Patrimoni cultural

El Castell de Cornellà rep la poesia dibuixada de Luis Cernuda

'La realidad y el deseo' una exposició itinerant en homenatge a Luis Cernuda, que reivindica l'escriptor andalús que va patir un “doble exili”.
El Castell de Cornellà rep la poesia dibuixada de Luis Cernuda
Cernuda. La realidad y el deseo

“Si Federico García Lorca esculpia l'aire, Luis Cernuda dibuixava amb la paraula”. Aquella frase del crític Arnau Puig resumeix perfectament la inspiració de l'homenatge que l'art contemporani espanyol brinda al poeta Luis Cernuda. Una exposició que reuneix més d'una trentena d'artistes, com ara Luis Gordillo, Cesc, Broto, Guinovart, Ciria, Manolo Quejido i Ballester, que converteixen les lectures dels versos de l'escriptor en pintures i escultures que reivindiquen el seu llegat. La mostra "La realidad y el deseo" -el mateix títol del poemari que l'autor va publicar just abans de la guerra civil- es podrà contemplar a Cornellà, a les sales d'exposicions del Castell, del 3 de febrer al 13 de març de 2022 .

La mostra destaca per aquesta doble condició literària i pictòrica que rescata un dels autors necessitats de restitució després de la seva expatriació per la guerra i la seva mort a Mèxic. “Un poeta de doble exili, l'humà i el polític”, afegeix el comissari de la mostra, Gabriel Serrano, que afirma que al pensament republicà i el breu pas de l'autor pel comunisme s'uneix el caràcter combatiu amb “un orgull gairebé sectari de l'homosexualitat” i la seva “posició contundent contra les societats capitalistes”.

Per això aquesta exposició ret homenatge a la gran obra de Cernuda, “La realidad y el deseo”, a través d'un diàleg literari-artístic on Eduard Arranz revisa “Escondido en los muros”; Manolo Quejido tradueix a l'oli “Sombras blancas” o l'escultora Maïs soscava en una barca la nostàlgia del poema “Quisiera estar solo en el sur”, entre d'altres. Ressaltant la participació de les artistes de Cornellà Carmen Dengra i Aina Ai, que han realitzat la seva obra sobre els poemes de Cernuda “No es nada, es un suspiro” i “El viajero”, respectivament.

"Hem reunit una proposta molt interessant des del punt de vista artístic", considera el comissari de l'exposició, i afegeix que alhora s'ha "actualitzat" l'obra de Luis Cernuda amb l'objectiu de rescatar de l'oblit el seu llegat poètic imprescindible i “donar a conèixer el nostre gran poeta de la Generació del 27”.