa més eficient que la merament de consum, tipus taller.

Jornada Experimenta (Inauguració) Maig 2010
Diada realitzada a l’esplanada davant del CRAJ que va aplegar un total de 7 joves de diferents disciplines artístiques (graffitti, música, pintura, fotografia, etc.). La jornada es va caracteritzar per l’exhibició i realització en directe d’obres dels i de les joves creadores.

Inici

 3.- Metodologia/Accions concretes

La metodologia i les accions concretes que es portaran a terme es dividiran en dos sectors ben diferenciats, tenint en compte les dues vessants clares d’aquest projecte, d’una banda la promoció artística que es farà de les expressions artístiques juvenils, i per l’altra, el foment d’aquest projecte com a espai de trobada i relació, en què els joves artistes es poden interrelacionar, i fusionar les seves propostes.

• Promoció artística
- Recerca de joves creadors, a través dels contactes del CRAJ, TRAILER, Bucs d’Assaigs Musicals, IMESDE, Departament de Cultura, esplais i entitats de la ciutat, etc. Cal destacar la importància de l’IMESDE a l’hora de posar el projecte en contacte amb els departaments artístics dels INS.
- Creació d’una base de dades de joves creadors.
- Facilitar l’accés de grups juvenils interessats en disciplines artístiques al CRAJ i oferir-los suport i seguiment. Es realitzaran valoracions trimestrals per avaluar el grau d’aprofitament i la seva continuïtat en la programació del centre.
- Utilització  de la paret taronja del CRAJ com espai fixe d’exposició, (fotografia, pintura, etc.)
- Crear un circuit d’exposició alternatiu en el sector privat de la ciutat ( cafès, entitats, comerços, etc.) utilitzant un espai de les mateixes per  oferir petites mostres de les creacions juvenils.
Realitzar rutes pels comerços de la ciutat adreçades sobretot a aquells joves artistes amb un nombre curt de produccions. (a proposar a Comerç).

• Espai de trobada i relació
- Posar en contacte als joves creadors entre sí, per conèixer que fan els altres i poder establir relacions per dissenyar projectes en comú, fent que la experimentació sigui el punt de partida.
- Establir programació de jornades d’experimentació artística on diferents grups joves de la ciutat puguin relacionar-se, donar a conèixer les seves activitats, formar altres joves (educació entre iguals) i formar-se mitjançant “master class” impartides per professionals del sector.
- Si volem implicar el jovent en l’organització i promoure la seva participació en el procés hem de treballar l’acompanyament.
- Implicar els grups joves que fan ús del CRAJ en la programació d’activitats del centre, garantint així la possibilitat que altres joves puguin gaudir i/o experimentar altres disciplines artístiques per tal que, si hi estan interessats, decideixin dedicar-s’hi.

Inici

Més Info:
craj@aj-cornella.cat
Facebook: http://www.facebook.com/groups/490074001005941/

ę Ajuntament de CornellÓ de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaša de l'EsglÚsia, 1 | 08940 CornellÓ de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
12462 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.