Un nou web convida els ciutadans a crear un 'mapa d'històries' de Cornellà

Recuperar la memòria històrica de la vila, compartir propostes, evocar records personals o, simplement, explicar una anècdota succeïda als carrers de Cornellà. Tot plegat ja és possible a través del web Cdcornellà, un  projecte participatiu que convida els ciutadans a deixar la seva 'petjada' al mapa virtual de la ciutat. 

Cdecornellà és, de fet, un plànol de la ciutat sobre el qual qualsevol persona hi pot explicar, situant-la sobre un punt concret, una 'història de Cornellà'. El projecte és accessible també per a telèfons mòbils i, en aquest darrer cas, incorpora la tecnologia GPS que permet a l’internauta saber quines són les històries més properes al lloc on es troba en cada moment. També permet enviar històries directament des del mòbil.  

Les històries que s'expliquen a Cdecornellà poden ser des de vivències personals a records del passat, des d'opinions o crítiques al relat de fets quotidians. Per això sobre el mapa apareixen diferenciades, amb colors diferents, les icones que assenyalen cadascuna de les aportacions: vermell per a les històries d'amor, verd per a les 'aventures quotidianes', blau per als fets històrics, negre per a les queixes... Alhora, les històries poden tenir diferents formats: text, text amb imatge, vídeo o so.

Recuperar la memòria històrica

Cdecornellà vol esdevenir un mirall de la vida subterrània de la ciutat, d'aquella que no surt als mitjans; i un medi de comunicació alternatiu i proper a la ciutadania. Al mateix temps, un dels objectius del projecte és recuperar la memòria històrica de la ciutat, ja sigui formant gent gran en l’ús de les noves tecnologies o col·laborant amb casals i centres cívics. 

Cdecornellà ha estat desenvolupat per dues periodistes, Laura Rahola i Marta Torres. El projecte ha rebut el suport  del programa “Concèntrica. Mirades fora d’òrbita” gestionat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Les dues impulsores del projecte compten amb deu anys d’experiència en comunicació a la xarxa i són les creadores d’un altre web participatiu, Bdebarna, en funcionament des de fa sis anys, i que ja aplega més de 2.200 històries sobre Barcelona aportades pels usuaris.