Buscar

On estem?

C/ Mossèn Jacint Verdaguer, 16-18. (Baixos interior)
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 377 02 12 (ext. 1450)
informacio@aj-cornella.cat

contacte online

Festival Internacional de Pallassos

concentrica

queferacornella

ajuda'ns a millorar

contacte online

Història de la Nit de Reis a Cornellà de Llobregat


LA NIT DE REIS de Cornellà de Llobregat és una festa popular arrelada i un element d'identitat de la ciutat. Se celebra des de l'any 1981 fruit de l'esforç, entusiasme i compromís d'un grup de persones que volien promoure a la ciutat activitats de caràcter popular i cultural per aglutinar la complicitat i el treball de diferents col·lectius i entitats amb un objectiu molt clar: que els més petits de la ciutat visquessin la màgia del Nadal d'una forma diferent, amb una mirada d'esperança, d'il·lusió i de sorpresa.

La iniciativa va prosperar gràcies a la voluntat explícita de l'Ajuntament de Cornellà, amb la dotació de recursos tècnics i humans per crear espais i instruments culturals i d'oci que dotessin d'elements d'identitat a la ciutat.

  Clica aquí si t'interessa saber quines són les activitats d'aquest any

Al llarg d'aquestes tres dècades, la Nit de Reis de Cornellà ha evolucionat amb la ciutat, amb les seves necessitats i amb les noves preferències dels seus habitants. Cada any s'hi han sumat elements nous i s'hi han fet aportacions populars, però el més significatiu és que sempre ha estat una festa creada per i per als ciutadans i ciutadanes de Cornellà, amb un esperit de complicitat i amb un segell made in Cornellà.

La imaginació, la tendresa, la fantasia, la bellesa, l'art, la màgia, el factor sorpresa... han estat les constants que aquesta festa sempre ha prioritzat i que es crea entorn a una història de somni: un conte fet realitat.

Els actes de la Nit de Reis se centren entre els dies 1 i 5 de gener amb dos elements diferenciadors: El Campament del Mag Maginet i la Cavalcada.

Qui és el Mag Maginet?


 

El Mag Maginet va aparèixer públicament, amb nom propi, l'any 1981, encara que en anys anteriors ja participava al Corpus. Va ser en la seva maduresa com a mag quan va decidir dedicar tot el seu temps a fer de mediador entre els tres Reis Mags i els nens de la nostra ciutat.

Durant tot l'any es dedica a estudiar els estels i a traçar el millor itinerari perquè Melcior, Gaspar i Baltasar arribin a la nostra ciutat. Viu a la Torre de la Miranda. Allà té el seu laboratori i allà es refugia durant tot l'any, fins que el dia 1 de gener instal·la el seu campament a l'entrada del parc de Can Mercader.

El Campament Oriental


 

El primer Campament es va muntar el 1983 perquè el Mag Maginet, com a emissari oficial dels Reis Mags, rebés en un entorn adequat els centenars de nens i nenes que volien fer-li arribar les seves cartes als Mags d'Orient.

 

El primer Campament es va instal·lar al pati de Can Vallhonrat. En anys posteriors va tenir ubicacions diferents: a la plaça dels Enamorats, el Pla de Lamaro (plaça Europa), Can Moritz o a prop de l'estació del Carrilet. Des de fa uns anys es va decidir situar-lo definitivament en la part alta del parc de Can Mercader.

Es tracta d'un lloc màgic, que obre les portes entre l'1 i el 4 de gener. Amb ell hi col·laboren desenes de joves de la ciutat que durant aquests dies treballen amb molta cura i afecte com a patges perquè els nens i nenes s'impregnin al màxim de l'esperit del Nadal. Darrera de la façana d'aquest gran escenari, trobem tendes en un ambient bucòlic. L'espai compta amb activitats i espectacles infantils i la instal·lació de cinc tendes orientals on els nens realitzen diferents activitats relacionades amb el Nadal: manualitats, narració de contes, escriure la carta, elaborar l'element màgic per cridar l'atenció dels Reis, degustació de productes, granja, etc. I al fons del recinte, una tenda més gran majestuosa i fantàstica: la tenda del Mag Maginet on els nens esperen el seu torn per lliurar-li la carta i escoltar els seus consells.

L'arribada dels Reis

Dia 5 de gener. A les sis de la tarda. És el moment més especial. Cada any és diferent el motiu en el qual s'inspiren els Reis per arribar fins a la nostra ciutat. Ho han fet de múltiples formes i en diferents mitjans de transport: amb vaixell, amb globus, amb tramvia, en elefant....el que converteix l'arribada dels Reis d'Orient en un espectacle únic i de gran expectació a la ciutat. Els escenaris també han anat variant al llarg dels anys, però últimament s'han alternat entre la Fira de Cornellà i el parc del Canal de la Infanta, per donar més visibilitat a tot l'espectacle.

