Campanya informativa dirigida a la ciutadania per a prevenir les ocupacions il·legals d’habitatges

L'Ajuntament lliura un díptic informatiu entre les comunitats de veïns per a demanar el seu ajut en la detecció de possibles ocupacions

L’Ajuntament de Cornellà ha engegat un seguit d’actuacions per actuar en contra de les ocupacions il•legals d’immobles per part de grups organitzats (màfies) que, amb la finalitat d’extorquir famílies en situació de vulnerabilitat, ocupen habitatges il•legalment per a posteriorment, rellogar-los i obtenir un benefici econòmic especulant amb la vivenda ocupada. Una d’aquestes darreres accions és la posada en marxa d’una campanya informativa adreçada a les comunitats de veïns per a fomentar la col•laboració ciutadana en contra d’aquest tipus d’ocupacions.

La campanya està formada per un díptic informatiu per a donar a conèixer els serveis municipals que treballen en aquest àmbit: la Guàrdia Urbana, en el marc de la seguretat; els Serveis Socials, donant suport social a famílies; i els serveis jurídics municipals, en el camp de l’assessorament legal. El fulletó s’ha lliurat entre les comunitats de veïns i veïnes amb la intenció de què sàpiguen a on adreçar-se de manera totalment protegida a l’hora de denunciar qualsevol situació irregular o sospitosa en el seu edifici.

D’acord amb les dades de la Guàrdia Urbana de Cornellà, des de desembre del 2019 s’han efectuat 12 desallotjaments cautelars d’habitatges ocupats de manera il•legal i de propietat particular. En el decurs del 2020, també s’han dut a terme vuit intervencions i vuit oficis per a posar en coneixement d’aquests fets al jutjat, resolent dos d’ells en una mediació abans de presentar-los.

 

L’actuació de la Guàrdia Urbana en contra de les ocupacions il·legals

En data de 2020, la Guàrdia Urbana de Cornellà ha atès més de seixanta queixes vers la problemàtica de l’ocupació, on la Unitat de Convivència (UCO) ha realitzat més de vint entrevistes tant amb presidents de comunitats, com veïns afectats, administradors/es de finques i propietaris/àries de les cases ocupades que estan patint aquesta problemàtica, realitzant una mediació i assessorament legal. També s’han fet més de deu actuacions de mediació amb problemes com: fuites d’aigua, sorolls constants amb posterior notificació de denúncia vers pisos ocupats.

El cos de la policia local porta a terme un seguiment proper dels pisos que generen conflictivitat i afecten la pacífica convivència de les comunitats de veïns, donant suport i assessorament al veïnat, denunciant els ocupes, requerint a les empreses propietàries de pisos que denunciïn les ocupacions conflictives, tramitant tota la informació als jutjats per incorporar-la als expedients i participant en diferents mediacions per a resoldre els casos. En total, la Guàrdia Urbana ha imposat 93 denúncies municipals en aquestes vivendes conflictives per generar molèsties a la resta de veïns i veïnes.

 

Llegeix la nota de premsa completa

 Descarrega el díptic informatiu