Cornellà s'adhereix a la xarxa de ciutats creatives

El projecte solidari 1000 i una nineka ideat per la cornellanenca Maria Rascón torna del IV Fórum de Ciudades y Territorios Creativos de España celebrat aquests dies a Màlaga amb el 5è accèssit a la Copa España Creativa 2016, en la categoria d'innovació social i territorial. El guardó és un reconeixement al projecte de ciutat o territori més creatiu i innovador de l'Estat espanyol, per  posar en valor com la creativitat incideix a tota la societat i pot generar economia local. El projecte Nineka estava entre els 20 projectes seleccionats que competien en diferents categories d innovació tecnològica, social i territorial i urbanística.

Cornellà ha signat un protocol d'adhesió a la xarxa de territoris creatius de l'Estat espanyol, per fer palès com les idees creatives poden canviar l'escenari actual.  Es tracta d'una aposta per a les ciutats en el seu afany modernitzador  i de diversificació de la seva estructura econòmica, cercant una altra manera de fer les coses, a través de la creativitat, incidint en les persones i les seves necessitats. En aquest canvi de paradigma conflueixen tant accions de tipus urbanístic i tecnològic, juntament amb actuacions netament artístiques, culturals i de marcat caràcter social.

El fòrum és una iniciativa del Màster en Economia Creativa de la Universitat Rei Joan Carles que sorgeix com una estratègia de col·laboració entre universitats, administracions i empreses, amb una visió innovadora que relaciona economia creativa, cultura, esport, turisme i oci, amb desenvolupament territorial i gestió urbana, creant noves oportunitats d'ocupació, generant identitat i diversitat cultural, connectivitat i cohesió social.

Un projecte de ciutat de caire solidari

1000 i una nineka és un projecte de ciutat i una iniciativa solidària amb l'objectiu de recaptar fons i continuant avançant en la investigació del càncer infantil que porta a terme el laboratori oncològic de l'Obra Social de Sant Joan de Déu, perquè són més de 1.000 casos cada any de diagnòstic de càncer infantil al nostre país.

El projecte compta amb el suport de l'Ajuntament de Cornellà i altres entitats de la ciutat que col·laboren en la difusió de les Ninekas i organitzen mostres i tallers per ensenyar a altres persones la manera de crear-les: el Centre Cultural García Nieto, l'Associació Gent i Futur, Une tu Creatividad, el Centre de la Dona i l'Obra Social "La Caixa".

Així mateix, el projecte suma cada dia més persones que de manera voluntària esdevenen ninekaires per aconseguir confeccionar més de 1.200 ninekas en cada edició del projecte per posar tota la seva solidaritat i creativitat en l'elaboració de la seva nineka. Més de 150 voluntàries de Cornellà saben fer ninekas i han confeccionat més de 2.400, xifra que es veurà ampliada a gairebé 4.000 amb les ninekas que s'exposaran al 2017.

En total, més de 2.500 persones han comprat ninekas i són moltes més persones les que coneixen el projecte, guarden i reciclen materials per als tallers, i formen part d'alguna manera del projecte creatiu i solidari.

Cada dos anys des del 2011 es pot veure a Cornellà l'exposició "1.000 i una nineka" per tal de recollir fons per la mateixa causa i aconseguir el repte de reunir com a mínim 12.000€, el fons necessari per finançar un investigador oncològic com a mínim 6 mesos de feina.

Per saber-ne més sobre el projecte 1000 i una Nineka:

 http://www.nineka.cat/
 http://miliunanineka.blogspot.com.es/
Llegir la nota de premsa completa