Buscar
Cornellà alerta del naixement d’una nova pobresa invisible que evidencia el desmantellament de l’estat de benestar
Cornellà alerta del naixement d’una nova pobresa invisible que evidencia el desmantellament de l’estat de benestar
26/01/2015  A les Jornades s’ha consensuat un manifest que mostra el compromís dels agents socials i entitats de la ciutat per continuar lluitant contra l’exclusió social dels col·lectius més vulnerables
 

Departament d'Acció Social

L’actual crisi econòmica, que es va iniciar el 2008, ha suposat l’emergència d’una nova pobresa que té el perill de cronificar-se, suposa una amenaça per a la convivència i posa en perill la cohesió i la justícia social. Aquestes són les conclusions que s’han extret de les I Jornades de la pobresa “Aliança cívica de Cornellà contra la pobresa” que han tingut lloc durant divendres i dissabte a l’Auditori de Cornellà i per les quals han passat més de 300 persones.

La nova pobresa la conforma un segment rellevant de famílies que, tot i que han pogut subsistir aquests 7 anys de crisi gràcies als seus estalvis o als ajuts públics, ara veuen com aquests recursos s’esgoten. Es tracta de famílies joves amb fills en què cap membre de la unitat familiar té feina, mares soles amb fills al seu càrrec i sense ingressos, i persones grans que són el suport econòmic dels seus fills i néts, bàsicament. Aquests són els perfils que s’han pogut definir en els diferents debats i taules rodones que s’han realitzat i on han participat entitats socials com Creu Roja amb la presència del coordinador de Catalunya, Enric Moret i Càritas de Catalunya, representada per la seva presidenta, Carme Borbonès. Entitats amb una gran experiència i un contacte constant amb els sectors més vulnerables de la societat.

Arran de la radiografia realitzada de la societat actual s’han organitzat tres tallers de treball (Drets bàsics de ciutadania, Salut i Benestar i Igualtat i oportunitats) on s’han definit 122 propostes d’actuació per intentar frenar l’emergència de la nova pobresa i pal·liar els efectes de la crisi. Entre les propostes destaquen 23 iniciatives que s’han definit com a prioritàries per desenvolupar-les i implementar-les immediatament.

Posar en marxa nous sistemes de distribució d’aliments per cobrir necessitats bàsiques que siguin complementaris a la tasca que es desenvolupa des de la Botiga Solidària de Cornellà, o els casals d’agost que s’organitzen des de fa dos anys al municipi per garantir un àpat als infants més vulnerables; crear línies de col·laboració entre el tercer sector i l’Ajuntament per atendre les patologies psicosocials derivades de la crisi econòmica; realitzar adaptacions i petites reparacions per millorar l’autonomia de les persones grans a les seves llars són algunes de les actuacions que posarà en funcionament el consistori en els propers mesos.

També destaca l’objectiu de prioritzar l’ocupació de persones aturades majors de 45 anys, que segueix la línia de treball del consistori, per la qual entre 2012 i 2015 ha creat 1.000 llocs de treball a través dels plans locals d’ocupació, i les ajudes fiscals com la Quota Zero per impulsar l’emprenedoria, o el 6+6, per incrementar la contractació i la dinamització econòmica de les petites i mitjanes empreses.

Manifest de l'Aliança Cívica de Cornellà contra la pobresa

Relació de persones subscrites al Manifest (26.01.2015)
 

Si et vols afegir al Manifest, envia un correu amb el teu nom i cognom
a lmicolau@aj-cornella.cat i publicarem el teu suport.

   
Acord Social 2012-2015
Llegir la nota de premsa completa

 
© Ajuntament de Cornellà de Llobregat | CIF: P0807200A | Plaça de l'Església, 1 | 08940 Cornellà de Llobregat | Tel.: 933 770 212 | informacio@aj-cornella.cat
41827843 visites | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.