Suport als més vulnerables en l'àmbit alimentari i energètic

L'Acord Social Contra la Crisi és una eina d'ajuda a les persones de la ciutat, que ha actuat de forma transversal en diferents àmbits relacionats amb la pobresa i la situació de vulnerabilitat de moltes famílies davant la crisi. Del balanç de l'any 2015 es poden destacar dos projectes amb bons resultats: la recollida d'excedents alimentaris per a la Botiga Solidària i un pla d'eficiència energètica en llars vulnerables

Una prova d'eficiència energètica permet estalviar fins a 300 euros anuals per habitatge

Durant 2015 l'Ajuntament de Cornellà ha realitzat 15 auditories en llars en situació de vulnerabilitat energètica. Després de dues visites i l'elaboració de un informe amb recomanacions, l'estalvi mig una vegada aplicat l'assessorament tarifari (5 tramitacions de bo social, 4 baixades de potència i 11 noves tarifes amb discriminació horàries), és de 147 euros per any, arribant en alguns casos a ser de més de 300 euros anuals. Fruit dels bons resultats d'aquesta prova pilot, durant el 2016, els departaments municipals de Medi Ambient i de Serveis Socials duran a terme més visites a llars vulnerables.

Aquestes auditories s'han realitzat gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, ​​i mitjançant l'associació sense ànim de lucre Ecoserveis. El consum mensual mitjà d'una llar de la nostra zona és de 6.000 kWh, i aquestes llars gastaven de mitjana 4.722 kWh. En canvi, el seu consum elèctric era superior a la mitjana, en usar instal·lacions poc eficients: més de la meitat
s'escalfaven amb radiadors elèctrics, i portes i finestres en general estaven mal aïllades.

Un altre resultat significatiu ha estat comprovar que el 40% no tenien contractat el bo social, tot i tenir-hi dret, i el 87% tampoc la tarifa de discriminació horària, que ofereix un potencial d'estalvi elevat.

12 tones d'aliments frescos per a la Botiga Solidària

La Botiga Solidària de Cornellà és un projecte que sorgeix el 2012, amb el objectiu de reforçar i millorar la tasca de repartiment d'aliments a les persones en risc d'exclusió social de la ciutat. Creu Roja, la Federació de Associacions de Veïns, parròquies i voluntaris contribueixen a la coordinació i funcionament de la Botiga Solidària. El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament determina la seva distribució segons les necessitats de cada família, que han estat 1.084 durant l'any 2015.

Les aportacions s'enriqueixen amb l'arribada de productes frescos: el 2015, s'han recollit més
de 12 tones d'excedents alimentaris. Això suposa un augment del 36% respecte l'any anterior, i
més d'un 70% respecte a l'any 2013 en què es va posar en marxa aquesta acció. Actualment estan en el circuit de recollida d'excedents alimentaris el mercat Centre (on es va iniciar el projecte el 2013), els supermercats Lidl, Caprabo i Condis, els establiments d'alimentació Moliner, Massana i El Capritx, i també hi ha aportacions que arriben de la producció dels horts urbans. Respecte a altres anys, ha augmentat notablement la fruita i verdura fresca recollida, el que té un valor molt positiu des del punt de vista nutricional.

Més informació al Cornellà Informa de març