Un itinerari recorre els escenaris on es va articular el moviment obrer contra el franquisme
Cornellà de Llobregat va ser l’escenari principal de bona part dels esdeveniments que conformen la història del moviment obrer al Baix Llobregat dels anys 60 i 70 del segle passat. A la ciutat, convertida en capital de l’anomenat “cinturó roig”, es va articular un poderós moviment laboral i social que es va enfrontar al poder franquista establert.
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Cornellà organitza un itinerari per descobrir els orígens i l’evolució del moviment obrer a la comarca, recorrent diversos espais que en molts casos ja s’han transformat profundament però que continuen formant part d’una memòria que cal preservar. L'itinerari guiat tindrà lloc el 18 de novembre a les 11 del matí, amb una durada aproximada de dues hores.
Memòria i homenatge
L'objectiu principal de l’activitat és identificar els escenaris urbans relacionats amb el moviment obrer que, amb el pas del temps, han desaparegut o modificat la seva funció. És per això que és necessari relacionar la lluita obrera antifranquista amb la ciutat actual per tal que aquells esdeveniments siguin reconeguts per les noves generacions.
Però l’itinerari també constitueix un homenatge, perquè amb ell es vol reconèixer l’aportació de la lluita del moviment obrer per a la millora de les condicions de vida de la classe treballadora; una lluita obrera que també va ser un artífex de la construcció de la identitat comarcal, així com de la conquesta de la democràcia al nostre país. En definitiva, homenatjar els homes i dones que van participar en el moviment obrer posant en risc la seva vida personal i laboral.
Com a principals capítols d’aquesta història, cal mencionar la vaga a Siemens, l’any 1962, una referència “mítica” per al moviment obrer de la comarca, quan tenia més de dos mil treballadors; o la vaga de Laforsa, en plena crisi del règim, coincidint amb la mort del dictador (novembre 1975-febrer 1976). El Baix Llobregat va ser en aquell moment un dels escenaris més actius de l’antifranquisme, i va destacar sobretot el ressò i la solidaritat que la lluita obrera va despertar.
Principals punts del recorregut:
1. Antiga empresa Montesa d'Esplugues de Llobregat. Primera coordinació del nou moviment obrer.
2. Parròquia Sant Miquel de Cornellà. La solidaritat de l'església de base.
3. Seu de Comissions Obreres, antiga seu del Sindicat Vertical. El entrismo.
4. Esplanada de Siemens, Carretera d’Esplugues, davant del monòlit d'homenatge al moviment obrer (davant de la seu de CCOO). La conflictivitat obrera.
5. Parròquia de Santa María. El moviment obrer en l'inici de la transició. La vaga de Laforsa.
6. Parc de Rosa Sensat. Monument a Joan N. García-Nieto. L'honestedat d'un
compromís.