Cornellà impulsa l'art al carrer com a eina de creativitat i renovació de l'espai públic

Cornellà impulsa l'art al carrer com a eina de creativitat i renovació de l'espai públic

L'entitat Factoria Artística de Cornellà (FAC) ha omplert el municipi de pintura mural que dóna llum i color als carrers i places de la ciutat

En dos anys s'han pintat l'estació d'autobusos, les parets de l'antic cinema Pisa, l'avinguda Sant Ildefons, diverses escoles del municipi i el pont de la Renfe

L'Ajuntament de Cornellà ha impulsat en els dos últims anys, amb la col•laboració de l'entitat Factoria Artística de Cornellà (FAC), la pintura mural al municipi com a eina per mantenir l'espai públic i donar vida, amb obres d'art plenes de llum i color, als carrers i places de la ciutat. La iniciativa busca fer un municipi més agradable alhora que es fa difusió artística, sumant-se així a la tendència d'altres ciutats europees com Amsterdam.


El projecte va néixer ara fa dos anys quan un grup de quatre joves va presentar al consistori una proposta de disseny per pintar l'estació d'autobusos que es caracteritzava per ser una gran edifici de formigó gris. La pintura mural que es va utilitzar per decorar l'intercanviador, basada en un skyline de Cornellà utilitzant colors vius com el blau, el groc i el verd per una banda, i una zona verda per l'altra costat, va suposar una important transformació de l'espai i va ser molt ben acollida pels ciutadans. Arran d'aquesta primera intervenció els treballs s'han anat succeint.


A l'estació d'autobusos l'han seguit: el vestíbul de l'antic cinema Pisa, ara transformat en un tros de la novel•la, Alicia en el país de les meravelles; l'avinguda Sant Ildefons en un bosc d'arbres; i el pont de la Renfe que divideix la ciutat, ara llueix l'obra ‘Les quatre estacions', composta per un arbre gegant amb flors i un vistós colibrí.


A més han treballat per a altres entitats del municipi i diversos centres educatius de Cornellà com les escoles Sant Miquel, Ignasi Iglesias, SAMC, l'escola bressol Edelweiss entre d'altres.
Les seves obres d'art, que destaquen per la seva pintura, també incorporen en la majoria de casos la poesia amb fragments de textos evocadors. Una proposta vitalista que cada vegada té més seguidors a la ciutat i en tots els àmbits. Diverses empreses i comerços ja han comptat amb ells per guarnir els seus establiments, així com entitats d'altres municipis.


La FAC neix de la inquietud artística de quatre joves -Alicia Del Hoyo, Jordi Estruch, Daniel Ramos i Adrián Pedrazas- provinents de diferents disciplines que tenen la necessitat de pintar i utilitzar el carrer per expressar-se. Un cop constitueixen l'entitat, es comencen a formar en treballs en alçada amb l'objectiu de presentar un proposta a l'Ajuntament de Cornellà. Així comença la difusió del seu art pel municipi.

L'entitat, que des de l'any passat compte amb dos nous col•laboradors -Xavier Bartumeus i Noelia Real- pretén traslladar l'art al carrer i fer-lo accessible a tothom i contribuir amb els seus treballs a mostrar Cornellà, com una ciutat avantguardista i compromesa amb l'expressió artística.
En aquesta línia, aquest darrer any han incorporat un nou element artístic, el projecte ‘La caja' que consisteix en un cub gegant itinerant, pintat al moment al carrer, que aquesta primera edició s'ha centrat en homenatjar a quatre músics que han desapareguta i van marcar una època: Lemmy Kilmister, Prince, Leonard Cohen i David Bowie.

Altres iniciatives artístiques
A part de la pintura mural, els carrers de la ciutat han comptat amb exposicions artístiques periòdiques durant els últims dos anys. Mitjançant torres, estructures pensades per estar a l'aire lliure que aglutinen diverses lones impreses, s'han mostrat treballs fotogràfics com els de l'artista local, Lukas o el resultat de diferents concursos fotogràfics de medi ambient realitzats a la ciutat. La FAC també ha participat en aquestes exposicions.

Uns projectes culturals que tindran continuïtat en el temps ja que a més de fer de Cornellà una ciutat més vistosa, serveixen per fer d'altaveus a joves artistes de la ciutat.


Descarrega't les fotografies en alta resolució

 

 


Cornellà de Llobregat, 17 de gener 2017
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00