Isabel Aguilera: "Hi ha oportunitats, i els que les estiguin veient s’han de posar ara mateix en marxa"

Isabel Aguilera: "Hi ha oportunitats, i els que les estiguin veient s’han de posar ara mateix en marxa"

El Museu Agbar de les Aigües ha estat l’escenari avui d’una intervenció que ha convidat pensar i actuar ràpidament i amb visió de futur per sortir de la crisi

Isabel Aguilera, una de les executives més destacades del món, ha estat la cinquena convidada del Cornellà Creació-Fòrum. En una intervenció molt enèrgica ha volgut cridar l’atenció dels prop de dos-cents assistents amb la necessitat de pensar i actuar de manera decidida: “actualment ja hi ha oportunitats, iaquells que les estiguin veient, s’han de posar en marxa per aprofitar-les”.

Aguilera ha centrat la seva ponència en el concepte “Ecoinnovering”, una paraula composta de les moltes claus que l’economia actual permet “a empreses de totes les mides”. L’ajuda de les noves tecnologies; la capacitat de buscar coparticipació, col·laboracions externes; la preocupació pel medi ambient; la capacitat d’innovar; o l’enginyeria, executant idees de manera proactiva.

La trajectòria professional d’Isabel Aguilera (Sevilla, 1960) és plena d’èxits i avala el seu reconeixement com a una de les executives més prestigioses a nivell mundial amb càrrecs d’alta direcció a empreses com General Electric España, NH Hotels, Dell Computers i Hewlett-Packard, entre d’altres, la majoria d’ells relacionats amb el sector de les tecnologies de la informació. The Wall Street Journal la va incloure entre les 30 empresàries més poderoses d’Europa el 2001; la revista Financial Times la va mencionar com una de les 25 millors executives d’Europa i Fortune com una de les més influents del món. Actualment, pertany al Consell d’Administració d’Indra i forma part del Comitè Directiu de compensació de la corporació universitària internacional Laureate Education Inc, a més de ser ponent habitual de nombrosos fòrums.

L’executiva ha refelexionat sobre les característiques de la tercera i actual “onada globalitzadora”, després del domini dels elements naturals (fins al s.XV) i el domini de la producció industrial (segles XV al XX): les anteriors onades estaven “construïdes al voltant del domini dels occidentals blancs”, i ara tot el món hi participa. Abans, “els altres, el 90% de la humanitat, estaven exclosos d’aquest poder, d’aquesta onada globalitzadora”. Els humans “admirem allò que és gran, però la veritable revolució vindrà dels petits. La veritable revolució ha de venir de les petites empreses”.

Aguilera ha advertit que després de la crisi, estarem immersos en una “nova normalitat, amb més impostos i regulacions, més restriccions al crèdit, un mercat encara més global, i renovats desafiaments als models de governança, que requeriran una major transparència”.

“Què hem de fer ara”, s’ha preguntat per centrar la seva ponència: “mirar i fer les coses des d’un altre punt de vista”, i oblidar la divisió del món en països desenvolupats i subdesenvolupats, clarament etnocentrista. Segons Aguilera, avui hi tres classes de països rics: rics en matèria prima, rics en recursos humans, i rics en educació i tecnologia. “A nosaltres ens toca jugar en aquest grup, i ho hem de portar molt ben après i molt ben estudiat, perquè és la nostra única manera d’innovar”. La capacitat econòmica d’alguns països emergents superarà fàcilment l’economia espanyola si no actuem ràpidament i amb decisió.

Isabel Aguilera ha mencionat que entre les diverses àrees clau d’aquest desenvolupament, hi ha el concepte “economic inclusiveness”, que significa que “no podem deixar enrere a ningú, a cap país, a cap col·lectiu, a cap grup social”, perquè “és econòmicament necessari”, no ens ho podem permetre si volem treure rendiment a les innovacions.

Finalment, la ponent ha destacat que aquesta “filosofia innovadora” que cal prendre ha de girar sobre tres eixos: “una mica d’ajuda de la tecnologia [que és capaç de transformar espectacularment les coses], la formació d’equips multidisciplinars [ningú ni cap aportació s’han de menysprear], i l’establiment d’aliances [aprofundir la participació públic-privada i comprometre a tothom en el nostre projecte]. “La imaginació”, ha subratllat, “és més important que el coneixement”, recollint una sentència d’Albert Einstein. Com a conclusió, Aguilera ha remarcat que “hem de lluitar per sortir d’aquesta situació, deixant-nos-hi la pell si cal”, que “tot va molt de pressa”, i que “hem de ser capaços de veure en el futur”, per advertir les oportunitats i no esperar a tenir tota la informació sinó “posar-nos ara mateix en marxa”.

La plataforma de debat Cornellà Creació – Fòrum, un projecte que promou l’Ajuntament de Cornellà fonamentat en el diàleg i el debat sobre els nous paradigmes econòmics, arribarà a la seva sisena i última sessió el proper 11 de juny, en què posarà el punt i final, Ferran Soriano, el president de Spanair, també al Museu Agbar de les Aigües.

Cornellà Creació – Fòrum és una iniciativa adreçada al teixit empresarial que obre Cornellà i a les seves empreses a l’exterior posant en contacte diferents actors econòmics a través d’aquestes trobades mensuals. Una oportunitat de conèixer vivències empresarials d’èxit per poder analitzar-les i generar iniciatives que puguin ser un referent per als empresaris de Cornellà i la comarca del Baix Llobregat.

www.cornellacreacio.cat
cornellacreacio.blogspot.com

Cornellà de Llobregat, 14 de maig de 2010

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

 

Volver