Llums, fums i l'aparició del Mag Maginet....silenci i després les paraules màgiques:
El vol del mussol,
La cua del gat
Del Baix Llobregat!!!!!!

A l'horitzó comencen a albirar-se els patges... i els Reis: Melcior, Gaspar i Baltasar s'aproximen a l'escenari a poc a poc i atenent a les mirades d'expectació i sorpresa dels centenars de nens, nenes, joves i adults que viuen amb il·lusió aquest moment tan màgic i exclusiu de Cornellà.

El primer any, el 1981, van arribar baixant pel campanar de la plaça de l'Església.
El 1982, elevats amb globus enmig dels alts edificis de Sant Ildefons.
El 1983, sobre el ferrocarril a vapor dels Ferrocarrils Catalans, pocs anys abans d'enterrar aquesta línia fèrria al Barri Riera.
L'any 1984, van aparèixer volant sobre tres Pegasos a la plaça Catalunya.
El 1985, sota una gran nevada, al Castell de Cornellà.
A l'any 1986, el planeta Saturn va acompanyar els tres Reis fins a la plaça Sant Ildefons.
El 1987, va sortir de nou fum de la vella i immensa xemeneia del parc de les Aigües, com a salutació a Melcior, Gaspar i Baltasar.
Van arribar a la plaça Catalunya en un núvol, baixant per una llarga escala. Va ser el 1998
L'any 1989, com el primer any, van aparèixer pel campanar de la plaça de l'Església.
Amb motiu de la inauguració del parc de Can Mercader l'any 1990, van utilitzar un vaixell de vela navegant pel llac del parc.
L'any 1991 van utilitzar un vell tren a vapor de Renfe per arribar fins a sota la Torre de la Miranda.
L'any de les Olimpíades, 1992, per primera vegada en la història mil·lenària de la nostra ciutat, ens van visitar en un fantàstic ovni a la plaça Tarradellas.
Un any després, el 1993, enmig del parc de la Ribera va aparèixer un volcà vermellós, per on després d'una gran erupció van treure el cap amb les seves corones.
A l'any següent, el 1994, Maginet, dient les seves paraules màgiques, va transportar els Reis fins a la nostra ciutat dins de tres bombolles galàctiques a la plaça de Sant Ildefons.
I el 1995, en Melchor, Gaspar i Baltasar, van sortir d'un gran llibre de contes on els dibuixos que la il·lustraven, animaven i prenien vida per arribar als nens que els esperaven en el camp de futbol de la Via Fèrria.
Ja l'any 1996, els grans canons de llum buscaven la seva presència en el cel de la ciutat, fins que van aparèixer tot volant dins d'un helicòpter que va aterrar a la plaça d'Europa.
El 1997, el mateix en què TV3 retransmetia l'arribada i la cavalcada de Cornellà, les seves Majestats feien aparició en el nostre municipi, al parc de la Infanta, muntant tres grans elefants africans amb els quals havien travessat mig món.
A l'any següent,  1998, una piràmide de vidre descendia amb els tres Reis dins. Ho van fer a la Fira de Cornellà, buscant l'altra gran piràmide, la que dóna entrada al recinte firal.
Arribat 1999, els ciutadans de Cornellà van presenciar una de les arribades més espectaculars de totes. Ses Majestats, a bord d'un gran vaixell de paper, atracaven en les costes de la plaça de Sant Ildefons, convertides en un mar de paper gràcies al bestiari marí de la Cia. Sarruga.
I al final arribarem a la data màgica, l'any 2000. I els reis volien rendir un homenatge a aquesta xifra mil·lenària. D'alt de 3 carrosses decorades amb un 0 cadascuna, van arribar a la vora de Maginet, que amb un 2 els esperava per formar junts, el nombre 2.0.0.0. Això succeïa al parc de la Infanta.
Si l'any 1997, els Reis van arribar a Cornellà en elefants, enl 2001 ho feien sobre 3 magnífics dromedaris, guiats pel Mag Maginet des d'un globus aerostàtic per portar-los davant els nens a la plaça Sant Ildefons.
L'any 2002 Maginet complia 20 anys com a astròleg i missatger oficial dels Reis Mags a Cornellà. Per aquest motiu les seves majestats van arribar damunt d'un pastís d'aniversari gegant amb dues veles a la Fira de Cornellà.
I el 2003, els Reis repetien lloc de convocatòria, i van arribar en un autobús vermell de dues plantes descapotables, acompanyats pels patges, les joguines i el carbó, en Fira de Cornellà.
Amb l'arribada del tramvia l'any 2004. Els Reis van arribar en el Trambaix i van baixar en l'estació de Fontsanta-Fatjó per accedir al parc de la Infanta.
