Solidaritat i cooperació

20 de juny Dia Mundial de les persones refugiades

El Departament de Solidaritat i Cooperació inaugura un any més el seu Cicle de les Persones Refugiades

El dia 20 de juny es una data senyalada que cada any té més rellevància. Aquest dia es commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una problemàtica mundial que cada vegada afecta a més persones. És aquest, motiu per el qual, durant els mesos de maig i juny des del Departament de Solidaritat i Cooperació es programa tota una agenda de tallers educatius, activitats familiars i teatre. 

Són molts i diversos els motius per què una persona es veu de manera forçosa a desplaçar-se del seu país d’origen i sol·licitar asil; conflictes bèl·lics, violències territorials, i cada cop més i potser el motiu més invisible, problemes de degradació climatològica. Des del Departament de Solidaritat i Cooperació, es treballa de manera molt propera amb aquesta realitat, i és per això que es vol fer arribar a la ciutadania tota una sèrie d’actes diversos de sensibilització per tal de donar a conèixer a la nostra comunitat de la manera més àmplia possible.

Aquest any la programació de la qual es podrà gaudir serà la següent:

  • Programació de tota una sèrie de tallers vivencials a centres de primària realitzats i dinamitzats per part de la Cooperativa Ombú Acció, que aquest any degut a la seva forta demanda ampliem a 7 centres educatius arribant així a un elevat alumnat de edats compreses entre els 7 i els 12 anys.

  •  Activitats familiars a les biblioteques:

-Biblioteca Clara Campoamor i Biblioteca Central. Dimarts 13 juny a les 18.00 hores: Biblioteca Clara Campoamor- Al pati / Divendres 16 juny a les 18.00 hores: Biblioteca Central Sala Raimon Llort

“EL CONTE”: els més petits podran gaudir en família d’aquesta activitat que, a través d’un conte, s’explica la temàtica de les migracions als més menuts amb una dinàmica posterior. Dinamitzat per Fronteres Invisibles.                       

-Biblioteca Teresa Pàmies: Es reproduirà un curtmetratge animat adreçat als més petits per tal de que puguin entendre la realitat que implica haver de convertir-se una persona refugiada. Del 19 al 22 de juny a l’espai infantil.

  • Pel que fa a les exposicions, es podrà fer un recorregut per diferents equipaments municipals (Oficina Jove de Cornellà i biblioteques municipals), que han inclòs als seus programes exposicions durant el cicle de Persones Refugiades:

-Biblioteca Marta Mata, del 6 al 28 de juny. Exposició Nisaah de l’Associació Catalana per la Pau. Amb aquesta exposició, es pretén donar visibilitat la força i el paper actiu de tot un col·lectiu, a través d'històries individuals d'apoderament. L’exposició dona la visió de quatre històries diferents des de la mirada de quatre dones que han trencat amb els rols i trajectòries que d'elles s'esperaven, transformant també la perspectiva del seu rol en la societat.

-Biblioteca Sant Ildefons, del 5 al 29 de juny. Exposició Migracions Ambientals, de l’Institut de Drets Humans Català, exposa amb sis tòtems una sèrie de realitats de crisis mediambientals producte de les quals les persones es veuen destinades a migrar de manera forçosa.

-Oficina Jove de Cornellà, del 14 al 23 de juny. Exposició WIkkaritama; el fotoperiodista Sergi Rugrand exposa una sèrie de fotografies sobre l' impacte de les petrolieres a l'Amazònia peruana, la lluita dels seus pobles i les conseqüències en aquests.

-Exposició de carrer. Cara a cara amb les Violències. Relats de resiliència a Centreamèrica de Ruido Photo i l’Institut Català Internacional per la Pau. Podrem trobar aquesta impressionant exposició de carrer que ens mostra diferents tipus de violències a través de diferents persones, al viaducte de la Renfe del 7 al 22 de juny.

  • Per últim, l’Auditori de Sant Ildefons acollirà l’obra de teatre “Beuré de la teva Aigua”: un crit reflexiu d'una generació jove preocupada pel present i pel futur, el canvi climàtic, la guerra i la crisi migratòria. Tres actes diferents a una veu, cadascun d’ells que explica la realitat del seu personatge protagonista. Dissabte 17 de juny a les 18.00 hores. L’entrada serà GRATUÏTA i es recomana per a tots els públics a partir de 12 anys.