L’Escola Municipal de Música serà a Can Bagaria

Can Bagaria és un dels edificis més importants del patrimoni històric i industrial de Cornellà, que en el futur està destinat a acollir diversos usos i equipaments destinats a la ciutadania. Per ara, ja s’ha determinat incorporar-hi tres equipaments, un cop s’hagi rehabilitat: l’Escola Municipal de Música, que requereix ampliar el seu espai actual; l’Escola de Segona Oportunitat, de la Fundació El Llindar, i un espai social destinat als veïns i veïnes del barri del Pedró.

L’edifici és de propietat municipal, i les seves dimensions permetran encara més activitats, a més de les ja mencionades. Per això en els darrers anys l’Ajuntament ha dut a terme sessions informatives als barris, amb la ciutadania en general i amb entitats per valorar opinions i idees de cara al futur de Can Bagaria. La normativa que el regeix permet usos molt diversos, público-administratiu, sociocultural, esportiu, recreatiu, educatiu, sanitarioassistencial, d’oficina, industrial, magatzem, o instal·lació de bars i/o restaurants complementaris a l’ús principal.

Transformació de l’equipament

De fet, ja fa uns dos anys que l’Ajuntament contacta amb persones i col·lectius vinculats a diferents experiències de transformació d’equipaments postindustrials, ja sigui cap als serveis comunitaris o la formació social a través de l’art i la cultura com a eina de treball. Per exemple, 22 creadors/es de diferents àmbits de la cultura i les arts, 32 entitats i col·lectius socioculturals i 12 gestors/es d’equipaments d’aquestes característiques. També s’han visitat nombroses experiències realitzades en altres ciutats: Fabra i Coats, Nau Ivanow, El Bidó, Hangar o El Graner a Barcelona, Roca Umbert a Granollers, L’Estruch a Sabadell, entre d’altres.

Can Bagaria va ser una fàbrica de teixits de llana i cotó, construïda entre 1920 i 1925, que va tancar l’any 1972. Durant les dècades següents, i fins fa pocs anys, al seu recinte hi van continuar treballant diferents tallers de manufactura diversa.

Podeu fer arribar les vostres idees o aportacions al correu canbagaria@aj-cornella.cat.