Solidaritat i cooperació

Campanyes de sensibilització

20100925_Trobada Entitats_03.jpgEn l'àmbit de la sensibilització, l'Ajuntament es planteja fer de Cornellà una ciutat compromesa en la cooperació i constructora de la pau. Els motius d'aquest interès per sensibilitzar al màxim la ciutadania o alguns sectors específics de la població (com la infància o els joves) són molt diversos.

Aquestes són les principals campanyes de sensibilització que impulsa l'Ajuntament de Cornellà anualment.

 

 

 


Cicle de solidaritat (octubre-novembre)

 

image

Cicle de solidaritat 1.jpeg

Com a continuació de la Fira de la Solidaritat que cada any se celebra el 27 de juny i a través de la qual es mostren els projectes i les entitats que estan treballant voluntàriament en aquest camp, a la tardor, el Cicle de Solidaritat té com objectiu apropar el món de la solidaritat a tota la ciutadania, així com donar suport a les entitats de cooperació que treballen des de Cornellà i fer conèixer la problemàtica existent a altres indrets del món.

El programa d’aquesta Fira es realitza conjuntament entre l’Ajuntament de Cornellà i les entitats de solidaritat.

Consulta més detalls de les properes edicions a l'Agenda municipal o a les notícies d'aquesta mateixa web. 

El Punt de Voluntariat i Solidaritat es converteix en un gran recurs per la sensibilització ciutadana envers a solidaritat i a la cooperació internacional realitzant diferents activitats, xerrades als instituts i exposicions.

 

  

      


Cicle de pau (gener-febrer)

 

image

El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat internacional va acordar el desembre de 2008 que havíem de treballar més explícitament la pau com un deure i un dret per a les ciutats i els ciutadans i ciutadanes. L’any 2009, la nostra ciutat es va convertir en Municipi constructor de la pau i des de llavors forma part del Grup d’ajuntaments constructors de la pau, coordinats per la Diputació de Barcelona.

El 30 de gener celebrem el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP). Una jornada educativa creada l'any 1964 pel poeta i educador mallorquí, Llorenç Vidal, que se celebra coincidint amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (1869-1948), líder pacifista indi que va defensar i va promoure la no violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees.

Una educació inspirada en una cultura de no violència i pau permet al nostre alumnat adquirir coneixements, actituds i competències que reforcin el seu desenvolupament com a ciutadans globals crítics i compromesos amb els seus drets i els d'altres persones.

Per aquest motiu, escoles, instituts i biblioteques, entre altres, es converteixen en instruments de pau i entesa entre persones de diferent formacions, raça, cultura i religió.

 


Ciutats defensores dels Drets Humans (març-abril)

 

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació a l'Desenvolupament, la Comissió Catalana d'Ajuda a l'Refugiat, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i l'Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació d'ajuntaments i institucions catalanes que contribueixen a donar visibilitat i protecció a persones que posen en perill les seves vides i llibertat per reivindicar drets que són universals, així com conscienciar la ciutadania de les ciutats participants, la necessitat d'integrar la defensa dels drets humans en la nostra activitat diària.

Objectiu principal

Visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen per tal de millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania de les ciutats participants.

Objectius específics

  • Donar a conèixer i donar suport a la tasca de diferents defensors i defensores de drets humans, i enfortir les xarxes de suport per millorar el seu apoderament i la seva protecció.
  • Donar a conèixer les arrels, la situació i els efectes dels conflictes que es viuen als llocs d’origen dels defensors i defensores.
  • Promoure l’activisme en defensa dels drets humans entre la ciutadania dels municipis participants.

 

Més informació:

http://ciutatsdretshumans.cat/

xerrada-ciutats-drets-humans.jpg

Cicle de les persones refugiades (maig-juny)

 

L'any 2001 les Nacions Unides va declarar el 20 de juny el Dia Mundial de les Persones Refugiades, és per això que, durant els mesos de maig i juny, escoles, instituts i biblioteques ofereixen un programa d'actuacions per a sensibilitzar i per a no deixar en el oblit el que estan patint els refugiats i refugiades, i prendre consciència de què nosaltres hi tenim molt a dir i a fer.

En l’actualitat presenciem els nivells de desplaçament més alts mai registrats; una xifra sense precedents de 68,5 milions de persones a tot el món s’han vist obligades a fugir de les seves llars, i entre elles hi ha gairebé 25,4 milions que són menors de 18 anys.

A més, s’estima que hi ha 10 milions d’apàtrides als qui s'ha negat una nacionalitat i accés a drets bàsics com a l'educació, la salut, l'ocupació i la llibertat de moviment.

Des del Departament de Solidaritat i Cooperació, juntament amb entitats, biblioteques i escoles, s’aposta per un programa on tota la ciutadania pot conèixer i sensibilitzar-se amb aquesta situació de crisi mundial, a través de tallers, exposicions i diferents activitats relacionades amb la realitat que viuen milers de persones d’arreu del món

Consulta més detalls de les properes edicions a l'Agenda municipal o a les notícies d'aquesta mateixa web. 

 

image