Paràlisi, no. Però riscos, tampoc (III). Protegir a les persones

La pandèmia ha posat en crisi tot el nostre sistema econòmic i social. Una crisi sense precedents que ataca de forma més dura als col•lectius més desfavorits i també a milers de treballadors inclosos en reduccions temporals d'ocupació, petit comerç, autònoms i petites empreses, i que acaba posant en risc la supervivència de les persones, principalment d'aquelles que ja vivien al límit abans de la COVID-19.

I amb aquest escenari els poders públics hem de ser capaços de trobar solucions, evitar baralles polítiques i demagògiques que perjudiquen encara més als que més pateixen, i no és just. Hem d'estar a l'alçada i articular mesures perquè ningú es quedi enrere. Durant la crisi econòmica de 2008 ja van haver col•lectius que vam patir, i nosaltres amb les competències i recursos municipals vam adoptar mesures per evitar l’escletxa social, per intentar desenvolupar mecanismes de suport i elements com l'Acord Social contra la Crisi, amb el consens dels ens socials, entitats i col•lectius de la ciutat per treballar colze amb colze i articular recursos per als que més van patir.

I ara, quan la crisi és sanitària i econòmica, la sensibilitat ha de ser encara més incisiva, perquè està en joc la vida de les persones. Des del consistori vam començar des del minut zero de la pandèmia a protegir als col•lectius més desfavorits, vam adoptar mesures immediates per minvar els efectes d’aquesta crisi entre la ciutadania. Vam crear una Organització Municipal Excepcional (OME), encarregada d'atendre al màxim les situacions personals i col•lectives de major vulnerabilitat, i vam aprovar un Pla de Xoc Econòmic de 3,6 milions d'euros, amb un fons de contingència d’1 milió d’euros per no deixar a cap persona sense assistència o cobertura dels serveis bàsics.

I des de llavors no hem parat. No podem parar. Perquè la nostra prioritat són les persones i el seu benestar. Les nostres prioritats es focalitzen en evitar aquestes desigualtats en la mesura del possible. Hem reorganitzat serveis municipals, hem adoptat mesures econòmiques i socials, i continuarem promovent iniciatives com la targeta moneder, per impulsar el comerç local i bonificar als consumidors, per exemple, a més d’oferir orientació, suport i serveis en tots els àmbits on tenim competències.

La urgència dels esdeveniments exigeix actuacions immediates a nivell supramunicipal, i la seva sostenibilitat en el temps demana un gran acord social, un consens polític en el que tothom remi en la mateixa direcció, perquè d’una altra manera serà molt complicat sortir d’una crisis, de la qual, en aquests moments tan sols veiem la punta de l’iceberg.