Buscar

On estem?

Departament de
Medi Ambient

Plaça dels Enamorats, 7
08940 Cornellà de Llobregat
Tel. 93 475 87 18
informacio@aj-cornella.cat

Activitats ambientals

Deixalleria

Compostatge

Programa_Entitats

Aprofita_els_aliments

Cornella_Natura

Bicibox

contacte online

Verd urbà


verd_urba
VERD URBÀ I VEGETACIÓ
ACTIVITATS AMBIENTALSVerd urbà i vegetació

La vegetació climàtica de Cornellà correspon a l'alzinar litoral per a la part més alta del terme municipal, i per als boscos i herbassars de ribera a la major part del terme, situat a la plana fluvial del Llobregat.

Però la vegetació actual és ben diferent d'aquesta. Les comunitats ruderals, pròpies d'indrets sotmesos a modificacions constants per part de l'activitat humana, i algunes comunitats arvenses associades a les hortes són les úniques que trobem a Cornellà. L'albereda i el tamarigar només es troben en forma de grupets d'arbres, vestigis dels antics boscos de ribera. Totes aquestes comunitats vegetals són formes molt degradades de la vegetació original dels boscos, matorrals i vegetació riberenca. Es concentren en la franja de territori de les riberes del Llobregat, aïllades de la zona urbana de Cornellà pel cinturó del Litoral i la línia de mercaderies dels Ferrocarrils Catalans.

palmeresLa ciutat de Cornellà compta amb una superfície de verd urbà de 63,86 ha, que corresponen a espais urbanitzats i adequadament naturalitzats (incloent els parcs, les places, rotondes parterres viaris, i altres superfícies verdes de la ciutat), i 20 ha que corresponen a l’àmbit ocupat pel parc fluvial del Llobregat.


Als carrers i places de Cornellà de Llobregat hi ha més de 24.000 arbres de 80 espècies diferents. Moltes d'elles són espècies pròpies del nostra hàbitat (pollancres, plàtans, mèlies, pins, robínies, oliveres, moreres, oms, alzines, xiprers, ...) i d'altres són espècies introduïdes per qüestions de jardineria, estètiques, històriques o a la fi de diversificar la flora de la ciutat. (negundos, washingtònies, tipuanes, casuarines, braquiquitons, arbre de l'amor, eucaliptus, magnòlies...).

La major concentració d'espècies vegetals es troben als tres parcs públics de la ciutat: el Parc de Can Mercader, el Parc de Can Corts i el Parc de la Infanta. Alguns d'aquestes exemplars es trobem disposen d'una protecció especial, concretament:

  • Plàtans (Platanus x hispanica), arbre característic del parc, alguns dels quals arriben a tenir 4 metres de perímetre, té 141 anys. Foren declarats d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any al 1991.
  • Palmeres washingtònies (Washingtonia robusta), amb les següents característiques: 20 metres d'alçada, tenen 130 anys, formen un grup nombrós, de gran bellesa i elegància. Introduïdes a Europa l’any 1871 procedents de l’oest dels Estats Units, foren declarats d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any 2001.
  • Acàcia de tres punxes (Gleditsia triacanthos), amb les següents característiques: té 141 anys, fou introduïda a Europa a principi del segle XVIII de las valls de Mississipí i va ser declarat arbre d'interès local pel Ple de l'Ajuntament a l'any al 2003.

riberaEl verd urbà té unes funcions importants en la millora de la qualitat urbana, ja que la seva amb la seva presència es pot reduir la contaminació atmosfèrica, la contaminació acústica, ens protegeix de l'excessiva insolació, serveix de suport a altres éssers vius, com, per exemple, els nius d'ocells i a més, millora l'estètica urbana i ajuda a la infiltració d’aigües de pluja a les capes freàtiques.

Per una altra banda, dintre de la gestió del verd urbà públic es tenen es compte criteris de jardineria sostenible com:

  • Ús d'espècies que consumeixin poca aigua
  • Reg eficient per goteig
  • Reciclatge de les restes vegetals
  • Etc.

S'ha de recordar que l'actitud de tots i totes envers el verd urbà ha de ser de respecte, evitant llençar brutícia, especialment als escosells dels arbres, no fent malbé cap les plantes o recollint els excrements del animals domèstics en les zones verdes.

Activitats ambientals

Cada diumenge, el parc de Can Mercader acull el Mercat de Pagès. Es tracta d'un espai de trobada entre els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat i els consumidors, i un promotor del que actualment es coneix com a producte de km0, una tendència cada vegada més consolidada a Europa i que afavoreix tant al consumidor, per la qualitat dels aliments, com al productor local, que troba un canal de venda de la seva producció, i al medi ambient, ja que estalvia l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats del transport.  

Mercat_pagesAl Mercat de Pagès de Cornellà hi ha 8 parades de productors comarcals i altres 3 exclusivament locals: la Cervesa Cornèlia; Tecsalsa, un centre d’ocupació per a persones amb algun tipus de discapacitat, que vendran plantes aromàtiques i accessoris per als horts domèstics; i Pastinaca, una associació de productors i consumidors que promou l'alimentació conscient, amb seu al restaurant El Diván de los Sentidos.

Als parcs de Can Mercader i del Canal de la Infanta es pot gaudir, els diumenges al matí, de la Jugatecambiental, un espai de joc per a les famílies, promogut per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ofereix als participants una oportunitat d’aprenentatge i experimentació a través del joc, tenint com a fil conductor la sostenibilitat ambiental.

També s’hi programen activitats paral·leles a l’espai de joc, que tenen l’objectiu de donar a conèixer els valors socials, patrimonials i ambientals del parc i promoure una relació de bona convivència entre els ciutadans i els seus parcs.

© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
11076 visites | Un/una usuari/a conectado/a | carregat en  seg.