Patrimoni cultural

Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un professor de la República en una fossa de Burgos

El Museu Palau Mercader acull una nova exposició fins al 25 de juliol.
Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un professor de la República en una fossa de Burgos
Desenterrant el silenci

Ja es pot visitar a la sala d’exposicions temporals del Museu Palau Mercader la mostra fotogràfica de Sergi Bernal, centrada en l'afusellament del professor català Antoni Benaiges. L'exposició presenta una trentena de fotografies en blanc i negre, de diferents formats, que reconstrueixen la història del mestre Antoni Benaiges a partir de la seva exhumació, l'estiu de 2010, de la fossa de La Pedraja, on va ser enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista.

Els tres pilars de la mostra són les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República, i la impremta a l'escola, fruit del mètode pedagògic Freinet, que va aplicar Benaiges a Bañuelos de Bureba. La mostra es completa amb una fossa reproduïda en una lona de 20 m².

Com es pot veure a l’exposició, un dels símbols de la pedagogia Freinet era la impremta escolar, petites premses amb les quals els alumnes feien els seus propis llibres de text, publicant les seves històries, que reflectien el seu dia a dia. Amb el Taller d’impremta, Pedagogia Freinet, programat per al divendres 4 de juny, en dues sessions, a les 10 h i a les 12 h (cal inscripció prèvia), desenvoluparem aquesta pràctica escolar utilitzada fa més de 80 anys. A càrrec de Sergi Bernal.

A més, del 7 al 13 de juny es podrà visualitzar en aquest enllaç el documental El retratista (2013), d’Alberto Bouleux i Sergi Bernal, que mostra com a Veracruz (Mèxic) encara es posa en pràctica el mètode Freinet, a l’Escola Experimental Freinet. Utilitzen la impremta escolar tal i com es feia aquí als anys 30, i imprimeixen el nom del mestre Antoni Benaiges en cada quadern des de fa més de 70 anys com a homenatge al mestre. Aquesta pel·lícula s’ha realitzat gràcies a les aportacions voluntàries de 187 micromecenes.

Consulta els horaris d'obertura del Museu Palau Mercader aquí.