Cornellà aprova un pressupost de 76 milions d'euros per a 2016, prioritzant les polítiques socials, el desenvolupament de projectes educatius, culturals i esportius i la millora de l'espai públic

Cornellà aprova un pressupost de 76 milions d'euros per a 2016, prioritzant les polítiques socials, el desenvolupament de projectes educatius, culturals i esportius i la millora de l'espai públic

El Ple d'octubre també ha aprovat la congelació de tots els impostos i taxes fiscals per a 2016 amb l'objectiu de no augmentar la pressió fiscal als ciutadans i incentivar la inversió econòmica.

L'impost de béns immobles (IBI) es congelarà per als cornellanencs, que pagaran exactament el mateix que en 2015

Les inversions per al proper exercici seran de 8 milions d'euros, dels quals prop de la meitat procediran d'una modificació de crèdit pel superàvit previst en el pressupost de 2015

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat va aprovar dijous, 30 d'octubre, al ple un pressupost per 2016 de 76 milions d'euros, una xifra que significa un augment del 2,16% respecte a l'exercici anterior. El pressupost consolidat ascendeix a 100 milions d'euros i inclou, a més del pressupost municipal, els relatius a l'empresa municipal Procornellà i l'Institut Municipal de Radiodifusió. Els comptes van tenir l'aprovació dels grups municipals d'ICV-EuiA, i el vot en contra de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, Ciutadans, ERC i PP.


Pressupostos realistes i consensuats
Es tracta d'uns pressupostos realistes i de caire social, desenvolupats a partir d'un consens ampli i concertat amb la ciutadania i les entitats, en base a les necessitats reals i comptant amb els recursos propis, sense endeutament, amb la finalitat de mantenir la cohesió social i generar progrés.
D'aquesta manera, l'Ajuntament garantirà durant 2016 tots els serveis públics existents, prioritzant l'atenció als col•lectius més vulnerables, amb especial atenció a les polítiques socials ja que encara perduren les conseqüències de la crisi econòmica. A més, garantirà l'impuls de projectes educatius, culturals i esportius per continuar creixent com a ciutat i assentar les bases pel futur; procurant, també, la renovació i manteniment de l'espai urbà i la millora de les infraestructures i els equipaments municipals per evitar la degradació de Cornellà.


Segons va remarcar en el ple l'alcalde, Antonio Balmón: "es tracta d'uns pressupostos destinats a les persones, que dóna resposta a les necessitats de la ciutat ja que han estat consensuats i treballats amb les entitats de la ciutat i els òrgans de participació existents com l'Acord Social, el Consell de Ciutat...Però sobretot són uns pressupostos realistes i prudents, davant la falta de suports i recursos de la Generalitat de Catalunya i el Govern Central que estem patint els últims anys ".
Tot això, dins del full de ruta marcat de responsabilitat, equilibri, contenció de la despesa i reducció de l'endeutament marcat pel consistori en els darrers anys i que li ha permès disposar d'un marge de maniobra raonable per atendre els objectius d'inversió i despeses i mantenir tots els serveis i equipaments municipals.


Més de 8 milions d'inversions i nou pla d'ocupació local
Dins l'escenari d'estabilitat pressupostària indicat per a les administracions locals des del govern de l'estat, els pressupostos de l'Ajuntament de Cornellà preveuen com a assumible un compromís d'inversió ordinària de 4,2 milions d'euros. Aquestes inversions directes es veuran incrementades amb aproximadament 4 milions més, procedents d'una modificació de crèdit per la previsió de superàvit previst en el pressupost de 2015.
Respecte a les inversions ordinàries, com a projectes més importants cal destacar:
• Projecte Cornellà Natura , que contempla la transformació cap a una ciutat verda, elaborada des de la voluntat de millora de l'espai públic.
• Remodelació d'escoles i instal•lacions esportives com la reforma del pavelló Can Carbonell.
• Creació del Centre d'Interpretació de la Història Local a l'edifici de Can Maragall.
• Millora i manteniment de l'espai públic amb el desenvolupament de diversos microprojectes com la renovació de pipicans, jocs infantils, actuacions de cirurgia arbòria, entre d'altres.
• Reparació del col•lector IV.
Pel que fa a les inversions extraordinàries procedents del superàvit generat al pressupost de 2015, es destinarà a la creació d'un nou pla d'ocupació local que permetrà contractar prop de 300 persones aturades de la ciutat durant 2016; a la remodelació del pavelló municipal d'Almeda i l'Estadi Municipal, la reforma de centres educatius com l'escola Torre de la Miranda i que la Generalitat no assumeix; la dotació d'una sala polivalent al CEIP l'Areny i la instal•lació d'un ascensor a l'escola d'educació especial Virolai. La modificació de crèdit també servirà per fer reformes a la Factoria Gaudí per donar-li un ús cultural, construir un nou Skate Park a la ciutat i l'adquisició de desfibriladors per fer de Cornellà una ciutat cardioprotegida.


Acció social, ocupació i educació i cultura
Durant 2016 les dotacions de polítiques en acció social es destinaran a combatre les conseqüències de la crisi i atendre als col•lectius més vulnerables, ajudes per evitar desnonaments, pagament puntual de lloguers socials, evitar la pobresa energètica o augmentar les beques de menjador, entre d'altres.
També es referma, un any més, el compromís amb les polítiques d'ocupació. Per a 2016 l'Ajuntament té previst destinar prop de 1,5 milions d'euros a dinamitzar el mercat laboral de la ciutat i a la contractació de 300 persones a través dels plans d'ocupació local.
Continua així mateix l'esforç i el treball en el capítol d'educació, cultura joventut i equipaments esportius, així com en mantenir en actiu un any més les escoles bressol.


Congelació de la totalitat d' impostos i taxes per a 2016
El Ple d'octubre també ha aprovat les ordenances fiscals per a 2016 amb els vots favorables d'ICV-EuiA, l'abstenció d'ERC i PP i el vot en contra de Ciutadans i Cornellà en comú-Crida per Cornellà. En aquest sentit, tots els impostos, taxes i preus públics municipals per 2016, sense excepció es congelaran amb l'objectiu de no augmentar la pressió fiscal als ciutadans i incentivar la inversió econòmica.
L'impost de béns immobles (IBI) es congelarà per als cornellanencs, que pagaran exactament el mateix que en 2015 i a més, les famílies més desfavorides podran comptar amb ajuts pe facilitar el seu pagament.

Pel 2016 també es preveu mantenir els ajuts per als emprenedors, ampliant l'ajuda Quota Zero per a noves activitats econòmiques. També s'inclou la possibilitat de rebre subvencions pels propietaris dels edificis que formen part del Pla Especial de Patrimoni i a partir de setembre de 2016 s'aprovarà la tarifació social.


Cornellà de Llobregat, 2 de novembre de 2015