Acte commemoratiu amb motiu del 25è aniversari de la desaparició de Cristina Bergua Vera

El dimecres 9 de març, a partir de les 19.00 h, es realitzarà un acte commemoratiu a l’espai situat a la confluència dels carrers Palma de Mallorca, la Miranda i Mossèn Joaquim Palet, que ha passat a denominar-se oficialment Espai Cristina Bergua Vera, segons l’acord del ple municipal de l’Ajuntament de Cornellà del passat 23 de febrer.

L’acte, obert a la ciutadania, consistirà en la lectura de diversos poemes i actuacions musicals, i comptarà amb la presència dels pares i familiars de la Cristina, de representants institucionals i d’entitats de la ciutat.

 

Desaparició el 1997 

Cristina Bergua Vera tenia 16 anys quan va desaparèixer, el 9 de març de 1997 i el seu cas mai no s’ha pogut aclarir. Des de fa uns anys, aquest mateix espai al barri de la Gavarra –molt a prop del seu domicili familiar- té un monòlit que la recorda, així com una placa que fa menció a les persones desaparegudes sense causa aparent. Cada 9 de març la ciutadania de Cornellà i l’Ajuntament han mostrat la seva solidaritat i suport a la família amb actes d’homenatge i suport.

De fet, el 9 de març va ser declarat pel Congrés dels Diputats com el Día de las personas desaparecidas sin causa aparente per unanimitat de la càmera l’any 2013, arran d’una iniciativa de Juan Bergua (pare de la Cristina) com a president i fundador de l’associació InterSOS, que dona suport a familiars que s’han trobat en aquesta mateixa situació.

Així mateix, l’any 2018, l’esforç i el sacrifici dels familiars de persones desaparegudes, entre les quals sempre hi ha estat present la família Bergua-Vera, han conduït a la creació del Centre Nacional de Persones Desaparegudes, a fi i efecte de disposar d’una base de dades unificada en tot el territori de l’Estat. Fins i tot els protocols d’intervenció de les forces de seguretat en aquest tipus de casos van acabar canviant arran de la desaparició de la jove cornellanenca.