Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
informacio@aj-cornella.cat

Activitats ambientals

Deixalleria

Compostatge

Programa_Entitats

Aprofita_els_aliments

Cornella_Natura

Bicibox

contacte online

El riu Llobregat


llobregat
DESCRIPCIÓ DEL RIU
APROPAR EL RIU A LA CIUTADANIA

Descripció del riu

El nom de Cornellà està lligat al d'un riu, el Llobregat. La mateixa existència de Cornellà, com la de tantes altres ciutats i pobles de la comarca i de Catalunya, és una conseqüència, entre d'altres, de la presència del riu i ha estat un factor que ha marcat el desenvolupament de la nostra ciutat, tant com a municipi agrícola, quan les aigües del riu regaven les seves terres, com el seu naixement com a localitat purament urbana i el seu desenvolupament industrial.

En les darreres dècades el riu i el seu entorn natural s'han anat deteriorant progressivament per causa de diverses intervencions que han ignorat els seus valors. Les constants transformacions de la llera del Llobregat al pas per Cornellà, degut al creixement i desenvolupament de l'àrea metropolitana, comporta que, actualment ens resti una franja de terrenys d'uns 50 metres a banda i banda del riu.

El riu té una continuïtat geogràfica, que ofereix l'oportunitat de ser, mitjançant els camins de ribera, un instrument per a la mobilitat no motoritzada i l'esbarjo de les persones, esdevenint un element d'identitat de la comarca compartit pels seus ciutadans i ciutadanes.

El tram metropolità del riu Llobregat té una longitud de 30 km i travessa el territori de setze municipis, des del Pont del Diable a Martorell fins a la seva desembocadura en el mar. Dins d'aquest àmbit s'està recuperant, ecològicament i socialment, un espai complex on les infraestructures i els serveis conviuen amb el medi natural i les activitats de lleure.

Aquest espai, definit com a Parc Riu Llobregat, s'ofereix com un corredor verd i un camí d'aigua que connecta el massís de Collserola amb el front litoral, convertint-se així en un connector imprescindible entre espais metropolitans de gran valor ecològic.

Apropar el riu a la ciutadania

Per tal d’apropar el riu a la ciutadania i donar a conèixer aquest espai natural tan proper, es porten a terme a la ciutat activitats centrades en els aspectes naturals del riu.

Amb motiu de la celebració del Dia mundial de l’aigua, des de l’any 2014 se celebra la Festa del Riu, un acte ple d’activitats lúdiques de coneixement d’aquest entorn. Es fan altres activitats de forma periòdica com les neteges de la llera i plantades d’arbres i arbustos. També al llarg de l’any es poden fer visites guiades per experts naturalistes als entorns del riu.


© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
10194 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.