Cornellà Natura

Refugis climàtics

xarxa-refugis-climatics-logo.jpgEls refugis climàtics són instal·lacions i espais que compten amb elements que atenuen les altes temperatures en moments de calor extrem (aire condicionat, presència de verd, punts d’aigua, piscines, ombra...). Poden ser refugis exteriors, com parcs o jardins, o interiors, com centres cívics, biblioteques o altres edificis i equipaments municipals.

Els refugis contribueixin a garantir el confort tèrmic de la població durant episodis puntuals de pics de calor, especialment a aquells col·lectius més afectats per les altes temperatures, com poden ser els infants o la població gran. D’aquesta manera, amb la creació i consolidació de la xarxa de refugis climàtics metropolitans es preveu aconseguir que tanta gent com sigui possible disposi d’un d’aquests refugis a deu minuts caminant de casa seva. Cada espai disposa d’un rètol informatiu per identificar-los.

Cornellà forma part del grup motor impulsor de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics, creada l’any 2021.

Més informació

Xarxa de Refugis climàtics a Cornellà (2023)

 

planol-refugis-climatics-amb.png

 

20220629-refugi-climatic-XJB_5614.jpg

Refugis climàtics a Cornellà

Els refugis climàtics exteriors, s’ubiquen als principals parcs de la ciutat: parc del Canal de la Infanta, parc de Rosa Sensat i parc de Can Mercader. Els 3 parcs compten amb una destacada presència d’arbres i altra vegetació, accés a fonts i punts d’aigua, i elements que generen ombres com tendals i pèrgoles. Tots ells són elements que esmorteeixen les temperatures i generen espais més frescos.

Els refugis climàtics d’interiors s’ubiquen a les biblioteques municipals: la biblioteca Central, la biblioteca Marta Mata, la biblioteca Sant Ildefons. Així mateix, des de l'any 2023 s'han habilitan els vestíbuls de quatre equipaments esportius: Centre Cívic de Sant Ildefons, Parc Esportiu Llobregat, Complex aquàtic i Esportiu de Can Mercader i Citilab. En tots ells elles s’han habilitat zones d’estades on la població pot gaudir de temperatures de confort mentre consulta el diari o llegeix algun llibre. Es poden consultar els horaris d’obertura dels equipaments en aquest enllaç: https://biblioteques.cornella.cat/