Nou Acord Social contra la crisi a Cornellà

Avui, dilluns 29 de juny, l’Ajuntament, els grups polítics municipals, els agents socials i diferents entitats ciutadanes signen “L’acord social contra la crisi a Cornellà de Llobregat”, un document que recull el resultat d’un laboriós treball de reflexió i debat per impulsar accions que permetin dinamitzar l’economia local i atendre les necessitats de la ciutadania, pel moment actual i per posicionar la ciutat pel canvi de cicle.

Es tracta d’un document de consens en què les parts implicades han treballat durant mesos per definir mesures i actuacions per reactivar l’economia local i crear un clima positiu de confiança de territori i ciutat. Alhora, l’acord incorpora accions per vetllar pel benestar de la ciutadania, en diferents àmbits d’actuació.

“L’acord social contra la crisi a Cornellà de Llobregat”, s’estructura en base a la definició de diferents línies estratègiques, objectius i actuacions prioritàries. Entre, les mesures d’ordre econòmic destaca l’impuls a la millora de l’ocupació mitjançant el foment de la formació permanent, l’accés a les noves tecnologies, el suport al talent i a la innovació i el suport dels projectes d’autocupació.  Així mateix, es prioritza el treball i contacte amb empreses i institucions per dinamitzar els sectors productius.

Un altre dels objectius prioritaris és actuar i oferir respostes als col·lectius més afectats per la crisi. Així, es preveu el manteniment i en alguns casos augment de les prestacions socials i de la capacitat operativa de l’administració local. Es tracta doncs d’un gran pacte de corresponsabilitat general que la ciutat ha de seguir per avançar sense paralitzar-se i que han de ser les bases per a la superació de l’actual cicle de dificultats.


Punt de partida per aglutinar esforços

Es tracta d’un altre exemple de col·laboració i implicació dels agents socials que té com a punt de partida la capacitat estratègica de Cornellà, capaç d’aglutinar la iniciativa econòmica, social i ciutadana.

Entre els objectius d’aquest acord destaquen mantenir el creixement previst de la inversió pública a la ciutat, per tal de contribuir a l’estabilitat de les empreses i al manteniment dels llocs de treball, i alhora garantir l’estabilitat en la prestació de serveis públics que s’han anat creant en els darrers anys en tots els àmbits.

En aquest context la ciutat incorpora el valor afegit més important de què disposa, que consisteix en la capacitat i experiència de cercar un ampli consens social per generar un ambient de confiança i responsabilitat compartida. Un acord que s’ha de sostenir en la participació de les forces polítiques i en la implicació i complicitat del conjunt de la societat i els agents socials.

“L’acord social contra la crisi a Cornellà de Llobregat” especifica els dos àmbits bàsics sobre els quals s’ha de fonamentar aquest clima de confiança per continuar l’impuls socio-econòmic de la ciutat: l’impuls a una política d’habitatge adequada a les necessitats de la població i fomentar iniciatives públiques per a l’ocupació.

Objectius estratègics claus:

  • Ampliar l’oferta d’habitatge accessible (compra o lloguer), tant de caràcter públic com privat.

  • Mantenir el grau de resposta a les demandes socials de les persones amb dificultats per evitar situacions de risc d’exclusió social.

  • Generar activitat econòmica mitjançant acords concrets i millorant les infraestructures.

  • Fomentar la col·laboració amb els agents socials.

  • Dissenyar les accions, els programes i els projectes que facilitin l’adquisició de coneixements i el creixement professional i que permetin accedir a les ofertes de treball que es produeixen.

  • Constituir una agència comarcal d’innovació industrial i de coneixement que estudii i planifiqui el canvi de model de creixement econòmic i social, més sostenible i menys permeable a situacions difícils.

  • Garantir la cohesió social dins del territori per afrontar les dificultats mitjançant l’impuls de les Agències de Cohesió Social, Família i Política Territorial.

  • Aconseguir ampliar els acords amb altres Administracions per incrementar els recursos de què disposa la ciutat.