Creix la implicació dels joves de Cornellà en matèria d’igualtat i violència de gènere

Creix la implicació dels joves de Cornellà en matèria d’igualtat i violència de gènere

La Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat de Cornellà (XAJI), creada per l’Ajuntament de Cornellà, es consolida com a via de comunicació directa entre el Centre de la Dona i la població més jove

80 estudiants de quatre instituts del municipi reben el Carnet d'Agents d'Igualtat per la seva tasca dinamitzadora envers l’educació entre iguals

El Consell de les Dones i el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) de Cornellà ha constatat en el darrer any un increment de les consultes realitzades per joves en matèria de violència de gènere, principalment en l’àmbit intrafamiliar (61%) i de parella (39%). Aquest fet demostra que les noves generacions cada cop prenen més consciència de la necessitat d’anar més enllà en l’eliminació de les violències masclistes i la desigualtat estructural que les sustenta.

Aquesta violència, però, amb els seus múltiples rostres i manifestacions, segueix sent-hi present, per això, una de les prioritats en polítiques d’igualtat és intervenir el més aviat possible en la població adolescent, ja que és en aquesta etapa en la qual s’aprenen les pautes d’interacció que després es consoliden en la vida adulta. En aquest treball de sensibilització, han tingut un paper destacat els Agents d’Igualtat XAJI que han obert una via de comunicació directa entre el públic juvenil i el Consell de les Dones.

El juny de 2015 va néixer la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat (XAJI) a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Va començar com a prova pilot a l’Institut Esteve Terradas amb 20 joves de primer d’ESO, i posteriorment s’hi han sumat tres instituts més: Miquel Martí i Pol, Joan Miró i l’Institut de Cornellà.

A dia d’avui som el municipi amb més joves adherits, més que a Barcelona. Al voltant de 80 joves dels diferents centres d’educació secundària del municipi formen part d'aquesta Xarxa i el passat 17 de març es va fer un acte simbòlic de reconeixement a la seva tasca amb el lliurament de Carnets d'Agents d'Igualtat, en el marc dels Actes del Dia Internacional de la Dona Treballadora a Cornellà, al Castell de Cornellà.

Aquesta Xarxa té com a activitat principal la dinamització d'agents joves, actius i actives contra la violència de gènere. La XAJI parla el llenguatge dels joves i pretén ser un referent entre els nois i noies de la ciutat per tal de poder donar-los el recolzament necessari en cas de conèixer o estar vivint situacions de violència. Per tal de garantir la privacitat i una atenció adequada el CIRD cedeix un espai on atendre els joves i les joves que vulguin adreçar-se a la XAJI per a qualsevol consulta i/o dubte.

La formació i la prevenció són la clau

L'objectiu prioritari de la XAJI en el seu conjunt, és desenvolupar una funció preventiva al centre educatiu. L'alumnat, que forma part voluntàriament de la XAJI, rep una formació prèvia en matèria d’igualtat i de violència de gènere i se’ls fa l’acompanyament durant tot el curs en el procés de prevenció, identificació i actuació davant de possibles casos dins de les aules.

Per tal de fer créixer la Xarxa s'han realitzat diverses trobades amb tots els grups tant de Cornellà com de Barcelona, on els participants i les participants van realitzar tota una sèrie de tallers diversos, compartint experiències, debatent, creant mapes, vídeos, escenes teatrals, desfilades i coreografies.

Durant el curs actual es pretén donar continuïtat a les accions ja establertes d’acompanyament, recolzament i organització dels grups XAJI, així com obrir la participació dels agents al municipi per promoure la participació juvenil fora de l’àmbit educatiu i la implicació intergeneracional en matèria d’igualtat de gènere, fent extensible la participació a tota la ciutadania.

Cornellà suma esforços per la igualtat

Cornellà és un municipi actiu en la iniciativa per la igualtat de gènere, va ser un dels primers de la comarca en crear, l'any 1994, una regidoria i el Consell Municipal de les Dones, i l'any 1995 va fundar el CIRD, com a espai d'informació, assessorament, formació i trobada per a les dones del municipi, especialment per als grups més vulnerables.

Tot això va donar lloc, a la definició del I Pla d'Igualtat d'Oportunitats l'any 2004, que es va consolidar i millorar en un segon full de ruta per als anys 2010-2015 i que recentment s'ha renovat fins al 2020: III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat 2016-2020.

Fruit d'aquests plans s'han desenvolupat iniciatives per afavorir la igualtat de gènere des d'una perspectiva àmplia i adreçada a tota la població, amb especial incidència entre el col•lectiu juvenil i posant èmfasi en la lluita contra la violència masclista.


Cornellà de Llobregat, 26 d'abril de 2017
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00