70 anys de biblioteques, 70 anys de cultura, 70 anys de progrés

Dimecres a la tarda, a l’auditori de la biblioteca de Sant Ildefons vam fer un acte entranyable per commemorar els setanta anys de la creació de la primera biblioteca de Cornellà, allà per l’any 1943. Era un petit espai a la masia de Can Gaia, amb poc més de 200 llibres cedits per la Diputació i per veïns i veïnes, i amb la primera bibliotecària, la Carmina Bayó. Tres anys més tard es va traslladar a un local al costat de la Rambla, amb més espai i més llibres.
L’acte va ser un homenatge a les persones que al llarg d’aquestes set dècades han dedicat part de la seva vida a posar en valor els llibres, l’amor a la lectura com a eina de democratització i de difusió de la cultura.
En la retina dels més gran potser la imatge de la Carmina Bayó, la Carme Illa i, com no, de la Ariana Ruiz, que des de la Casa de Cultura Joan Maragall i després a la Biblioteca Central, va dedicar més de 20 anys de la seva vida a orientar i alimentar aquest plaer.

El boom demogràfic de la dècada dels anys 60 i 70 del segle XX va posar de manifest els dèficits d’una ciutat que havia d’assumir i donar resposta a noves necessitats socials i urbanístiques.
Amb l’arribada dels primers ajuntaments democràtics es van començar a perfilar i a destinar recursos a l’educació, a la cultura i a la lectura. Des de la Casa de Cultura es van començar a promoure activitats i es van impulsar iniciatives com la biblioteca al carrer o les bibliopiscines a l’estiu. Van ser anys plens d’entusiasme, on tot estava per fer i on moltes persones van treballar des de diferents àmbits per fer progressar la ciutat que ara tenim i que tots gaudim.

Aquesta evolució ens va permetre obrir, l’any 1996, la Biblioteca Central, un edifici nou de més de 2.000 metres quadrats que va significar un nou punt i a part, l’impuls definitiu i l’aposta clara del consistori per la cultura i el coneixement.
No m’allargaré molt més, en aquests darrers 20 anys la voluntat ha estat seguir creixent i aconseguir el que ara podem gaudir: una xarxa de tres biblioteques, amb un fons documental de prop de 200.000 volums, amb activitats culturals de tota mena i amb la vocació inicial de que els llibres i la cultura ens segueixin formant com a persones, fent-nos créixer com a comunitat i ser més lliures.

Ara les nostres tres biblioteques funcionen en xarxa, són espais dinàmics, actius, plens de vida i d’activitats. Són àmbits on es genera coneixement i es respira convivència. Avui, el 44% de la població és usuària de les nostres biblioteques, més de 38.000 persones. Fa sis anys vam crear el projecte “Cornellà, Ciutat de la lectura” i tenim una regidoria dedicada a aquest tema. La nostra aposta per la lectura i el coneixement continua intacta i plena de projectes, igual que la nostra il·lusió per continuar promovent-la, perquè com deia Joana Raspall “amb els llibres per amics no et faltarà companyia”.

Descarrega't el vídeo commemoratiu dels 70 anys de biblioteques a Cornellà