Cornellà Natura

Biodiversitat

La biodiversitat ens aporta múltiples beneficis, els més directes són l’impacte positiu en la salut física i mental. Respecte a la salut física, té un paper fonamental en el control i la regulació de malalties infeccioses d’origen animal. També, un major contacte amb l’entorn natural pot afectar positivament la salut mental, se’n diu l’efecte biofília, i és la sensació de benestar que experimenten les persones quan estan en contacte amb éssers vius i envoltats de natura.

A Cornellà, la biodiversitat és una de les línies d’actuació del projecte estratègic Cornellà Natura. En els darrers anys hem dut a terme diverses actuacions en diferents espais de la ciutat per al seu foment.


Flyer-app-itinerari-descobrim-la-natura.pngItinerari autoguiat “Descobrim la biodiversitat dels parcs del Canal de la Infanta i de Can Corts” 

 

La Ricarda és una papallona que viu al Jardí de papallones del Parc del Canal de la Infanta. Aquest personatge ens convida a fer un itinerari de descoberta de la biodiversitat als parcs metropolitans del Canal de la Infanta i Can Corts, dos espais que formen part dels eixos verds del Cornellà Natura.

El canvi climàtic està provocant que les papallones, i molts d’altres animals, es quedin sense llocs on viure. Per això, és important que a les ciutats es creïn hàbitats per al foment de la biodiversitat com jardins de papallones, hotels d’insectes, prats florits, biotroncs, capses nius, etc.

A través d’aquest recorregut podràs conèixer aquests espais i alguns dels animals que hi viuen. També descobriràs els beneficis que aquesta fauna aporta a la nostra ciutat.

 

Enllaç a l'aplicatiu:

Descobrim la natura dels parcs del Canal de la Infanta i Can Corts | izi.TRAVEL

 

 

 

 

 


itinerariCanMercader.PNGItinerari botànic del parc de Can Mercader

L’itinerari botànic, elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, és una eina que us ajudarà a la descoberta del parc i a conèixer i entendre la diversitat d’espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que hi habiten. Conté 25 fitxes explicatives de les espècies més destacades del parc, on s’hi pot trobar la descripció, l’origen, l’ús i la singularitat.

 

 

 

 

 

 

 

 


Arbres singulars

El nombre d’arbres que hi ha a la ciutat és d’aproximadament 25.000 unitats, de 80 espècies diferents.

La major concentració d'espècies vegetals es troba als cinc parcs públics de la ciutat: el parc de Can Mercader, el parc de Can Corts, el parc del Canal de la Infanta, el parc de Rosa Sensat i el parc de la Ribera. Alguns d'aquests exemplars disposen d'una protecció especial, concretament:

Arbres emblematics-Plàtans.jpg

Plàtans Platanus x hispanica

Al parc hi ha 102 exemplars de plàtans centenaris.

iconfinder-location_211767.png Darrera el Palau Mercader, a prop de l’entrada orientada al barri de Sant Ildefons.


arbre_whasingtònia.jpg

 

Palmeres Washingtònies Whashingtonia robusta

El grup de 31 washingtònies són un element identificador del parc.

iconfinder-location_211767.png Al costat del recinte de les piscines.

Arbre_acacia (autor Ferran Aguilar).jpg

Acàcia de tres punxes Gleditsia triacanthos

iconfinder-location_211767.png Molt a prop de l’accés al parc des del barri de Sant Ildefons, en un parterre situat en direcció a les piscines.


Visor de Fauna dels parcs

guiaocells35.jpgEl Visor de Fauna és una iniciativa de ciència ciutadana que convida a participar i a compartir coneixement de manera molt senzilla. És una eina de consulta que mostra i dóna informació, en temps real, de les observacions d'espècies en parcs metropolitans, a través d'Ornitho i Ocells dels jardins, dos projectes de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia.

Visor de l’AMB

 

 

 

 


El jardí de papallones del parc del Canal de la Infanta

Els jardins de papallones són espais dissenyats per afavorir la presència d'aquests insectes pol·linitzadors que enriqueixen la biodiversitat i el patrimoni natural del parc. Per construir aquests jardins, s'utilitzen espècies de plantes autòctones que floreixin en diferents èpoques de l'any per tal que siguin un reclam constant per a espècies diferents d'aquests éssers vius.

L’alumnat de l’escola Suris va ajudar en la plantació del Jardí de Papallones del parc del Canal de la Infanta i es fa càrrec del manteniment dels arbustos a través d’un projecte d’Aprenentatge Servei. Els joves de l’esplai Fontsanta i la gent gran de la Residència Domus VI Sant Jordi també hi col·laboren.

Galeria d'Imatges

jardi papallones (1).JPG
jardi papallones (2).JPG
jardi papallones (3).JPG
jardi papallones (4).JPG
jardi papallones (5).JPG
jardi papallones (6).JPG
jardi papallones (7).JPG
jardi papallones (8).JPG
jardi papallones (9).JPG