Què pots fer per mantenir neta la teva ciutat?

La neteja és una de les prioritats del consistori i també una de les principals preocupacions de la ciutadania

Una de les prioritats del govern és la neteja i el manteniment de la via públilca, la qual cosa comporta la lluita contra l'incivisme i alguns mals hàbits per part de la ciutadania. Darrerament s'ha realitzat una profunda transformació del servei de neteja viària i de recollida de residus de la ciutat. S'han ampliat horaris, serveis i vehicles, i s'ha canviat el sistema i els contenidors d'escombraries i reciclatge, amb la finalitat d'adaptar la ciutat a les xifres que requereix la Unió Europea.

Tot i així, la neteja continua sent una de les principals preocupacions de la ciutadania i també del consistori. Bona part de les coses negatives que detectem a la via pública es deu al comportament incívic d'una minoria: llençar escombraries fora, al costat, o en una paperera són decisions conscients d'algú a qui la neteja de la ciutat li importa poc. Eliminar comportaments incívics permetrà estalviar diners i dedicar més esforç a la neteja i la cura de l'espai públic en general. 

Què pots fer per mantenir neta la teva ciutat?

  1. Llençar les escombraries dins del contenidor. Deixar-la fora, al costat, o en una paperera, és embrutar el carrer, aquesta acció és tan personal com evitable. És cert que l'adaptació al nou tipus de contenidors presenta algunes dificultats i reticències; l'Ajuntament n'és conscient i se'n planteja revisar el funcionament fins a la implantació definitiva, amb targeta d'obertura.
  2. Utilitzar el servei –gratuït- de recollida de trastos i mobles vells a domicili. Més informació aquí
  3. Fer un esforç per llençar al contenidor que toca el que sigui reciclable. Dipositar els residus que generem diàriament de manera correcta, i a dins del contenidor corresponent, augmenta la netedat de la via pública i possibilita que molts d'ells es puguin reciclar, contribuint a preservar el medi ambient i disminuint la despesa municipal en serveis i a les plantes de gestió de residus. La Unió Europea imposarà sancions si no es recicla almenys el 60% de les escombraries a partir del 2030. 
  4. Papers, burilles i xiclets: cert que en algun moment algú escombrarà el carrer però... no és més assenyat ser net i llençar-los a una paperera?
  5. Si tenim un gos ens hem de conscienciar que s'han de recollir les caques, és la nostra responsabilitat, i encara podem anar més enllà i controlar on orinen: això oxida i corroeix fanals, papereres, persianes de comerços, i fins i tot els arbres. És recomanable portar una ampolla per llençar-hi aigua.
  6. Donem exemple als més petits: els nens imiten allò que veuen a casa, a l'escola... i al carrer. Donar exemple de respecte a l'espai públic és una actitud cívica.
  7. Els pressupostos municipals cada cop destinen una partida més gran a la neteja de grafitis o, més aviat, a esborrar 'tags', el nom amb el qual es coneixen aquestes signatures que fan malbé l'espai públic, les façanes d'immobles privats i també del patrimoni històric de la nostra ciutat.
Es necessari el compromís per part de tots i totes per evitar aquestes conductes, i de forma colectiva, fer-les passar a la història.