L’Ajuntament de Cornellà demanarà tenir llicència administrativa als patinets i VMP per circular per la ciutat

Guàrdia Urbana

L’Ajuntament de Cornellà està estudiant la possibilitat de requerir que els patinets i bicicletes disposin d’una llicència administrativa per poder circular pels carrers de la ciutat. L’augment d’accidents en què hi ha patinets implicats ha conduït a estudiar aquesta proposta, per garantir la seguretat viària i la protecció, en primer lloc dels mateixos usuaris de patinets i altres vehicles de mobilitat personal (VMP), i evidentment dels vianants i de la resta d’usuaris de la via pública.

El mes de setembre de 2019 es va aprovar la nova Ordenança Municipal de Circulació de Vehicles i Vianants, amb l’objectiu de modernitzar el text i, especialment, adaptar-lo a noves realitats com els vehicles de mobilitat personal, l’ús dels quals ha crescut de forma exponencial en els darrers anys.

Aquest creixement ha comportat que s’hagi detectat per part de la Guàrdia Urbana de Cornellà un augment important del nombre d’accidents en què hi ha patinets o altres VMP implicats. Durant l’any passat se’n van comptabilitzar un total de 34, mentre que es van realitzar 8 denúncies: en cinc  casos, per causes relacionades amb el consum d’alcohol (alcoholèmies positives, o negativa a realitzar la prova), una per no facilitar les dades en un accident, i les altres dues, per infraccions de trànsit.

De la campanya pedagògica a les sancions

Des del moment d’aprovar la nova ordenança i fins a finals de 2019 la Guàrdia Urbana ha dut a terme una campanya  de caràcter pedagògic, informant els usuaris d’aquests vehicles per on tenien permès circular, de quina manera ho havien de fer per garantir la seva pròpia seguretat i la de la resta de persones i vehicles, i dels sistemes de protecció adequats que han de portar.

Des del mes de gener de 2020, ja s’ha passat a sancionar aquells usuaris de VMP que contravinguin la nova normativa. És més, en cada cas la intenció és aplicar el major grau de sanció que la infracció o infraccions suposi, ja que aquestes són acumulables.

D’aquesta manera, entre l’1 de gener i el 23 de febrer ja s’han interposat 74 denúncies relacionades amb patinets i altres VMP. En aquest mateix període, es té constància de 6 accidents, dins d’un total de 46 serveis amb patinets o bicicletes implicats.

 

  Llegeix la nota de premsa completa