Patrimoni cultural

L’exposició “Estiueig de proximitat” mostra Cornellà com a destí de vacances

L'exposició itinerant «Estiueig de proximitat, 1850-1950», dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme, arriba al Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat des d’aquest diumenge 18 de desembre i fins al 26 de febrer. La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cornellà de Llobregat amb fotografies de l’Arxiu Històric de la ciutat sobre les residències dels estiuejants benestants i els primers exemples d’estiueig popular de famílies treballadores.
L’exposició “Estiueig de proximitat” mostra Cornellà com a destí de vacances
Ca l’Angeleta, un dels primers habitatges de la Gavarra, construïda l’any 1929. Fons: AHCL. Font: L’Abans. Col•lecció: Família Marco Novell

«Estiueig de proximitat, 1850-1950», que ha rebut el premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC), està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d'aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

L’estiueig a Cornellà de Llobregat

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas del Museu Palau Mercader inclou fotografies de l’Arxiu Històric de Cornellà amb imatges de la vida a les residències dels estiuejants benestants com els Mercader, família aristocràtica de Barcelona que hi va construir el palau que porta el seu nom; o l’industrial Josep Maragall que va comprar la masia que seria coneguda com a Can Maragall, on el seu fill, el poeta Joan Maragall, i la seva família van estiuejar algunes temporades. A més, també s’hi documenten els primers exemples d’estiueig popular coincidint amb el creixement industrial de Cornellà i la creació de nous barris com la Gavarra i el Pedró, on la dècada de 1920 moltes famílies barcelonines hi adquireixen petites parcel·les per construir-hi habitatges senzills per passar-hi el cap de setmana o els breus períodes de vacances que disposaven.

Activitats complementàries

En paral·lel a l'exposició, s’organitza una visita guiada en família, diumenge 29 de gener a les 11 h, que comptarà amb servei d’interpretació en llengua de signes; i el taller “Com sona l’estiu”, a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, que convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició, diumenge 26 de febrer a les 11 h.

Catàleg i vídeos accessibles 

La visita a l'exposició es completa amb un catàleg que documenta el contingut de la mostra i amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Mostra itinerant

«Estiueig de proximitat, 1850-1950» es va estrenar l'estiu de 2021 al Museu d'Arenys de Mar i fins a la data s'ha pogut veure al Museu Municipal de Montmeló, a Thermalia de Caldes de Montbui, el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, l’Espai Casinet del Masnou i la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella.  A Cornellà s’hi estarà fins al 26 de febrer de 2023 per després seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Horari d'obertura de la sala d'exposicions temporals del Museu Palau Mercader: Diumenges i festius, de 10 a 14. De dilluns a divendres, i hores a convenir, per a grups escolars. Atenció! El museu romandrà tancat del 25 de desembre de 2022 al 6 de gener de 2023.

Fulls de sala

Anglès

Francès 

Espanyol