Patrimoni cultural

Exposició "Sant Ildefons, una història compartida"

EXPOSANTILDEFONS_PortadaWeb.jpg

“Sant Ildefons. Una història compartida” és una exposició de gran format que es pot visitar des del 12 d'octubre fins a l'11 de desembre, a la plaça de Sant Ildefons, davant del Centre Cívic Sant Ildefons

El 1960 van començar les obres de construcció del barri de Sant Ildefons. L'exposició 'Sant Ildefons. Una història compartida', té l'objectiu de dirigir una retrospectiva als seus orígens, descobrir la seva riquesa sociocultural i donar a conèixer els projectes que dibuixaran el futur. L'inici de les obres va donar pas a 14 anys frenètics d'edificació constant, fins a construir els més d'onze mil habitatges del primer Sant Ildefons, conegut aleshores com la Ciutat Satèl·lit perquè així es va promocionar. Però els protagonistes principals d'aquesta mostra són els veïns i veïnes que han habitat el barri des dels seus inicis fins a l'actualitat. 

Des d'aquell moment milers de persones van anar a viure al nou barri de Cornellà de Llobregat, donant pas al barri més poblat de la ciutat i un dels de major densitat demogràfica del Àrea Metropolitana de Barcelona. L'exposició, comissariada per l'historiador Pere Guaita i produïda pel departament de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Cornellà, recull testimonis orals i gràfics que han aportat els veïns i veïnes del barri. Descobrirem com ha estat històricament aquesta “ciutat a la ciutat i el gran potencial humà, sociocultural, econòmic i intel·lectual que actualment guarda.


La mostra ofereix una vista panoràmica dels 62 anys d'història del barri, del seu present i el seu futur


Un espai entre la muntanya i la costa

El terreny que ocupa el barri es divideix en dues zones. Una de plana, conreada durant generacions pels pagesos de Cornellà, on temps després es van construir els blocs d’edificis. I una segona amb un fort desnivell, el talús, on es localitzaven diverses coves, utilitzades com a habitatges per moltes persones immigrades arribades a partir de finals  de la dècada del 1940. Aquell ampli territori era vist abans de la seva urbanització com un espai d’esbarjo i de trobada.

Es va passar dels 7.500 habitants inicials del projecte de 1956 als 45.000 habitants en el projecte aprovat definitivament el 1959


Sant Ildefons, el barri nou

El 1956 l’Ajuntament va promoure als terrenys de Sant Ildefons un pla parcial públic per construir un nou barri per a 7.500 habitants, basat en un model de ciutat jardí, però el projecte va quedar aturat. El març de 1958 el govern espanyol va aprovar el Pla d’Urgència Social de Barcelona, que va donar el tret de sortida a la construcció del barri, de la mà de l’empresa Construcciones Españolas S.A., modificant el projecte inicial, augmentant l’edificació fins als 13.000 habitatges, tot minvant la dimensió dels pisos i reduint l’espai ciutadà destinat a zones verdes i a la construcció dels equipaments públics més bàsics. S’inicià la construcció de la Ciutat Satèl·lit de Sant Ildefons.

panoramica-santildefons.jpg     patrimoni-santildefons.jpg    patrimoni-santildefons3.jpg


"Yo te vi llegar"

Des de l’any 1960 es poden comptar per milers les persones que es van instal·lar a la denominada com Ciutat Satèl·lit, amb el somni de disposar d’un habitatge digne i un treball amb futur i amb la idea de poder iniciar un projecte de vida, personal i familiar. La manca d’escoles públiques va propiciar l’aparició d’acadèmies, ateneus i col·legis privats. Es va iniciar l’associacionisme, amb la creació de penyes, associacions i clubs esportius. Es gestava el moviment sociocultural de Sant Ildefons. A la dècada del 1990 Sant Ildefons va tornar a acollir una nova onada migratòria. En aquest cas, però, el barri va rebre una migració internacional, fins acollir 80 nacionalitats diferents.

Un barri on es respira solidaritat, força, optimisme i esperança


Serveis per a una comunitat

El projecte presentat per l’empresa Construcciones Españolas S.A. detallava els serveis que qualsevol barri podria necessitar. Però l’empresa va renunciar emparant-se en la necessitat d’enllestir els blocs projectats i en els enormes beneficis que generava. Diverses generacions van viure mancats de qualsevol tipus de servei públic de qualitat, patint la intensa edificació del territori i el veïnat es va mobilitzar per reivindicar-los mitjançant l’Associació de Veïns de Sant Ildefons. Amb l’arribada dels nous ajuntaments democràtics s’iniciava el canvi radical a les polítiques urbanístiques municipals, posant l’espai públic comunitari i els serveis al capdavant del nou projecte que tot just s’iniciava al 1979.

torre-miranda-bn.jpg   patrimoni-santildefons2.jpg   nens-santildefons.jpg


Sant Ildefons avui

Els veïns i veïnes de Sant Ildefons són els autèntics fonaments del barri. Són la clau sobre els que recau la convivència, el civisme, el passat, present i futur del barri. Per aquest motiu els seus testimonis esdevenen de gran rellevància per comprendre la percepció del territori que habiten. En aquest àmbit coneixerem, mitjançant un audiovisual, diversos testimonis que ens expliquen quina ha estat la seva vinculació amb Sant Ildefons, com l’han viscut i què esperen del seu barri pel futur. Amb nous projectes vinculats i les perspectives, opinions i aspiracions del veïnat imaginem l’evolució de Sant Ildefons al futur.


Un barri on es respira
solidaritat, força,
optimisme i esperança

Sant Ildefons, un barri
que treballa pel seu futur

Sant Ildefons, una història compartida


image

VISITES FINS A L'11 DE DESEMBRE
Carpa de la plaza de Sant Ildefons. De lunes a domingo y festivos, de 10 a 14 h y de 16 a 20 h
Más información: patrimonicultural@aj-cornella.cat