Solidaritat i cooperació

ART MURAL A L’INSTITUT MARIA AURÈLIA CAPMANY PEL DIA ESCOLAR DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU

El Departament de Solidaritat i Cooperació organitza el Cicle per la Pau en commemoració del 30 de gener pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Durant el passat mes d’abril, juntament amb l’associació Cultural L’HURBART integrada per artistes i professionals de l’àmbit social, s'ha dut a terme un projecte de creació d’un mural per la pau a l’Institut Maria Aurèlia Capmany.
ART MURAL A L’INSTITUT MARIA AURÈLIA CAPMANY PEL DIA ESCOLAR DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU
Fotografia del mural de l’Institut Maria Aurèlia Capmany

Durant el 1r trimestre de l’any té lloc a la ciutat el Cicle de Pau, en commemoració del 30 de gener pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP).

Durant el mes d’abril, dins d’aquest cicle de sensibilització s’ha organitzat un projecte a l’Institut Maria Aurèlia Capmany que ha consistit en la realització d’un mural per la pau al mur exterior del pati del centre amb un grup de 20 alumnes de 4t d’ESO de l’optativa de Plàstica.

La celebració del DENIP s’origina en una jornada educativa creada l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí, Llorenç Vidal, que se celebra coincidint amb l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (1869-1948), líder pacifista indi que va defensar i va promoure la no-violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees. 

En aquest context, es va organitzar el projecte de creació de mural col·lectiu a l’Institut Maria Aurèlia Capmany, amb l’objectiu de transformar la realitat més propera a partir de la intervenció artística individual i comunitària.

La idea principal era que l’alumnat es familiaritzés i experimentes amb tot el procés creatiu on desenvolupar la idea, el treball conceptual, la planificació, la producció i l’exhibició, tenint en compte la consideració de la pintura mural i el grafiti com a mitjans d’expressió cultural, així com diferenciar què és grafiti del que no ho és i on es pot pintar i on no.

El fil conductor d’aquest taller va ser dissenyar un esbós com a temàtica la pau i a continuació, realitzar un mural comunitari a un mur d’aproximadament 30 m².