Cornellà invertirà 6,3 milions d'euros per naturalitzar l'espai públic

Cornellà Natura

L'Ajuntament de Cornellà invertirà més de 6,3 milions d'euros en els pròxims dotze mesos en diferents actuacions dirigides a naturalitzar l'espai públic ia incrementar els espais per als vianants i l'ús de mitjans de transport sostenibles, com la bicicleta, i millorar la qualitat ambiental. Cornellà Natura és el projecte estratègic que, en un horitzó temporal d'una dècada, busca posar en relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics de la ciutat. S'estructura al voltant de cinc corredors cívics i urbans que connectaran l'espai públic per als ciutadans i propiciaran la connectivitat de tot el municipi. Actualment, Cornellà disposa d'9,74 m2 de superfície verda per habitant, i l'objectiu per al 2026 és arribar a 15,52 metres quadrats per habitant, és a dir, incrementar en un 60% els espais verds.

Urbanisme de dimensió humana

El projecte posa l'accent en un urbanisme de dimensió humana, que pretén incidir en la millora de la qualitat de vida i contempla la coordinació per reordenar l'espai públic tenint en compte la utilitat i l'ús comú. La remodelació del parc de la Ribera orientada a a les necessitats dels veïns de la zona, és un exemple d'això. Properament, s'iniciaran les obres de l'avinguda dels Alps que milloressin la connexió entre els barris Centre i Gavarra.

Avinguda dels Alps

Comprèn una reforma integral d'aquest vial per crear un eix cívic que prioritzi els vianants i redueixi el pas de vehicles, millorant la vertebració entre els barris. Es reduirà de quatre a dos els carrils de circulació per a crear voreres més amples, i un carril bici, i es destinarà la part superior del talús a un correcan. Una de les transformacions de més pes serà la reordenació del parc de Rosa Sensat per convertir-lo en el parc de la lectura amb un espai específic per desenvolupar activitats de foment de la lectura, com "L'hora del conte", presentacions de llibres, etc.

 
     

Carrer Verge de Montserrat

Es transformarà en un carrer de prioritat per als vianants de plataforma única amb vegetació i zones de descans per crear un clima més càlid i complementari amb l'entorn natural i afavorir els vianants.

 
     

Avinguda de Sant Ildefons

Es remodelarà la part superior de l'avinguda de Sant Ildefons des de la carretera d'Esplugues, de manera que ser reduiran els carrils a dues creant una part central amb vegetació arbustiva. Es crearà un espai més amable i sostenible i es perllongarà el carril bici des de la carretera d'Esplugues.

 
     

Carretera del Prat

Contempla el tram entre el parc de la Ribera i el passeig dels Ferrocarrils Catalans. En aquesta zona s'ampliarà la vorera per cedir més espai als vianants i es crearà una mitjana verda, mantenint la zona d'aparcament.

 
     

Plazas Francesc Layret y Narcís Monturiol

Es crearan espais més integrats a la natura, substituint els actuals tancaments per plantes arbustives. A més, a la plaça Frances Layret es remodelarà tota la zona de jocs infantils.

   
     

Parque del Canal de la Infanta

El segon gran parc de Cornellà, de 4,2 ha. optimitzarà el seu sistema de reg automàtic per un sistema intel·ligent i sostenible per a racionalitzar i estalviar recursos hídrics i millorar les zones enjardinades i arbustives. S'ampliaran zones de pícnic i es remodelaran zones d'accés i de jocs infantils.