Memòria històrica: la memòria del fang

Dimarts vam rememorar en un acte la riuada que va tenir lloc a la nostra ciutat fa cinquanta anys, el 20 de setembre de 1971, conjuntament amb L’Avenç,  Associació per al Patrimoni Històric i la Cultura de Cornellà. Va ser un acte emotiu on es va recordar com aquell dia, sobre les sis de la tarda, les fortes pluges van provocar el desbordament del riu Llobregat i carrers dels barris Riera, Centre i Almeda es van veure negats en una nit molt complicada per  a totes les persones que hi vivien. L’endemà va despertar amb un paisatge dantesc i milers de persones afectades, per sort sense víctimes mortals. Habitatges destruïts, comerços negats, indústries paralitzades... L’aigua, en alguns trams va superar els dos metres.

Les conseqüències econòmiques van ser molt importants. Però el que va posar de manifest la riuada va ser l’esperit solidari, comunitari i de lluita de la ciutadania. Des del minut 1 persones d’altres barris van ajudar de diferents maneres, i es van mobilitzar perquè les autoritats locals demanessin la intervenció de l’exèrcit en les feines de neteja. Després de dies de reclamacions veïnals, l’exèrcit va intervenir. Davant aquesta situació, un any després, donades les conseqüències i el perill de noves riuades, va començar una lluita a la ciutat per sol·licitar a les autoritats competents la canalització del riu Llobregat. Una canalització que ara podem gaudir gràcies a aquelles protestes i reivindicacions.

Per això, és important no perdre de vista d’on venim i com hem aconseguit el que ara tenim, és bàsic ser conscients i tenir memòria històrica. Dimarts vam recordar aquests fets i també es va inaugurar un monument al·legòric al carrer Verge de Montserrat, a més d’una exposició que recorre, amb imatges i informació, els fets. Ara és a la plaça de l’Església i es mourà per diferents barris, per recordar, per no oblidar.

La memòria històrica es la consciencia col·lectiva, el nostre ADN i la base per avançar com a societat. Com deia José Saramago: “Hem de recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, perquè es comença per l’oblit i s’acaba en la indiferència”.

 

Festes del Pedró

Continuem recuperant la nostra vitalitat. El barri del Pedró està de festa aquest cap de setmana i amb totes les mesures de seguretat que cal respectar, podrem gaudir d’activitats comunitàries per començar a recuperar la vida als nostres carrers.