Treball conjunt per informar la ciutadania i controlar els rebrots

Aturar la pandèmia de la COVID-19 és un esforç col•lectiu per evitar noves víctimes i nous perjudicis a amplis sectors de l'economia. Per aconseguir-ho, és important l'esforç individual de cadascú per seguir les mesures de seguretat recomanades, i limitar així els contagis al mínim possible.

La Guàrdia Urbana de Cornellà ha fet des de l'inici de la crisi un ampli desplegament per vetllar per la seguretat de tothom, primer durant el confinament, sancionant aquelles conductes que estaven prohibides expressament, i també, com fins ara, informant i advertint la ciutadania davant de qualsevol incidència.

Aquesta tasca informativa es fa de manera conjunta amb altres equips aportats per l'Ajuntament de Cornellà o la Creu Roja de Cornellà, que també hi col•labora.

Rastrejadors que recorren la ciutat per evitar aglomeracions a l’espai públic

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha creat una unitat de rastrejadors per controlar les aglomeracions a l'espai públic i informar i dissuadir la ciutadania sobre la necessitat del compliment de les mesures de seguretat davant el repunt de contagis de COVID-19.

En el primer contacte informen els ciutadans de la necessitat de complir les mesures de seguretat i els conviden a evitar aquest tipus de concentracions. Si el diàleg i la informació no causen efecte, la incidència es trasllada a la Guàrdia Urbana mitjançant l'APP de seguretat, perquè aquella pugui actuar amb celeritat en cas necessari.

L'equip actua en horari de matí, tarda i nit a tots els barris de la ciutat amb l'objectiu de reforçar la supervisió i atenció davant el rebrot de coronavirus que pateix l'àrea metropolitana, i complementa les tasques d'inspecció que porten a terme els agents de la policia local.

Equips d'educació cívica

Catorze educadors formats pel departament de Salut municipal recorren diàriament, de dilluns a divendres, tots els barris de Cornellà per informar la població de la necessitat de seguir prenent mesures de seguretat preventives contra el contagi de la Covid-19: l'ús obligatori de mascaretes a l'espai públic, mantenir distància física de seguretat, etc.

Cinc d'aquestes persones constitueixen un dispositiu de reforç de l'equip habitual d'educació cívica, i complementen les tasques divulgatives en aquest mateix sentit que realitzen els agents de la Guàrdia Urbana de Cornellà, que també els ha donat assessorament. Els educadors reparteixen, a més, una octaveta informativa elaborada per l'Ajuntament de Cornellà amb les indicacions de seguretat.

D'aquesta manera, ara, al matí (de 9 a 13 hores) recorren la ciutat tres equips de dues persones, mentre que a la tarda, de 18 a 22 hores, són quatre equips. Els recorreguts inclouen zones prioritàries per la quantitat de persones que s'hi poden trobar, places específiques, els mercats ambulants, etc.

Col•laboració de la Creu Roja

La Creu Roja de Cornellà té una unitat especial amb tres persones que recorren diversos espais de la ciutat per recordar la necessitat de l'ús de mascaretes, facilitar-ne a qui no en tingui, i complementar així la tasca de la Guàrdia Urbana de Cornellà per vetllar per la seguretat de la ciutadania.

Aquesta "unitat d'emergència social" viatja en un vehicle de Creu Roja i visita llocs amb especial concurrència de persones, com les places de Sant Ildefons, de Galícia, de Catalunya, de la Sardana, de Pallars, o el parc de Canal de la Infanta. Fan aquest recorregut cada matí de dilluns a dissabte i cada tarda els set dies de la setmana.

Els voluntaris de la Creu Roja recorden la necessitat de portar mascareta, i especialment en el cas de les persones grans, n'ofereixen a qui no en tingui. Les recomanacions també s'emeten per la megafonia del vehicle.