Cornellà Natura

Qualitat de l'aire

La Zona de Baixes Emissions i altres mesures per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la salut de les persones.

Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona

Per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions dels contaminants dels vehicles, l’1 de gener de 2020 entra en vigor la la Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona, tots els dies feiners, de 7.00 a 20.00 hores. Durant aquest horari estarà restringida la circulació als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). La Zona de Baixes Emissions (ZBE) correspon als límits territorials establerts dins de les rondes, i engloba així Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i parts d’altres municipis, com Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. La Ronda de Dalt i la del Litoral no entren dins de la zona de baixes emissions, per tant s'hi pot circular sense restriccions.

La zona del municipi de Cornellà inclosa a la ZBE correspon al barri Famades i el polígon industrial del mateix nom, entre la Ronda de Dalt i el límit del municipi de l'Hospitalet.

 

Descarrega el tríptic informatiu

Més informació: www.zbe.barcelona

Consultes: ZBECornella@aj-cornella.cat

ZBECornella.jpg

senyalitzacio-zona-baixes-emissions-zbe.jpegAmb l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions s’espera reduir en un 15% els nivells de contaminació, percentatge encara inferior al necessari per complir amb la normativa europea i els valors que estableix la Organització Mundial de la Salut, que serien d’un 30 i un 50% respectivament.

Per això, caldrà complementar aquesta actuació amb d’altres com les que ja hem començat a posar en marxa al nostre municipi a través del projecte estratègic Cornellà Natura.

 • Promoció de l’ús del transport públic i de la bicicleta
 • Aparcaments Park&ride a les estacions intermodal
 • Creació de zones de pacificació del trànsit (barri Riera, ctra. del Prat)
 • Conversió en zona de vianants de carrers
 • Carrers tallats al trànsit de vehicles els ‘Diumenges sense cotxes’

 

Caps de setmana sense cotxes / Diumenge sense cotxes

 

20190407_circuit ciclisme carrers tallats-5057.jpgTots els caps de setmana de l'any l'Ajuntament de Cornellà tanca al trànsit de vehicles una sèrie de carrers a tots els barris. Es tracta del programa 'Caps de setmana sense cotxes', que vol potenciar l'ús dels carrers com a zones de lleure i oci per a la ciutadania, recuperant-los com a espais per viure i per conviure, on els protagonistes siguin els veïns i les veïnes.

El programa es va iniciar el mes de gener de 2018 en setze carrers, primerament com a 'Diumenges sense cotxes'. Més endavant se n'han incorporat de nous, alguns s'han convertit en talls definitius, i també s'ha ampliat el tall de trànsit als dos dies del cap de setmana. Només en alguns casos el tall es continua limitant al diumenge.

Consultar el mapa de carrers tallats al trànsit

 

Carrers tallats al trànsit dissabte i diumenge, de 9 a 21 hores

 • carrer Salvador Dalí (entre Dolors Almeda i av. Pablo Picasso)
 • carrer Ametller
 • carrer Doctor Carulla
 • Rambla d'Anselm Clavé (entre Dr. Carulla i Verge del Pilar)
 • carretera d'Esplugues (tram davant la pl. de l'Església)
 • passatge de Sant Lluís (entre c. Sant Isidre i ptge. Francesc Layret)
 • carretera del Prat (entre c. Sant Lluís i c. Francesc Layret)
 • carrer Empordanès
 • carrer Màlaga
 • carrer Bonestar (entre c. Empordà i c. Anoia)
 • carrer Frederic Soler (entre av. República Argentina i c. Catalans)
 • avinguda Sant Ildefons (tram davant de la pl. Europa)
 • carrer Barcelonès (entre c. Gironès i Ctra. de Sant Joan Despí)

Carrers tallats al trànsit diumenge de 9 a 21 hores

 • carrer Miranda (entre pl. de Catalunya i Ermengol Goula)
 • carrer Baltasar Oriol (entre av. Pablo Picasso i av. Porta Diagonal)
 • carrer Camèlies

 

La mesura s'emmarca en el fil conductor del projecte Cornellà Natura, a través del qual s'està portant a terme tot un procés de transformació per aconseguir una ciutat més habitable, menys contaminada i més verda, amb línies d'actuació com la promoció de la mobilitat sostenible, accions encaminades a millorar la qualitat de l'aire i la pacificació i recuperació d'espais per als vianants als carrers de la ciutat.