Elefants, dromedaris... potser faltaven els cavalls, no? Doncs vés per on tres elegants cavalls, cavalcant amb solemnitat van conduir fins a Cornellà a Melcior, Gaspar i Baltasar, fins a descavalcar a la plaça de l'Església, en 2005.
L'any 2006, un gran estel blanc descendia a la Plaça Sant Ildefons a la trobada del Mag Maginet. Després d'ell, tres globus aerostàtics que li seguien, aterraven amb un rei dins de cadascun.
Les seves Majestats d'Orient, també treballen per la sostenibilitat i el medi ambient, així que en aquest any 2007, i amb voluntat de donar exemple, impulsats per pedals de 3 tricicles descomunals, van rodar pel parc de la Infanta, fins a arribar a l'escultura de la llibertat, on els esperava el seu vell amic Maginet.
L'any 2008, els reis feien aparició a la plaça Sant Ildefons sobre uns artefactes, en els quals destacava en cadascun d'ells, una gran corona, una diferent de l'altra. Li havien encarregat el disseny de tan meravelloses peces a l'escultor Jordi Rocosa.
L'any 2009 en la Fira de Cornellà, i volant, com l'any de la piràmide, primer el Mag Maginet en un zèppelin vermell, es desplaçava a la trobada dels Reis, que arribaven a Cornellà surant dins d'un altre zèppelin molt més gran de color taronja i morat.
I per 2010 una altra vegada en la Fira de Cornellà, primer el Mag Maginet en un torre il·luminada que es desplaçava a la trobada dels Reis, que arribaven a Cornellà damunt de tres camells gegants mecanitzats.
L'any 2011 al Parc de la Infanta, primer el Mag Maginet acompanyat d'una Nena geganta de paper es dirigia cap a la trobada dels Reis, que arribaven sobre tres corbatins de paper precedides per un ocell, també de paper, que obria el pas.
L'any 2012 en la Fira de Cornellà, el Mag Maginet explica un conte. Intervenen el sol, la pluja, una papallona i un arbre. Es projecten imatges alhora que aquests personatges i el Maginet interactuen en l'escenari i finalment apareixen els tres Reis.
L'any 2013 al Parc de la Infanta, el Mag Maginet arriba a l'escenari després d'una boira de fum. En l'entrada del parc apareixen els tres Reis muntats sobre tres catifes voladores.
L'any 2014, en la Fira de Cornellà, el Mag Maginet juntament amb Melquiades pugen a l'escenari darrere d'una boira de fum. En l'entrada de la plaça de la Fira, apareixen els tres Reis Mags muntats sobre un gran elefant precedit per una gran comitiva.
El 2015, al parc de la Infanta, Melquiades puja a l'escenari amb un fanalet buscant al Mag Maginet. S'escolta la veu del Mag Maginet demanant a Melquiades que obri la porta per sortir. Melquides obre la tapa, que hi ha en l'escenari, i ajuda a sortir al Mag Maginet darrera d'una boira de fum. El Mag Maginet juntament amb tots els nens i nenes que hi ha al parc diuen les paraules màgiques que fan que arribin els Reis Mags d'Orient muntats en un esplèndid vaixell anomenat "Orient" precedit per una gran comitiva de nois i noies de la ciutat, que ballen una espectacular coreografia.
L'any 2016, en la Fira de Cornellà, l'escenografia i carrosses han rememorat màquines de ferrocarril precedides per una gran comitiva de patges.

La Cavalcada de Reis


 

Després de la majestuosa arribada, els Reis acompanyats pel Mag Maginet, i diferents carrosses d'entitats de la ciutat, es dediquen a recórrer els carrers de Cornellà per saludar tots els ciutadans i ciutadanes que s'amunteguen a les voreres seguint la Cavalcada Reial.

Cada carrossa porta un rei i joves patges que l'acompanyen en la seva tasca de repartir els caramels. Durant 4 hores de cavalcada, els Reis i patges en reparteixen milers! En un petit descans, arriben els Mags d'Orient a la plaça de l'Ajuntament, ascendeixen per una escala a la balconada de l'edifici consistorial, i des d'allà desitgen una feliç nit a tots els nens i nenes de Cornellà, a qui donen la benvinguda.

Després de la finalització de la cavalcada Els Mags d'Orient, el Mag Maginet i els seus patges inicien la nit més llarga de l'any repartint per les cases els regals que els milers de nens i nenes de la ciutat han sol·licitat. I fan parades especials, en llars de nens desfavorits per portar-los també el seu afecte i els seus regals.

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
10659 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.