Mesures per fer front a la sequera

SEQUERA_1100x700px.pngDecret de sequera

El 13 de maig de 2024 el Govern de la Generalitat ha aprovat declarar la situació d'excepcionalitat per sequera a més de 200 municipis de Catalunya (els que s'abasteixen d'aigua del sistema Ter-Llobregat), entre els quals es troba Cornellà de Llobregat.

L'Agència Catalana de l'Aigua estableix les diverses restriccions i mesures d'estalvi que cal prendre per part de tothom, particulars, empreses i administracions per fer front a aquesta situació. Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia (incloent  activitats econòmiques i comercials).

El Visor de la Sequera (estat actual)

Últimes novetats sobre la sequera

Pòster amb les restriccions d'aigua per a usos urbans en municipis en estat d'excepcionalitat

10 consells d'estalvi d'aigua a casa

 

Mesures dels serveis municipals

Des de l'inici de les diferents fases que implicaven restriccions, l'Ajuntament de Cornellà ha de prendre un conjunt de mesures per complir-les i reduir el consum d'aigua de forma excepcional, tot mantenint alhora en condicions adients els serveis municipals bàsics.

20230531-sequera parc Rosa Sensat-9778.jpgLes principals mesures que adopta l'Ajuntament pel que fa als seus propis serveis són:

  • Suprimir el reg per aspersió/difusió de gespes en parcs i places. Mantenir el reg per goteig i el reg de l’arbrat amb les quantitats mínimes per garantir la seva supervivència.
  • Supressió temporal de la neteja dels carrers i parets amb aigua llevat que sigui per raons sanitàries.
  • Netejar exteriorment els contenidors i el seu entorn utilitzant menys aigua: amb cubells i raspalls.
  • Suprimir el reg dels camps de gespa artificial de futbol.
  • Mantenir el reg de la gespa natural del camp de llançament donat que s’hi fan competicions federades.
  • Tancament de la font ornamental de la plaça de l’Església.
  • Aprofitar l’aigua de les piscines no cobertes per a possibles necessitats.
  • Es fa un control estricte del consum a tots els equipaments municipals i a totes les activitats de reg.

Informació sobre mesures per reduir el consum d'aigua als equipaments esportius de Procornellà

 

poster-sequera-restriccions-excepcionalitat.pngMesures per a particulars i empreses

L'Agència Catalana de l'Aigua també ha establert restriccions específiques per a les llars (que afecten principalment les cases unifamiliars) i les empreses. Aquestes mesures es concreten en restriccions que us poden afectar pel que fa a la neteja de jardins, vehicles, d'aparadors i finestres, o piscines, ja siguin públiques, privades o comunitàries. Per exemple:

  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
  • Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
  • Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
  • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Altres mesures en situació d’excepcionalitat són la neteja de vehicles només en establiments autoritzats o la prohibició de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, entre altres mesures.

Pel que fa a les piscines:

  • D’altra banda, en situació d’excepcionalitat no es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Tampoc es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
  • Només es permet el reompliment parcial o primer ompliment (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic i també les piscines d’ús privat tipus que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars, les d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, agroturisme o similars. També les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial.
  • També es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús privat de tipus que estiguin destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen alteracions de la conducta.
  • Als centres educatius, és permès l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.

 

L'Ajuntament demana la corresponsabilitat de la ciutadania per contribuir a minimitzar el consum d'aigua mentre duri la situació de sequera.