Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
Fax. 93 474 44 04
informacio@aj-cornella.cat

Compostatge

Cornellà aprofita els aliments

Bicibox

Entitats

Deixalleria

contacte online

Verd Urbà i vegetació

La vegetació climàtica de Cornellà correspon a l'alzinar litoral per a la part més alta del terme municipal, i per als boscos i herbassars de ribera a la major part del terme, situat a la plana fluvial del Llobregat.

Però la vegetació actual és ben diferent d'aquesta. Les comunitats ruderals, pròpies d'indrets sotmesos a modificacions constants per part de l'activitat humana, i algunes comunitats arvenses associades a les hortes són les úniques que trobem a Cornellà. L'albereda i el tamarigar només es troben en forma de grupets d'arbres, vestigis dels antics boscos de ribera. Totes aquestes comunitats vegetals són formes molt degradades de la vegetació original dels boscos, matorrals i vegetació riberenca. Es concentren en la franja de territori de les riberes del Llobregat, aïllades de la zona urbana de Cornellà pel cinturó del Litoral i la línia de mercaderies dels Ferrocarrils Catalans.

La ciutat de Cornellà compta amb una superfície de verd urbà de 236.500 m2 incloent els parcs, les places (algunes són places "dures" amb parterres enjardinats), rotondes parterres viaris, i altres superfícies verdes de la ciutat. També configuren part del verd urbà els jardins privats, alguns petits horts urbans i espais coberts per vegetació espontània.

Del conjunt d'espais verds de Cornellà, aproximadament un 76,8% són places amb superfícies toves, zones de gespa i parterres (llocs on l'aigua de pluja pot ser absorbida pels sòls, recarregant-los d'aigua); un 0,6% són places dures enjardinades; un 21,3% són enjardinaments de rotondes, talussos i parterres de voreres de carrers. La resta són enjardinaments d'equipaments públics.

Als carrers i places de Cornellà de Llobregat hi ha més de 21.500 arbres de 80 espècies diferents. Moltes d'elles són espècies pròpies del nostra hàbitat (pollancres, plàtans, mèlies, pins, robínies, oliveres, moreres, oms, alzines, xiprers, ...) i d'altres són espècies introduïdes per qüestions de jardineria, estètiques, històriques o a la fi de diversificar la flora de la ciutat. (negundos, washingtònies, tipuanes, casuarines, braquiquitons, arbre de l'amor, eucaliptus, magnòlies...).

La major concentració d'espècies vegetals es troben als tres parcs públics de la ciutat: el Parc de Can Mercader, el Parc de Can Corts i el Parc de la Infanta. Alguns d'aquestes exemplars es trobem disposen d'una protecció especial, concretament:

  • Plàtans (Platanus x hispanica), arbre característic del parc, alguns dels quals arriben a tenir 4 metres de perímetre, té 141 anys. Foren declarats d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any al 1991.
  • Palmeres washingtònies (Washingtonia robusta), amb les següents característiques: 20 metres d'alçada, tenen 130 anys, formen un grup nombrós, de gran bellesa i elegància. Introduïdes a Europa l’any 1871 procedents de l’oest dels Estats Units, foren declarats d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any 2001.
  • Acàcia de tres punxes (Gleditsia triacanthos), amb les següents característiques: té 141 anys, fou introduïda a Europa a principi del segle XVIII de las valls de Mississipí i va ser declarat arbre d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any al 2003.

El verd urbà té unes funcions importants en la millora de la qualitat urbana, ja que la seva amb la seva presència es pot reduir la contaminació atmosfèrica, la contaminació acústica, ens protegeix de l'excessiva insolació, serveix de suport a altres éssers vius, com, per exemple, els nius d'ocells i a més, millora l'estètica urbana i ajuda a la infiltració d’aigües de pluja a les capes freàtiques.

Per una altra banda, dintre de la gestió del verd urbà públic es tenen es compte criteris de jardineria sostenible com:

  • Ús d'espècies que consumeixin poca aigua
  • Reg eficient per goteig
  • Reciclatge de les restes vegetals
  • Etc.

S'ha de recordar que l'actitud de tots i totes envers el verd urbà ha de ser de respecte, evitant llençar brutícia, especialment als escosells dels arbres, no fent malbé cap les plantes o recollint els excrements del animals domèstics en les zones verdes.

Activitats ambientals

Cada diumenge, el parc de Can Mercader acull el Mercat de Pagès. Es tracta d'un espai de trobada entre els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat i els consumidors, i un promotor del que actualment es coneix com a producte de km0, una tendència cada vegada més consolidada a Europa i que afavoreix tant al consumidor, per la qualitat dels aliments, com al productor local, que troba un canal de venda de la seva producció, i al medi ambient, ja que estalvia l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats del transport.  

Al Mercat de Pagès de Cornellà hi ha 8 parades de productors comarcals i altres 3 exclusivament locals: la Cervesa Cornèlia; Tecsalsa, un centre d’ocupació per a persones amb algun tipus de discapacitat, que vendran plantes aromàtiques i accessoris per als horts domèstics; i Pastinaca, una associació de productors i consumidors de productes agrícoles, amb seu al restaurant El Diván de los Sentidos.

També s'hi realitzen activitats ambientals com tallers, gimcanes, showcooking, contes i la jugatecambiental.

Activitats ambientals (febrer-juny 2017)

 

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
4030 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.