Cornellà se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat amb l’estrena de tres camins rurals i la performance Park(ing) day

Cornellà se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat amb l’estrena de tres camins rurals i la performance Park(ing) day

Del 16 al 30 de setembre, Cornellà serà l’escenari de múltiples activitats per fomentar els desplaçaments a peu, en bicicleta i amb transport públic.

Una de les novetats serà el Park(ing) Day, una acció participativa i educativa que pretén reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.

L’Ajuntament de Cornellà estrena tres itineraris de camins rurals a l’entorn del riu Llobregat, durant la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany  celebra del 16 al 30 de setembre, amb la voluntat de promoure l’ús del transport sostenible i millorar la qualitat de l’aire. Sota el lema “Combina i mou-te! s’han preparat un combinat de propostes per potenciar la multimodalitat, és a dir, l’ús i la combinació de diferents modes de transport més ecològics per als desplaçaments urbans. En aquest context, el 22 de setembre, de 10 a 13 h, la ciutadania podrà recórrer a peu o en bicicleta l’entorn del riu Llobregat a través d’aquests camins rurals, recentment adequats i senyalitzats, i descobrir la fauna i flora d'aquest paratge natural, així com una petita part del patrimoni històric (Canal de la Infanta, masies i antics pous d'aigua). A les 12.30 h, hi haurà un espectacle teatral “Històries rurals” i tastet de productes del Parc Agrari, davant la passera del riu (carrer Verge de Montserrat),

La Setmana arrenca, però, el dia 16 de setembre amb la dinamització de diversos carrers tallats al trànsit per tal d’educar la ciutadania en la mobilitat sostenible, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic. Hi haurà tallers de dinamització al carrer Miranda amb el carrer Ramoneda, un circuit per a bicicletes al carrer Baltasar Oriol, i a l’entorn del mercat Marsans s’instal·larà el Mercat d'Intercanvi i de Segona Mà (de 10.30 a 14 h).

Una de les propostes destacades i més innovadores serà el Park(ing) Day, una acció performativa, educativa i reivindicativa on diversos col·lectius i ciutadania en general transformen de forma temporal places públiques d’aparcament en espais amb altres usos. El 21 de setembre, a cada barri de la ciutat es farà un Park(ing) Day amb activitats per a tots el públics, a més dels organitzats per diferents entitats i centres educatius, com per exemple: als espais d’aparcament del Centre Cultural Joan N. García-Nieto i la Biblioteca Central, i  davant de la Biblioteca Marta podran fer-se una foto amb els autors i les autores més llegides darrerament i amb personatges sortits dels contes de la biblioteca, i també hi haurà activitats a les places de pàrquing davant dels centres educatius Escola Suris, Escola Betània, i l’Institut Miquel Martí i Pol.

Aquesta iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco l’any 2005. Es tracta d’un esdeveniment anual que es fa a 200 ciutats d’arreu del món amb l’objectiu de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient. Es pot trobar més informació de l’acte en l’àmbit internacional a www.parkingday.org

El diumenge 23 s’ha organitzat la Gimcana de la “Mobilitat 3S Sostenible, Segura i Saludable”, d’11 a 13.30 h, per reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Els participants s’hauran de moure a peu, en bicicleta, patins, patinet o transport públic, i superar un mínim de cinc proves per entrar en el sorteig d’una bicicleta i un lot de complements. El punt d'inici seran les jugateques ambientals del parc de Can Mercader o del Canal de la Infanta, i acabarà a la plaça de l'Església, on durant tot el matí hi haurà diverses activitats de sensibilització.

Com a cloenda de la Setmana de la Mobilitat, el 30 de setembre, vuit municipis del Baix Llobregat, Cornellà entre ells, organitzen la XV Baixcicletada, una bicicletada popular amb un recorregut de 17,5 km (9,5 km des de Cornellà, sortint a les 11 h, des del mercat de Sant Ildefons i sense inscripció prèvia).

Reconeixement al compromís mediambiental

La mobilitat sostenible és un dels eixos principals sobre els quals es fonamenta el projecte Cornellà Natura impulsat per l'Ajuntament de Cornellà per aconseguir una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. Darrerament, s'han fet actuacions en vies de gran densitat de vehicles com l'avinguda dels Alps, la carretera del Prat o l'avinguda Pablo Picasso, per crear zones més amables per als vianants, reduint els carrils de circulació, ampliant voreres i plantant més vegetació. I altres mesures com la creació de carrers de vianants, la restricció del trànsit rodat en alguns carrers de la ciutat els diumenges al matí, l'ampliació de carrils bici i la recuperació de places, i espais per a ús ciutadà.

Tot aquest esforç s'ha vist recentment recompensat amb el reconeixement Green Leaf Award 2019 atorgat per la Comissió Europea, amb la missió de premiar el compromís ambiental de les ciutats europees d'entre 20.000 i 100.000 habitants, així com els seus esforços per promoure el creixement verd.

Cornellà de Llobregat, 14 de setembre de 2018
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00