Cornellà Natura

Horts urbans i Mercat de Pagès

20160607_Horts Sant Ildefons-4428.jpgL'Ajuntament de Cornellà ha impulsat diverses accions per promoure el manteniment de l'activitat agrícola a la ciudad, per diversos motius. Per exemple, com a activitat social, física i lúdica, la voluntat d'ordenar diferents espais d'horts no regulats a la ciutat i amb cert nivell de degradació, així com també motius mediambientals com promoure la producció local d'aliments, promoció de tècniques ecològiques i agrícoles,conservació de la biodiversitat, millora de la infiltració d'aigua als aqüífers subterranis, etc.

Actualment hi ha tres parcel·les d'horts municipals i la majoria de centres escolars també disposen d'un hort per a realitzar-hi activitats.

Per a més informació sobre la gestió de les parcel·les o les activitats que s'hi realitzen, podeu contactar amb el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cornellà.

 

 

Horts Josep Pidelaserra i Llach

La primera promoció d'horts urbans construïda a la ciutat, posada en funcionament l'any 2008, està situada al costat de l'Estadi Municipal Pilar Pons. Aquests horts compten amb 77 parcel·les, de les quals 67 són de 60 m2 i estan destinades a pensionistes i jubilats de Cornellà de Llobregat. Les deu parcel·les restants tenen entre 71 i 154 m2 i es destinen a entitats de la ciutat amb projectes que busquin un benefici social, terapèutic i/o ambiental, i a activitats educatives. La concessió de les parcel·les és per a cinc anys.

L’aigua que s’utilitza per regar prové, per gravetat, del Canal de la Infanta, es recull en un dipòsit i s’impulsa per bomba a totes les parcel•les, cadascuna de les quals disposen d’una boca de reg. Tenen taquilles i compostadors, un magatzem per al material comunitari, bassa de microclima, àrees de picnic, serveis adaptats, font d’aigua potable, i un aparcament per a bicicletes a l'entrada de la instal·lació.

iconfinder-location_211767.png c. del Rugbi s/núm.

 

Horts de Can Mercader

Es troben situats entre l'aparcament del Complex Esportiu Can Mercader i la carretera de l'Hospitalet, en un solar de 5.590 m2 a tocar el parc de Can Mercader. En aquest cas, són 52 parcel·les de cultiu, de les quals 50 són per a pensionistes i jubilats, i les altres dues per a activitats educatives.

Disposen també del mateix tipus d'equipaments i serveis comuns, com un sistema de reg amb una boca a cada parcel·la, taquilles i compostadors, així com llums fotovoltaiques de senyalització i un aparcament per a bicicletes a l'entrada. Es van posar en marxa l'any 2011 i la concessió de les parcel·les és per a cinc anys.

iconfinder-location_211767.png ctra. de l'Hospitalet s/núm.

  

Horts de Sant Ildefons

Aquesta tercera promoció es troba a l'extrem nord de la població, al barri de Sant Ildefons, i ocupa un total de 2.105 m2. Hi ha 36 parcel·les que es destinen, segons el plec de condicions, a persones de la ciutat que estiguin en situacions de dificultats econòmiques i/o socials. 

Es van posar en funcionament l’any 2014. Cada hort té 38 m2 i se cedeix per tres anys, sense pagar cap cànon, amb tres objectius fonamentals: ajudar a cobrir les necessitats bàsiques i l'ocupació de les persones destinatàries, ja que els productes conreats es destinaran a l'autoconsum de la persona; oferir formació ocupacional específica en horticultura als beneficiaris per poder reorientar el seu futur laboral;  i desenvolupar un projecte comú reforçant els hàbits de treball conjunts i suport entre els membres dels horts.

iconfinder-location_211767.png Av. Salvador Allende/c. Almogàvers

 

20160126_Escola Sant Ildefons-16755.jpgHorts escolars

L’hort escolar també és una eina educativa a molts centres escolars de la nostra ciutat. Algunes escoles, per iniciativa pròpia, van habilitar un espai per fer feines agrícoles amb els alumnes dintre de les activitats pròpies d’algunes de les seves assignatures, habitualment amb la col·laboració de familiars dels alumnes.

En els darrers anys, l'Ajuntament de Cornellà també ha impulsat que la majoria dels centres educatius de Cornellà puguin disposar d’un espai d’hort escolar i ha impulsat accions per fomentar el seu ús com, per exemple, la formació de feines agrícola bàsiques a la comunitat educativa o el subministrament de compostadors.

 

 

 

Més informació sobre els horts urbans

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT
iconfinder-location_211767.png Plaça dels Enamorats, 7.
iconfinder-mail_183573.png mediambient@aj-cornella.cat
 iconfinder-telephone_134148.png  93 475 87 18

 

 


Mercat de PagèsProductes del Mercat de Pagès.

El Mercat de Pagès és un espai de trobada entre els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat i els consumidors, que ofereix la possibilitat de comprar directament a pagès fruites i hortalisses de proximitat. Respon a la voluntat de promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable.

 

Es porta a terme tots els diumenges de 9.00 a 14.00 h al Parc de Can Mercader.