25N, Cornellà reafirma el seu compromís contra la violència masclista

La lectura del manifest serà divendres 25 de novembre, a càrrec del Club Social Espai 3, a la plaça de l’Església, 18.30 h.

Cornellà de Llobregat es mobilitza amb una sèrie d'actes per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Masclista. Aquest 25N, des del govern municipal, s'ha posat el punt de mira a la prevenció de la violència masclista i a reforçar els circuits d'atenció i intervenció.

En aquest sentit, s'ha fet un esforç per arribar amb l'acció preventiva als joves de la ciutat. Un total de 1.400 alumnes d'ESO han realitzat durant el curs 2021-2022 tallers de prevenció de les violències en parelles joves i sobre comportaments al voltant del mite de l'amor romàntic. En aquest grup d'edat és fonamental el paper de la Xarxa Activa de la Joventut per la Igualtat (XAJI), joves estudiants dels instituts que reben formació per actuar com a referents en aquest àmbit dels companys i companyes.

Actualment formen part de la XAJI 192 joves, que són als sis instituts de la ciutat. Aquests grups han fet 20 hores de formació en aspectes sobre la violència masclista, la igualtat de gènere i la diversitat de gènere i sexual.

Protocol i circuit d'intervenció

Cornellà disposa d'un protocol d'atenció coordinació entre diferents serveis i institucions per atendre els casos de violència masclista. Aquest protocol deriva la víctima al servei que es consideri més adequat segons la situació concreta en què es trobi. Per exemple, cossos de seguretat (per a protecció o tràmits penals), teràpia psicològica, assessorament jurídic, serveis socials, entitats de formació i inserció sociolaboral, entre d'altres. Hi ha una comissió d'abordatge i seguiment de les atencions que vetlla per la correcta aplicació del protocol i la seva coordinació, de la qual formen part els diferents agents que han d'actuar: el mateix CIRD* (Centre d'Informació i Recursos per a les Dones), Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, serveis socials i de salut mental, etc.

Des del CIRD també es fan altres projectes de caràcter anual derivats de l'atenció a víctimes de la violència masclista. Per exemple, projectes d'inserció sociolaboral, per al qual es col·labora amb el departament de Polítiques d'Ocupació, que els hi permet integrar-se en accions formatives, elaborar currículums, prendre part en programes específics, etc.

*El CIRD va atendre l'any 2021 a 209 dones per motius de violència masclista, en les diferents formes en què es presenta el maltractament.

Entre els actes destacats, hi haurà com ja és habitual "la lectura del manifest" el mateix divendres 25 de novembre, a càrrec del Club Social Espai 3 (plaça de l’Església, 18.30 hores).

Consulta tota la programació dels actes del 25N

Més informació a Violència masclista - Ajuntament de Cornellà (cornella.cat)