itineraris urbans o camins rurals per descobrir la ciutat pas a pas

Cornellà compta amb itineraris per descobrir el nostre territori i alhora poder gaudir de rutes saludables. Per fer-ho es pot consultar la Guia Cornellà a Peu que recull 17 itineraris per la ciutat.

Cornellà a Peu és el nom que rep el conjunt d'itineraris pensats per gaudir i conèixer la nostra ciutat caminant, corrent o en bicicleta. És també una proposta que s'emmarca en el programa Cornellà Natura, que amb l'objectiu de renaturalitzar la ciutat vol transformar el nostre municipi en un territori on el verd, les plantes i els arbres siguin preeminents perquè ens ajudin a fomentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica. I, alhora, contribuir a la mobilitat sostenible i a la millora de la qualitat ambiental.

El projecte Cornellà Natura busca, entre d'altres reptes, la recuperació d'espais per als vianants i per a l'ús de mitjans de transport com la bicicleta, en un entorn agradable, tranquil i segur. A més de fer de l'espai públic un entorn per compartir, viure i conviure.

D'aquí la idea de presentar un seguit de propostes per a fer reals aquests reptes: itineraris pensats per caminar i no conduir, itineraris per conèixer, per fer salut, per viure millor.

En aquesta guia hi trobareu 10 dels 17 itineraris que en aquest moment Cornellà disposa senyalitzats. La resta de rutes les podreu consultar en el web municipal.

17 itineraris que ens proposen descobrir el territori des d'una altra perspectiva, més tranquil·la i compartida, per parar atenció als seus continguts, que ens parlen d'història, d'anècdotes, de natura i bioritmes...

CORNELLÀ A PEU

Camins Rurals, l'altre alternativa

Cornellà compta amb un traçat de camins rurals que transcorren entre les zones agrícoles que encara queden al municipi i que ens acosten al riu Llobregat. Recentment, s'han adequat i senyalitzat tres itineraris a través dels quals es descobreix la fauna i flora d'aquest entorn de gran interès natural, així com una petita part del patrimoni històric (Canal de la Infanta i pous d'aigua). La proposta s'emmarca en el projecte Cornellà Natura que pretén naturalitzar la ciutat, fomentar la mobilitat sostenible i millorar la qualitat ambiental del municipi.

Són camins per recórrer-los passejant o en bicicleta, de qualsevol manera que ens permeti fer un exercici moderat i saludable i gaudir de la biodiversitat, els camps, els canals i els masos: de gran valor natural, cultural i ecològic. Segons l'itinerari que seguim podrem observar: alguns dels 15 pous artesians que encara existeixen dins del municipi i que daten de principis del segle XX; les restes del traçat del Canal de la Infanta (inaugurat el 1819), una infraestructura clau per al desenvolupament econòmic de la comarca; els cultius de Cornellà que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat. Així com contemplar la riquesa del paisatge típic de ribera (àlber, morera, pollancre, tamariu, ginesta, xicoira, fonoll, canya comú ...) i la fauna del lloc (granota, serp verda, serp d'aigua, gripau, xoriguer comú, esplugabous, martinet blanc, bernat pescaire, carboner...).