Conferència sobre la comunicació eficaç en la malatia de l'Alzheimer

Al Castell de Cornellà, té lloc avui dimecres 5 d'octubre, a les set de la tarda, la conferència teatralitzada: "Més enllà de les paraules", a càrrec de l'Institut de Ciència i Teatre de Barcelona, que forma part del programa d'activitats del Dia Mundial de l'Alzheimer, celebrat el 21 de setembre. Comptarà amb la presència de dos especialistes en el tema: la doctora en Bioquímica i Biologia Molecular i diplomada en Interpretació i tècniques d'actuació teatral, Susana Eva, i Pere Ferran, actor, director i docent.

La conferència abordarà qüestions com ara, com ens comuniquem amb els altres? Com es desenvolupa aquesta capacitat al llarg de la nostra vida? I què passa i què fer quan aquesta capacitat es veu compromesa com succeeix amb la malaltia d'Alzheimer? Ens parlarà de les emocions, els gestos, les expressions facials i de les paraules i de com les fem servir per comunicar-nos i intercanviar informació de tot tipus i grau de complexitat. A la part final de la conferència descobrirem que la comunicació no verbal va més enllà de les paraules i de l'intent d'emfatitzar el que diem.

L'Alzheimer és un problema que afecta a 60.000 malalts a Catalunya, dada que s'incrementa amb el pas del temps. L' Associació de Familiars de Malats d'Alzheimer (AFA) del Baix Llobregat, ha programat, com cada any, un seguit d'actes a tota la comarca amb motiu de l'efemèride, amb l'objectiu de fer visible a tota la societat la problemàtica de la malaltia i les conseqüències que genera tant al malalt que la viu com als familiars que la pateixen.

Fins al 15 d'octubre hi haurà una mostra fotogràfica: "De tot cor", alcentre cívic Sant Ildefons, un retrat de la memòria emocional, viva i latent de la malaltia d'Alzheimer, a càrrec de Cristian Sarmiento.
I finalment, es farà la tradicional Desfilada de Moda on representants de la ciutadania ens apropen les tendències de la propera temporada Tardor-Hivern 2016, en col·laboració amb les empreses, comerços i voluntaris de Cornellà.

El gran valor del cuidador familiar

L'Alzheimer afecta la memòria, les habilitats i el llenguatge; el seu diagnòstic és difícil i es fa per exclusió. Es presenta a partir dels 40 anys, amb un màxim de població situat als 65 anys. Mentre que altres demències són reversibles i tractables, aquesta no ho és. A mesura que la malaltia progressa, les persones afectades necessiten atenció constant a casa per part de vetlladors especialitzats i, a la llarga, també necessiten els recursos institucionals. El cuidador familiar és un dels protagonistes principals i de més gran valor que apareixen en l'atenció als que pateixen directament la malaltia d'Alzheimer i els seus efectes. En el 80% dels casos són els familiars els que es fan càrrec de la cura del pacient amb alzheimer que necessita, de mitjana, unes 70 hores setmanals de cures, el que provoca que un 75% de els cuidadors pateixi estrès i un 50% depressió.

Podeu informar-vos dels diferents serveis que ofereix l'AFA Baix Llobregat a través de la seva web o al telèfon 93 379 00 22.

Consulteu els actes programats descarregant-vos el programa comarcal d'actes del Dia Mundial 2016