Cornellà Natura

Conèixer la biodiversitat dels parcs al Bioblitz Metropolità

El proper 23 de maig i amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, arribarà la 4a edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana amb activitats de cens de biodiversitat a les dues Jugatequesambientals i a través de les xarxes socials. L’objectiu és fer recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori.
Conèixer la biodiversitat dels parcs al Bioblitz Metropolità
Bioblitz metropolità 2021

L'activitat es durà a terme durant el cap de setmana a diversos parcs de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d’una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través e l’experimentació. Es tracta d’un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

Com a novetat, enguany combinarà el format virtual i les tradicionals activitats de la Jugatecambiental, guiades per naturalistes experts. Es convida també a tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna,  ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi dels parcs i les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana. 

Els participants hauran de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o instagram, etiquetar el perfil de @parcsplatgesAMB, fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar a quin parc o platja s’ha fet l’observació en qüestió i el nom de l’espècie si es coneix. L’AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l’espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. 

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del visor de fauna.