 

 

20190303_activitats Carrers sense cotxes-2689.jpgmenys-cotxes-mes-salut.png 

Activitats lúdiques als carrers sense cotxes

Durant alguns períodes de l'any (primavera i tardor) l'Ajuntament de Cornellà organitza en alguns d'aquests carrers -de manera rotativa- activitats lúdiques i familiars, amb propostes com jocs tradicionals i creatius, tallers ambientals, activitats esportives... Tenen l'objectiu d'animar els veïns i les veïnes a fer un altre ús del carrer, i promoure la seva recuperació com a espai col·lectiu de convivència.

Consulteu les properes activitats a l'agenda municipal

 

 

 

Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric

shutterstock_742644595.jpg

Cornellà és un dels 40 municipis de la conurbació de Barcelona inclosos a la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric per les seves superacions de NO2 i partícules de PM10. En aquest sentit, es veu sotmès a l’aplicació del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, Horitzó 2020 de la Generalitat de Catalunya i del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica.

A part de les mesures relacionades amb la mobilitat per tal de disminuir la contaminació atmosfèrica s’hauran de dur a terme altres actuacions com les següents:

 • Vigilància dels contaminants generats a les obres
 • Control de generadors de baixes emissions (indústria)
 • Informació en cas d’episodi de contaminació atmosfèrica

 

 

Més informació:

 http://www.amb.cat/s/web/medi-ambient/sostenibilitat/qualitat-de-laire.html

 http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/index.html

Episodis de contaminació atmosfèrica

[Actualització 24/05/2022]

En relació amb l’avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a la zona de protecció especial (ZPE) i a les zones de qualitat de l’aire de la Catalunya Central i les Terres de Ponent, que va efectuar la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic el dia 17 de maig de 2022, us informem que:

 • Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i actualment ja no superen el valor límit diari de 50 µg/m³ en més d’una estació de la XVPCA.
 • La previsió per al dia d’avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics, indica que els nivells de PM10 ja no superaran el valor límit diari de 50 µg/m³.
 • La previsió meteorològica indica que la intrusió de pols d’origen africà que ens ha afectat es retiri definitivament cap a l’est. A més, les condicions meteorològiques són favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

Per aquest fet, s’informa que avui, dia 24 de maig de 2022, es dona per finalitzat l’avís preventiu de contaminació atmosfèrica per nivells elevats de PM10.

 

[Avís preventiu de contaminació per PM10 - 17/05/2022)]

Atenent els nivells de material particulat de diàmetre inferior a 10 µm (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), a causa de la presència d’una intrusió de pols africana des del dia 10 de maig, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui, des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic s’emet un avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire pel contaminant PM10, per a la zona de protecció especial (ZPE), on està inclosa Cornellà de Llobregat.

S’adjunta informe sobre l’avaluació dels nivells de contaminació de PM10 durant el període comprès entre el dia 15/05/2022 i el 17/05/2022, fins a les 08.00 h. En aquest sentit, es durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i s’informarà del seu estat, a diari, fins a la seva finalització. També podeu seguir l’estat de l’avís al web airenet.gencat.cat.

 

[Actualització 13/05/2022]

En relació amb l’avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire per material particulat de diàmetre inferior a 10 µm (PM10)  a la zona de protecció especial (ZPE), que va efectuar la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic el dia 12 de maig de 2022, us informem que:

 • Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i actualment ja no superen el valor límit diari de 50 µg/m³ en més d’una estació de la XVPCA.
 • La previsió per al dia d’avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics, indica que els nivells de PM10 ja no superaran el valor límit diari de 50 µg/m³.
 • La previsió meteorològica indica que es mantindrà l’estabilitat atmosfèrica i, tot i que hi seguirà havent-hi una intrusió africana lleu, es preveu que els valors disminueixin.
 • Per aquest fet, s’informa que avui, dia 13 de maig de 2022, es dona per finalitzat l’avís preventiu de contaminació atmosfèrica per nivells elevats de PM10.

 

[Avís preventiu de contaminació per PM10 - 12/05/2022]

Atenent els nivells de material particulat de diàmetre inferior a 10 µm (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), a causa de la presència d’una intrusió de pols africana des del dia 10 de maig, i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui (en cas de PM10), des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic s’emet un avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire pel contaminant PM10, per a la zona de protecció especial (ZPE), on està inclosa la ciutat de Cornellà de Llobregat.

S’adjunta informe sobre l’avaluació dels nivells de contaminació de PM10 durant el període comprès entre el dia 10/05/2022 i el 12/05/2022, fins a les 08.00 h. En aquest sentit, es durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i s’informarà del seu estat, a diari, fins a la seva finalització. També podeu seguir l’estat de l’avís al web airenet.gencat.cat.