Buscar

On estem?

Departament de Joventut i Solidaritat
C. Mn. Jacint Verdaguer 16-18 (baixos interior)
Tel. 93 377 02 12
Punt de Voluntariat i Solidaritat
C. Mossèn Andreu 17
Tel. 93 376 28 00
informacio@aj-cornella.cat

contacte online

Història de la solidaritat i la cooperació internacional a Cornellà de Llobregat

En els primers anys de democràcia la ciutat de Cornellà de Llobregat ja va destacar per diferents iniciatives centrades en la cooperació internacional i la solidaritat amb altres pobles. L’Ajuntament de Cornellà va iniciar la seva relació en aspectes de cooperació a l’any 1985 amb Jinotega (Nicaragua) i un any desprès, al 1986, les dues ciutats es van agermanar, mantenint des de llavors una relació d’amistat i cooperació.

Des de llavors, Cornellà ha mantingut una relació continuada de cooperació en diferents projectes on l’Ajuntament, entitats (amb Cornellà Solidari al capdavant) i població en general ha ajudat a la millora de la situació personal i social dels ciutadans i ciutadanes de Jinotega. Alguns d’aquests projectes han estat: Campanya d’emergència d’ajuda pels damnificats de l’Huracà Mitch; Projecte de seguretat alimentària, mitjançant el qual es va assegurar l’alimentació bàsica de 215 famílies, unes 1300 persones. Se’ls hi proporcionava formació, assistència tècnica i recursos materials per a la seva alimentació bàsica; la construcció d’uns horts que servirien per a autoproporcionar-se els aliments bàsics per la subsistència: Enfortiment de liderat i líders de Districtes Rurals-Membres del Comitè de Desenvolupament Municipal de Jinotega; Construcció d’un pavelló poliesportiu que contribuirà a fer de l’esport un mitjà de participació, integració i cohesió social.

L'any 1993 diferents entitats de Cornellà van promoure una campanya d'ajuda humanitària dirigida a la població de Bòsnia arran de la greu situació produïda per la Guerra dels Balcans. Gràcies a l'èxit d'aquesta iniciativa va néixer el Fòrum Cornellà Solidari, una plataforma integrada per la Creu Roja, la Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà, l'ONCE, el Consell de la Joventut i la Infància i l'Ajuntament de Cornellà.

Una de les primeres iniciatives del Fòrum Cornellà Solidari va ser el projecte d'ajuda al municipi cubà de Mariel per a la construcció d'un hospital. A través de diferents campanyes de sensibilització i gràcies a la resposta solidària de la ciutadania de Cornellà es van aconseguir els recursos necessaris per fer realitat aquest equipament sanitari.

Serà l’any 1994 quan comença la relació entre els municipis de Mariel i Cornellà de Llobregat, data en la que el Forum Cornellà Solidari sol·licita a l’Ajuntament de Cornellà la col·laboració econòmica per a la construcció d’aquest equipament a Mariel. Aquí comença una relació d’amistat entre ambdós municipis i de cooperació de Cornellà cap a els ciutadans i ciutadanes de Mariel i la seva zona d’influència de la província de l’Havana.

L’any 1997 es crea la Regidoria de Cooperació Internacional i el Departament de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Cornellà.

I poc després, l’any 1998, i davant la importància creixent dels municipis i les administracions locals en la seva contribució econòmica, material i humana al desenvolupament de països del tercer món, l’Ajuntament considera adient la creació d’un canal de participació de les persones i entitats de la ciutat, el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat Internacional, de caràcter consultiu, que enriquirà l'activitat municipal en la mesura en què l'Ajuntament accedirà a una via de diàleg permanent.

A l’any 2000 té lloc la primera Fira de la Solidaritat per a la cooperació a Cornellà, impulsada en aquells moments pel Departament de Relacions Ciutadanes, un esdeveniment que mostra els projectes i les entitats que estan treballant en aquest camp i que aquest any 2010 ha arribat a la seva 11a edició.

En paral·lel, altres entitats es creen a Cornellà com l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador a l’any 1996, comencen a actuar a Cornellà les iniciatives de la Fundació Comaposada o de la Fundació Pau i Solidaritat, s’inicien els contactes des de l’àmbit de l’educació amb municipis salvadorencs com el de Nueva Esperanza o Santa Tecla, l’any 2000 el CD Almeda comença a cooperar amb la Fundació Campaner o a l’any 2001 comencen de la mà de l’Associació Catalana d'Amics del poble Sahrauí (ACAPS) les primeres acollides de nens sahrauís.

També a l’any 2001 es produirà l’agermanament entre Mariel i Cornellà de Llobregat, com a la culminació lògica d’anys de relació entre ambdós municipis, relacions que han donat força fruits en el terreny de la cooperació i de la solidaritat. Així, una delegació encapçalada per l’Alcalde de Cornellà va visitar aquesta població per signar l’acord d’agermanament, un fidel reflex de la sensibilitat que la ciutadania de Cornellà ha demostrat envers el poble de Mariel, així com de l’amistat i hospitalitat amb que aquest ha acollit al llarg d’aquests anys a tots els cornellanencs i cornellanenques que l’han visitat.

Aquest mateix any 2001, Cornellà Solidari es va constituir com una Ong ampliant els seus projectes de cooperació a d'altres comunitats com la de Jinotega (Nicaragua) i la de Yemessoa (Camerun). En paral·lel altres iniciatives ciutadanes i de l’administració prenien forma i cada cop s’ampliaven els camps d’actuació en altres zones geogràfiques i a diferents poblacions.

Al juny de 2008 es va crear el Punt de Solidaritat que treballa conjuntament i coordinant les seves accions amb el Punt de Voluntaris, transformant-se així en el Punt de Voluntariat i Solidaritat. La creació d’aquesta nova eina es justifica per la gran quantitat d’entitats que treballen a Cornellà en l’àmbit de la solidaritat: esplais, Ong’s, Ongd’s, entitats de caire cultural, d’esports, etc.

Des de fa anys i fins l’actualitat l’Ajuntament dona suport a entitats com Catratxhos, Creu Roja, Cornellà amb el poble Sahrauí, Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador, Sindicalistes Solidaris, Nassara, Associació de Veïns Gavarra, Gent i Futur, Barcelona Acció Solidària, Associació de solidaritat amb els Infants de Nicaragua, Astrolabio, Amics del Nepal, etc... per incidir en noves zones geogràfiques de cooperació: Marroc, Mauritània, Gambia, Senegal, Sàhara, Hondures, Perú, Nepal, Burkina Faso, Níger, Palestina, Paraguai o Camerun amb projectes que tenen molt en compte el benestar social, el suport a la productivitat i autosuficiència, a l’enfortiment de les classes socials més desafavorides i molt preferentment les dones, així com el suport a la incorporació dels joves a la vida social i a la seva autonomia.

En els darrers anys, l’Ajuntament ha prioritzat especialment l’àmbit de la sensibilització per tal d’apropar el món de la solidaritat a tota la ciutat i fer conèixer quins són els problemes dels països del Sud utilitzant valors com la igualtat, la pau, la llibertat o la solidaritat; eines com la Declaració dels Dret Humans. I per això s’ha fet especial incidència en potenciar el Punt de Solidaritat, la realització de la Fira de la Solidaritat per a la Cooperació, el Cicle de Solidaritat tardor – hivern, el Cicle de Foment de la Pau o les propostes educatives.

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
5349 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.