Polítiques d'igualtat

28 de juny Dia per l'Alliberament de lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals, commemoració a Cornellà

El dia 28 de juny, es commemora el 50 aniversari dels fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGBT va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn.
Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava de forma contundent contra les batudes i la situació de repressió institucional i social que es vivia; gairebé en tres dies d'aldarulls es va ocasionar una autèntica batalla campal. Aquest fet va propiciar escollir aquest dia com fet reivindicatiu i festiu per l'alliberament lgtbi.
A Cornellà es commemora aquesta diada el mateix dia 28 de juny a les 17h. a la Plaça de l’Església (amb Rambla Anselm Clavé) amb una activitat anomenada EL SAI DECOLORS SURT AL CARRER ORGULLÓS!!! on es podrà comptar amb un stand informatiu del servei SAI DECOLORS i amb la realització de diverses activitats de sensibilització envers la diversitat afectiva, sexual i de gènere (joc de les banderes LGBTI, pasapalabra LGBTI, collage per l’orgull i ambient musical).
Les diferents activitats s’adrecen a la ciutadania en general i no cal inscripció prèvia per participar.
A continuació presentem la Declaració Institucional pel 28 de juny de 2022:
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PEL 28 DE JUNY DE 2022, DIA PER A L’ALLIBERAMENT I ORGULL LGBTI
El 28 de juny celebrem el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, i ho fem reconeixent i agraint la tasca realitzada durant anys per les entitats, associacions, institucions i ciutadania entorn la conquesta dels drets i les llibertats de les persones LGTBI.
Cornellà compta amb un llarg recorregut en el compromís pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI, treballant per la igualtat d'oportunitats entre els gèneres des de fa més de 30 anys, i desplegant polítiques específiques LGTBI amb més intensitat en la darrera dècada, aplicant la normativa internacional, i alhora donant resposta als moviments feministes primer, i més endavant l'LGTBI, qui han estat històricament pioners en la defensa de la igualtat de gènere i de les llibertats sexuals.
Tenim el repte de continuar impulsant polítiques LGTBI d’abast transversal, des del treball conjunt amb les administracions públiques i el món associatiu per generar les sinèrgies necessàries en la representació d’aquesta realitat social i lluita pel reconeixement dels drets.
Malgrat els avenços, avui en dia, encara és necessari reivindicar que queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat de drets de les persones LGTBI, les dades mostren que l'LGTBI-fòbia encara és present al nostre voltant. Des de l'octubre de l'any 2014 es comptabilitzen 1.155 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya, i en el que portem d'any ja hi sumem 84, existint un augment significatiu de les agressions i una preocupant proliferació de discursos d’odi cap a les persones LGTBI. Diem alt i fort que la llibertat d'expressar la sexualitat pròpia ha de ser plena, sense risc de patir cap tipus d'agressió ni marginació.
Ara bé, és innegable que la societat està canviant, i moltes de les ments més joves comencen a viure la sexualitat i desitjos de manera més oberta, les dades de l'enquesta CIS del 2021, en la que un 82,7% de les persones entre 18 i 24 anys es considera heterosexual, quan l'any 2016 es superava el 90%.
Seguirem dissenyant polítiques i una ciutat amable i segura per l'expressió de la diversitat de desitjos LGTBI, sense por a la discriminació. Perquè tenim el convenciment que treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’LGTBI-fòbia, tenint com horitzó un escenari on les diferències d’orientació sexual siguin espais de llibertat i conquesta per a tota la ciutadania. I es per això que disposem recursos i suports específics per desplegar estratègies i activitats orientades a la consolidació d’aquests drets i a garantir les llibertats individuals i col·lectives per a tota la societat.
Per tot això, aquest 28 de juny i cada dia, aquesta institució es referma un cop més en el seu compromís amb el col·lectiu LGTBI.
Continuem treballant per una ciutat lliure i diversa.
 
CORNELLÀ CIUTAT Diversa