Solidaritat i cooperació

20 DE JUNY DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Durant els mesos de maig i juny el Departament de Solidaritat i Cooperació organitza el Cicle de Persones Refugiades realitzant diversos tallers i exposicions dirigits a la ciutadania amb motiu del 20 de juny Dia Internacional de les Persones Refugiades.
20 DE JUNY DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES REFUGIADES
Disseny d’imatge personalitzat pel Dia Internacional de les Persones Refugiades

Cada 20 de juny es commemora el Dia Internacional de les Persones Refugiades, dia declarat per les Nacions Unides des del 2001. Per aquest motiu, cada any des del Departament de Solidaritat i Cooperació es promouen diverses accions dirigides a la ciutadania per a no deixar en l’oblit a aquelles persones refugiades, desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides, prenent consciència d’aquesta situació que la pandèmia ha agreujat i que el conflicte bèl·lic a Ucraïna ha tornat a posar al centre de la notícia els milers de persones refugiades que travessen rius, mars i grans extensions fugint de casa seva amb motius diferents, però amb experiències paral·leles.

Enguany, recuperem la presencialitat amb un ampli ventall de tallers als centres escolars i instituts de la ciutat, i un programa d’exposicions tots aquests, enfocats a donar a conèixer i sensibilitzar sobre una situació de crisi mundial.

Al programa de tallers que està realitzant la cooperativa Ombú Acció, estan participant un total de 5 centres escolars amb més de 450 alumnes de diferents cicles, amb metodologies que mouen a la participació, fent ús d’imatges d’àlbums il·lustrats com a eines d’especial valor que arriben als infants i els freguen la sensibilitat. Treballant plàsticament de manera que els infants prenen una actitud activa enfront de la situació d’altres persones.

Pel que fa a les exposicions, enguany es podrà fer un recorregut per les tres biblioteques municipals, que han inclòs als seus programes activitats i exposicions per tal de sensibilitzar la ciutadania del 20 al 30 de juny.

Biblioteca Central – Sala Raimon Llort

  • Exposició de Sindicalistes Solidaris A PIE DE VALLA FRONTERA SUR: una mostra de 50 fotografies del fotoperiodista José Antonio Sempere, de persones que arrisquen la seva vida per intentar saltar la tanca ubicada a la frontera sud, a la recerca d’una vida millor.

                                                                     

  • MURS: una instal·lació de l’Agència TALAIA que denuncia la securitització de les fronteres a la Unió Europea i l’Espai Schengen, apostant per la cultura com a eina de protesta i resistència.

Biblioteca Marta Mata

  • Exposició de SUDS Internacionalisme, Solidaritat, Feminismes “DEFENSORES del cos-territori” de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer, consta de 17 fotografies en les que ens contextualitzen la lluita de dones indígenes maies, lenques i garífunes (Guatemala i Hondures), contra l’entrada d’empreses transnacionals extractives dels recursos naturals en territori indígena, motiu pel qual hi ha milers de persones desplaçades arreu del món. Elles han entès que el primer territori que cal defensar, és el propi cos.

                                                                  

Biblioteca Sant Ildefons

  • Exposició de Sindicalistes Solidaris EL INFVIERNO SERBIO: amb 23 imatges, el fotoperiodista José Antonio Sempere, mostra els dos anys que va passar a Sèrbia documentant la crisi de refugiats que intenten arribar a Europa per la ruta dels Balcans, a la zona fronterera amb Hongria, on viuen centenars de persones bloquejades per l’habitual tancament de fronteres, documentant les dures condicions de vida d’aquestes persones.

                                                                 

  • A més, el dimecres 22 de juny, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, explicarà el conte “Sense els 7 nans”, reflexionant després sobre el fet de marxar de casa i la importància de trobar un lloc d’acollida.

Més informació a:

📍Mossèn Andreu, 17 (Oficina Jove de Cornellà)
📞93 376 28 00 o 630 825 811